השרים אישרו תקציב המשכי - במקום תקציב מדינה: בישיבת ממשלה שנערכה היום (שלישי) השרים אישרו תקציב המשכי שיאפשר את המשך מימון תוכניות המאבק בקורונה וימנע את שיתוק המשרדים הממשלתיים. מדובר על תקציב עם נוסחה חשבונאית חדשה, מבלי שיהיה צורך בקיצוץ של 100 מיליארד ש"ח שעליו דובר. כעת, לאחר אישור הממשלה, ההחלטה תעלה לאישור במליאת הכנסת עוד היום  - וניתן להעריך שיהיה לכך רוב. בתוך כך, רה"מ הודיע כי ימסור הצהרה לתקשורת הערב בשעה 20:00.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החלטת השרים היא למעשה תיקון לחוק יסוד משק המדינה. החוק הקיים מגביל את סך הוצאות הממשלה בשנה שבה לא אושר תקציב. כדי שהממשלה תוכל להמשיך לתפקד בחודשים הקרובים, עם ההוצאות המרובות עקב משבר הקורונה, השרים אישרו תיקון לחוק שיסדיר את אופן התנהלות הממשלה בשנה שלא אושר לגביה חוק תקציב. התקציב שאושר יגדיל את סך ההוצאות האפשריות של הממשלה - על בסיס מגבלת ההוצאה של שנת 2020.

שר האוצר ישראל כ"ץ, שיזם את הצעת התקציב, בירך על החלטת הממשלה: "משמעות אי העברת החוק הייתה פגיעה אנושה ביכולת מתן השירותים לאזרחי ישראל והסיוע לנפגעי הקורונה, כולל בתחומי הבריאות והכלכלה, החינוך, הרווחה והביטחון ותחומים רבים חשובים".

ויכוח בין הליכוד וכחול לבן בישיבת הממשלה

העובדה שהצעת התקציב ההמשכי היה חלק מסדר היום של הממשלה מלמד שהייתה הסכמה בין כחול לבן לליכוד על הנושא. עם זאת, במהלך הישיבה פרץ ויכוח בין השרים סביב ההצעה לתקציב. שרי כחול לבן דרשו להגדיר תקציב לכל משרד ממשלתי, זאת מבלי שיהיה אפשר לבצע העברות תקציביות בין משרד אחד לשני. שר האוצר ישראל כ"ץ התנגד לכך ואמר ש"בשביל זה יש חשב כללי". השרה לחיזוק וקידום קהילתי אורלי לוי התלוננה על חוסר תקצוב משרדה ואמרה ש"אי אפשר להתחיל את ינואר בפיטורים - אין לי אפילו תקציב בסיסי".

ממלא מקום ראש אגף התקציבים, יואב גרדוס, הבהיר בפני השרים את היתרון באישור הצעת התקציב ההמשכי. לדבריו, התקציב החדש יעבור על בסיס מסגרת ההוצאה של שנת 2020 - במקום על בסיס המסגרת של 2019 המצומצם יותר. "זה עדיין מצומצם מאוד אבל יותר מותאם", אמר גרדוס.

במהלך הישיבה רה"מ גם התייחס למצב תחלואת הקורונה ואמר לשרים: "אנחנו יודעים שאנחנו לפני התפרצות גדולה". נתניהו גם ציין שהממשלה תתכנס מחר כדי לדון בצעדים נוספים נגד התפשטות הנגיף.

סגר בירושלים, עוצר לילי (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
לקראת סגר? הממשלה תדון מחר על צעדים נגד התפשטות הקורונה | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

על סדר יומה של הממשלה נמצאו גם נושאים כמו הקמת יישובים חדשים בנגב עבור האוכלוסייה הבדואית, תוכנית חיזוק לעיר אשקלון, מענה להוצאות מיוחדות של רשויות מקומיות ביהודה ושומרון במהלך 2020, אירועי המכביה בקיץ 2021 ונושא חגיגות 73 למדינת ישראל ביום העצמאות הקרוב.

ח"כ בצלאל סמוטריץ' תקף את נתניהו על הסכמתו לדון על הקמת יישובים בדואים בנגב, בזמן שנושא הסדרת התיישבות צעירה ביהודה ושומרון לא עלה כלל לסדר היום. "נתניהו ממשיך במכירת החיסול של הציונות וערכי הימין ומאשר עכשיו בממשלה במחטף הקמה של 3 ישובים בדואים חדשים בנגב. את הסדרת ההתיישבות הצעירה ביו"ש הוא כמובן לא מביא. נתניהו. שמאל. חלש", צייץ סמוטריץ' בטוויטר.

"לא יהיה מאמץ למנוע את פיזור הכנסת"

ח"כ מיכל שיר (הליכוד), אחת המורדות שהובילה להפלת הצעת הפשרה, הגישה היום את התפטרותה ליו"ר הכנסת יריב לוין. שיר, שהותקפה בחריפות על ידי הליכוד, הצהירה היום כי היא לא חוזרת בה. שיר תצטרף למפלגתו של גדעון סער: בליכוד קראו להכריז עליה כפורשת ובכך למנוע את התמודדותה עם סער, הנדל והאוזר במסגרת רשימה קיימת ("דרך ארץ").

ח״כ מיכל שיר סגמן מתפטרת
מיכל שיר מתפטרת, היום

יו"ר הקואליציה מיקי זוהר הודה היום כי "לא יהיה מאמץ למנוע את פיזור הכנסת כי גנץ חזר בו מכל ההסכמות שהושגו במו"מ". לאחר הריאיון בגלי צה"ל, פרסם הודעה תקיפה נגד כחול לבן: "מה שיכריע את הבחירות יהיו מעשים ולא הבטחות שווא. הציבור ידרוש קבלות ולא דיבורי סרק". 

אסף זמיר, מבכירי כחול לבן שגם הוא הצביע נגד הפשרה, נימק היום את החלטתו: "זו היתה ממשלה רעה לישראל. הייתי שם, ראיתי מקרוב ובגלל זה התפטרתי. בגלל זה גם הצבעתי אמש נגד הארכת החיים המלאכותית. האחראי לכישלון הוא נתניהו, מפר הסיכומים הסידרתי. הגיע הזמן שיתפנה לדבר היחיד שמעניין אותו באמת - המשפט. בחירות הן אופציה רעה, אבל במצב הנוכחי גם היחידה. ניפגש במרץ".