ההסכם החדש מעורר תקווה נושנה - ורצון לטפל בפצעי העבר: בסוף השבוע ישראל הודיעה על הסכם עם סודן, בתיווך אמריקני. בקהילת יוצאי אתיופיה זוכרים את סודן כנקודה כואבת במסע לישראל: רבים לא שרדו את הדרך או נעלמו בסודן, וכעת צצה התקווה להתפתחות חיובית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סגן השר גדי יברקן (הליכוד) פנה לנתניהו וביקש ממנו לכלול בהסכם סעיף שיטפל בנושא. "אני פונה אלייך בזאת כדי לבקש, שבפרטי ההסכם המתגבש יוכנסו סעיפים הנוגעים לשמירה על אזורי הקבורה הידועים, הקמת אנדרטאות, ואף לאפשר ביקור של המשפחות באזורים שבהם היו מחנות הפליטים של ביתא ישראל", כתב.

"השלום ההיסטורי שהצלחת להביא לעמנו בעת הזו מהווה הזדמנות נדירה עבור אזרחים רבים, שרק מבקשים לסגור מעגל עבור משפחותיהם, ובמידה רבה - עבור עצמם", הוסיף. "אודה לך מקרב לב באם תשקול בחיוב עניין זה ותפעל לשם כך, וכמובן שאשמח לסייע בכל שנדרש".

ראש הממשלה נתניהו וח"כ גדי יברקן (צילום: דוברות הליכוד)
נתניהו ויברקן, ארכיון | צילום: דוברות הליכוד

לדבריו, "ההסכם האחרון עם סודן איננו רק בעל חשיבות אסטרטגית, הוא גם טומן בחובו פוטנציאל משמעותי עבור קהילת ביתא ישראל, יהודי אתיופיה החיים כאן. כפי שידוע לאדוני, המסע של משפחותינו לארץ ישראל עבר במדבריות סודן, והוא היה קשה, מפרך ולא אחת – קטלני. רבבות יהודים יוצאי אתיופיה מצאו את מותם האכזרי בסודן בדרכם להגשים את חלומם לחיות בארץ הקודש, אם כתוצאה מרעב, תשישות, ואף במקרים רבים בשל אלימות קשה".

בפנייה לראש הממשלה ציין: "רבים אחרים נעדרים מאז, ומקום קבורתם של אחרים לא נודע. ממשלת ישראל הקימה אנדרטה בהר הרצל לזכר הנספים, ומקיימת טקס זיכרון ממלכתי מידי שנה, טקס שאתה בעצמך מקפיד להשתתף בו ולנחם את המשפחות. במשך שנים רבות בני המשפחות לא יכלו לקבל שום מידע אודות אותם נעדרים ומתים, מטבע הדברים ואופי היחסים בין המדינות. ההסכם החשוב הזה, מעבר לכל יתרונותיו האדירים והמוכרים, מעורר גם תקווה גדולה בקרב חברי הקהילה כולה, שאולי כעת, ניתן יהיה להגיע לקברים, ולומר קדיש לעילוי נשמת אלו שלא זכו להגיע הנה".