הסערה חלפה? מהייעוץ המשפטי של הכנסת הועברה אמש (רביעי) חוות דעת לפיה הביטול של תוצאות ההצבעה המוקדמת, שבה הוחלט להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לפרשת הצוללות, היא כשירה ועל כן ההצעה יורדת מסדר יומה של הכנסת. עם זאת, חברת הכנסת שהעלתה את ההצעה מלכתחילה, תמר זנדברג, כבר הכריזה כי תגיש עתירה לבג"ץ.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ממלאת מקום היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד שגית אפיק, העבירה חוות דעת ליושב ראש הכנסת יריב לוין בעניין הליך ההצבעה על ההצעה בנושא הקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית לבחינת פרשת הצוללות וכלי השיט. חוות הדעת קבעה כי ניתן להותיר את ההצבעה השמית על כנה ולפיכך הסירה את ההצעה מסדר יומה של הכנסת.

כך נכתב בחוות הדעת: "מהסרטון עולה שח"כ מיקי זוהר אכן פנה בבקשה להצבעה שמית לפני שח"כ מנסור עבאס החל את ההצבעה האלקטרונית. סעיף 36 לתקנון הכנסת קובע כי לפי דרישה בכתב של עשרים חברי כנסת לפחות, או לפי דרישת הממשלה, תיערך הצבעה שמית. לפי הנוהג בכנסת מרכז הקואליציה (יו"ר הקואליציה, כלומר מיקי זוהר, ד.ל) מבקש לא אחת הצבעה שמית בשם הממשלה וזאת כאשר ישנו במליאה שר המייצג את הממשלה. יש לכך דוגמאות לאורך מליאות הכנסת השונות. במקרה דנן נכח השר המקשר דודי אמסלם במליאת הכנסת ולכן ח"כ מיקי זוהר יכל לבקש הצבעה שמית".

חברת הכנסת זנדברג הגיבה לחוות הדעת: "בבוקר נעתור לבג"ץ נגד ההחלטה השערורייתית הזאת. ההצבעה הייתה חוקית ונערכה על פי תקנון הכנסת. ביטולה בדיעבד מרוקן מתוכן לא רק את ההחלטה החשובה על הקמת ועדת חקירה על הצוללות, אלא את כל הליך ההצבעה בכנסת שהוא לב הדמוקרטיה. אי אפשר לבטל הצבעה אחרי שהתוצאות כבר מופיעות על הלוח, בגלל שהתוצאה לא מוצאת חן".

הדרמה במליאה החלה אחרי שהצעת החוק של יש עתיד-תל"ם ומרצ, להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבדוק את פרשת הצוללות, עלתה להצבעה במליאת הכנסת. למרבה ההפתעה ובשל מיעוט חברי הכנסת שנכחו במליאה, ההצעה אושרה ברוב של 25 ח"כים שהצביעו בעד מול 23 נגד.

מיקי זוהר, יו"ר הקואליציה (צילום: דוברות הכנסת)
"הייתה לו סמכות". מיקי זוהר | צילום: דוברות הכנסת

מייד לאחר מכן הודיע יו"ר הקואליציה על ביטול ההצבעה והוכרזה הצבעה חוזרת, הפעם הצבעה שמית. הטענה שהצדיקה את ביטול ההצבעה הייתה שסגן יו"ר הכנסת, מנסור עבאס, לא הודיע שההצבעה מתחילה וזו הסיבה שחברי כנסת מהקואליציה לא הצביעו בזמן. את ההצבעה השמית החרימו אנשי האופוזיציה והיא נפלה.

לאחר הסערה החל להתנהל ויכוח באשר לחוקיות ההחלטה של לוין - האם מותר ליו"ר הכנסת לקבוע הצבעה שמית על פי בקשה של יו"ר הקואליציה? על פי התקנון הרשמי הסמכות לבקש הצבעה שמית נתונה לממשלה בלבד, אך יש שטוענים, כמו שטענו בייעוץ המשפטי לכנסת, שנהוג לאפשר זאת גם ליו"ר הקואליציה כנציג הממשלה. זוהר טען שחבריו לקואליציה שמעו שביקש מעבאס הצבעה שמית ולכן המתינו לתשובתו ולא הצביעו בזמן.