קבינט הקורונה התכנס היום (שני) לדון בשני נושאים מרכזיים: פתיחת חנויות הרחוב והחמרת הקנסות. לפני תחילת הדיון פרסם משרד הבריאות נתוני תחלואה בעייתיים שמעמידים בספק את קידום שלב ההקלות הבא, ובהתאם לכך דרישתו של השר כ"ץ לפתוח את החנויות לא התקבלה בשלב זה. בתום דיון על הגדלת הקנסות החליטו השרים לקבל את ההצעה, חרף התנגדותו של השר דרעי. הנושא יעבור כעת לוועדת השרים לחקיקה. כל העדכונים: דקה אחר דקה

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

14:47 | הקבינט אישר את הגדלת הקנסות, דרעי התנגד.

14:45 | נתניהו משיב לדרעי: "לצערי הנגיף לא מבחין במטרת ההתקהלות". 

14:44 | דרעי לפני ההצבעה על הגדלת הקנסות: "אני מציע שאם כבר קונסים, מוסדות חינוך צריכים להיות ברמת הקנס הנמוכה. להבדיל ממסיבות ואירועים, שם אוכלים ורוקדים ויש שם מקדם הדבקה לעומת מוסדות חינוך שבהם לומדים בלבד. אין היגיון לקנוס מוסדות חינוך ברמת הקנס הגבוהה ביותר".

14:42 | גנץ מיישר קו עם עמדת משרד הבריאות: "אסור לנו להרחיב את הפתיחות שהחלטנו עליהן, ועד שמגמת ההדבקה לא תתייצב, עלינו לקיים את החלטות הקבינט כפי שהתקבלו. אנחנו רואים בסופו של דבר האטה בהיקף היורדים, פגיעה במקדם ההדבקה וקצב בדיקות שאינן מספקות. אני מציע לא לגלגל מהלכים לאחור אבל גם לא להמשיך לפתוח עד שהמספרים לא יתייצבו. באשר לסגר המקומי - עלינו להאיץ את קצב ההחלטות שלנו. ככל שנמהר להחליט כך נפיק תועלת. במידה שאפשר לקצר את הבידוד לדעתי זה נכון בכל דרך. בסופו של דבר, אם אנשים נשמעים להוראות, אין שום בעיה. אם לא - הקנסות הם חלק מהחיים".

בני גנץ
גנץ: "להאיץ את קצב קבלת ההחלטות"

14:40 | דרעי ממשיך: "לצערי כשמדברים על מוסד חינוכי מתכוונים אך ורק לתלמודי תורה. אני יודע שמאז שפתחנו את הסגר כל הערים החרדיות ירוקות ובמגזר הערבי אין תלמודי תורה, אבל יש חתונות וחזרת אנשים מטורקיה, ואנחנו רואים לצערנו עלייה בתחלואה. אני פונה אליכם: מאז תחילת הדרך של הגל הראשון אני נושא בעול ולא בורח מאחריות. אני מבקש שתורידו את הסעיף של המוסד החינוכי כי זה לא מתאים למדינת היהודים ולא מתאים למדינת ישראל. לצערי עלולים להוציא מכאן דברים לא נכונים כאילו בגללי או בגלל לחץ החרדים לא תהיה אכיפה וקנסות. זה לא נכון, זה כמו סכין בלב".

14:38 | דרעי לוחץ להסיר את הקנס על פתיחת מוסד חינוכי: "התלבטתי מאוד מה להגיד בעניין הקנסות. בכל הדוגמאות שהבאתם מהעולם, באף מקום אין קנס מיוחד על מוסד חינוכי. גם מדינות אירופה שחזרו לסגר שני לא סגרו את מערכת החינוך. מדינות גדולות ומתקדמות באירופה ובצפון אמריקה הבינו שלמערכת החינוך יש חשיבות ערכית גבוהה. אנחנו סגרנו ופותחים אותה בהדרגה, איטית לטעמי. קטגוריה מפורשת של קנס למוסד חינוכי זו טעות נוראית, והיא הגבוהה ביותר בסך 20 אלף שקלים. אני חושב שזו טעות לקבוע קטגוריה נפרדת למוסד חינוכי, ואני עוד לא מדבר על גובה הקנס הגבוה".

14:14 | רגב: "לאור הנתונים שמשרד הבריאות הציג, צריך לשקול שוב את ההחלטה של הקבינט בנוגע ל-8 בנובמבר (התאריך שנקבע לשלב הבא של פתיחת המשק). אולי צריך לקיים דיון נוסף על חניות הרחוב".

14:10 | מירב כהן: "צריך לאשר את (העלאת) הקנסות בהקדם. פתיחת המשק החלה ואין לנו כלי אכיפה. מדובר בצורך דחוף. המדדים הם לא טובים; עכשיו בואו נגיד את האמת - משרד הבריאות הציג תוכנית יציאה מהסגר עם עקרונות מאוד ברורים ואנחנו פרצנו אותם. אני יודעת שמה שאני אומרת מאוד לא פופולרי ושהציבור באמת מצפה לקצה אור ולפתיחה של המשק, אבל זה לא יהיה חכם אם נפתח דברים ובסוף נחזור למצב של סגר".

בנימין נתניהו, אריה דרעי (צילום: עודד בלילטי, AP)
דרעי: "פתיחת מערכת חינוך חשובה לא פחות מסופרמרקטים" | צילום: עודד בלילטי, AP

13:49 | עמיר פרץ: "העלאת קנסות זה דבר נדרש רק צריך לבדוק מה הסמכויות. צריך לעשות הפרדה בין עסקים גדולים ועסקים קטנים".

13:41 | רגב על קיצור ימי הבידוד: "כדי להגדיל את שיתוף הפעולה של הציבור צריך לתמרץ אותו על ידי קיצור ימי הבידוד. כאשר אדם יודע שנדרש ממנו בידוד מינימלי לפי מה שהכרחי הוא יקפיד הרבה יותר. מבקשת לקצר את ימי הבידוד לשבעה עם שתי בדיקות".

13:28 | אוחנה: "לגבי הקנסות, אפשר לעשות 'כפל קנס' אם העבירה היא חוזרת. כל אחד שמקבל דוח חושב שנעשה לו עוול יכול לפנות לבית משפט. נוסף על כך, יש מנגנון שהמשטרה מפעילה ואפשר לפנות אליה לבקש לבטל את הדוח. רבים פונים ובמקרים המוצדקים המשטרה אכן מבטלת".

13:23 | אדלשטיין: "אם תוך יומיים-שלושה לא יהיה חוק אל מול רשת חנויות גדולה שמודיעה שלא תקשיב להנחיות ותפתח, ואין לנו דבר מינימלי של קנסות - בעל עסק קטן שיסתכל על זה יגיד 'אם לכולם מותר למה לי אסור?'. אם לא נתחיל להעביר את קנסות - הרעים יחגגו ואנחנו כממשלה ניראה בהתאם".

יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (צילום: הדס פרוש, פלאש/90 )
אדלשטיין: "להיצמד להחלטות הקבינט" | צילום: הדס פרוש, פלאש/90
13:22 | אדלשטיין: "הקבינט הצביע פה אחד על ההתקדמות בין השלבים ולכן אני מציע לדבוק בהחלטה שלנו. אנחנו בצומת הכרעה - לא צריכים לשמח פורום של מכחישי קורונה".

13:17 | ראש שירותי בריאות הציבור, שרון אלרועי-פרייס: "אנחנו חושבים איך לעשות מדיניות דיגום יותר רחבה ויוזמת. מה זה אומר? היום אנחנו מגיעים למגעים של אדם מאומת ומבקשים מהם להיבדק, וככה ממשיכים בתור. עכשיו אנחנו מנסים לחשוב איך עושים דיגום יותר נרחב מזה. אם פעם הכנסנו את כל המגעים לבידוד, היום את כל המגעים שולחים לדיגום. שיתוף הפעולה קשה בעיקר כשאנשים יודעים שהם יכניסו את הקרובים שלהם לבידוד. אנחנו בפיילוט של לעשות שתי בדיקות לאנשים ולקצר את ימי הבידוד ל-12, ואולי אחר כך גם ל-10 ימים. קיצור הבידוד יגרום לאנשים יותר לשתף פעולה ואנחנו עובדים על זה".

13:16 | השרה רגב: "מה יעודד אנשים ללכת לבדיקות? אני יודעת הם חוששים מהבידוד. האם יש תמריצים?".

הפרויקטור פרופסור רוני גמזו (צילום: דוברות הכנסת/שמוליק גרוסמן)
ממונה הקורונה, פרופ' רוני גמזו | צילום: דוברות הכנסת/שמוליק גרוסמן

12:52 | גמזו: "ברור לנו שהמשך הפתיחה ללא בקרה והסתכלות על נתונים ופעולות נוספות להקטנת ה-R, היא לא בטוחה. הפעולות שאנחנו בוחנים כרגע הן הגדלת הבדיקות, הגדלת הסגרים בערים האדומות, ושיתוף של קופות החולים כדי להגביר את מנגנון הקטיעה. אנחנו רוצים גם לחזק את הרמזור".

12:51 | נתניהו: "בסוף אני רוצה שנבין שניתוח נתונים הוא חסר ערך בפני עצמו, אלא רק אל מול מדיניות והחלטות. עשיתם את הניתוח, אוקיי, מה ההצעות שאתם נותנים לנו. אני רוצה לדעת אם אתם מתקרבים לאיזו שורה תחתונה, כי המצב פה משתנה".

12:50 | גמזו: "התחלנו לפתוח (את כיתות א'-ד' והגנים) במצב של 2,000 נדבקים. ההערכה שלנו היא שיש תחלואה חבויה של א-סימפטומטיים. כל פתיחה יוצרת הגדלה של המגעים. אנחנו עוקבים אחרי זה ורואים שינוי מהותי בתנועתיות בישראל. היא עלתה בקצב מסחרר. אם אני צריך לנבא את ה-R על פי התנועתיות, הוא יהיה שווה ל-1".

בנימין נתניהו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתניהו: "המצב משתנה" | צילום: רויטרס, רויטרס_

12:50 | נתניהו לגמזו: "אנחנו יכולים לנסות ולפרש את הנתונים. עשינו צעדים מסוימים שלא עשינו קודם, כדי שנהיה מסוגלים לאבחן, ושני הצעדים הגדולים ביותר הם פתיחת הגנים ופתיחת הכיתות. אם אתה צריך עכשיו להעריך, מה גורם ל-R להסתובב?".

12:43 | גמזו: "החל מ-18 באוקטובר אנחנו רואים עלייה ברורה של מקדם ההדבקה, אולי הוא עדיין נמוך, אבל כבר לא 0.6 או 0.7. לא תהיה אפשרות להוריד את מקדם R ללא הגדלת הבדיקות. מפקדת אלון כרגע חצי מובטלת, הם עושים רק 600 בדיקות ביום במקום 2,000. כמו כן, צריכה להיות יותר היענות ואכיפה". 

12:30 | ראש המל"ל הכין את הקרקע לקראת הדיון בנוגע לקנסות ואמר כי הוא מאמין בהסברה ובשכנוע: "האכיפה היא צעד משלים". בהמשך הציג את מדיניות הקנסות הנהוגה במדינות רבות בעולם, ובהן מדינות שנוהגות לחלק קנסות גבוהים בהרבה מאלו שחילקה ישראל עד עתה. 

משרד הבריאות: לא הזמן לפתיחת המסחר

לפי משרד הבריאות, מקדם ההדבקה R (כמה אנשים כל חולה מדביק) במגזר הערבי גבוה מ-1. במגזר הכללי R הוא 0.81 (מעבר ליעד שנקבע על ידי הפרויקטור ומשרד הבריאות) ובאוכלוסייה הכללית, בניכוי המגזר הערבי, R הוא 0.78.

גורמים במשרד הבריאות מבהירים: פתיחת המסחר לא יכולה להיות על הפרק בנתונים כאלה. ראש המל"ל מציין כי מספר הבדיקות עדיין נמוך: "אנחנו צריכים לטפל בגורמים הבעייתיים, להגביר את השימוש במסכות, נמשיך לקטוע במהירות כל סוג של תחלואה, אסור להגיע למספרים גבוהים".