על אף הניסיון של מפלגת כחול לבן והיו"ר בני גנץ להביא לפיזור הכנסת בהקדם האפשרי, מסתמן כי החוק שהיה אמור להיות מאושר מחר (שלישי) בקריאה ראשונה יידחה לשבוע הבא. הסיבה: הצעת החוק שובצה בסוף סדר היום ובנוסף המליאה צפויה להיסגר מוקדם מהרגיל בעקבות חג החנוכה. יו"ר ועדת הכנסת מחה בעקבות הדחייה, יו"ר הכנסת: "לא לנהוג בכוחניות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

באופן תיאורטי, עדיין ישנה אפשרות שהצעת החוק שאמורה לעלות מחר להצבעה תאושר, זאת רק בתנאי שחלק מהדוברים יוותרו על זכותם לנאום - אך לא סביר שזה יקרה. המועד הבא להעלות את הצעת החוק להצבעה היא ביום רביעי בעוד יומיים - אך יו"ר הכנסת יריב לוין, מהליכוד, לא יאפשר זאת. 

בני גנץ וגבי אשכנזי במליאת הכנסת  (צילום: ערוץ הכנסת)
גנץ ואשכנזי במליאת הכנסת | צילום: ערוץ הכנסת

לכן, מסתמן כי אישור הצעת החוק לפיזור הכנסת בקריאה ראשונה יידחה ליום שני הבא. אם גם זה לא יקרה, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי יומיים לאחר מכן, ביום רביעי, בעקבות אי אישור תקציב המדינה.

אם כחול לבן תצליח לאשר את החוק ולהשיג לכך 61 אצבעות - הבחירות יתקיימו ב-16 למרץ. לחילופין, אם הם לא יצליחו לעשות זאת והכנסת תתפזר באופן אוטומטי ביום רביעי (23 בדצמבר), אז מועד הבחירות יחול 3 חודשים בדיוק לאחר פיזורה - 23 במרץ.

בני גנץ בהצבעה על התפזרות הכנסת בקריאה שנייה ושלישית (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90 )
גנץ בקריאה לפיזור הכנסת | צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90

בליכוד ינסו לטרפד את החוק לפיזור הכנסת - ולהביא לכך שהיא תפוזר באופן אוטומטי. זאת בעיקר משום שאותו חוק מכיל שני סעיפים שכוללים הגבלה על פרסום ברשתות במהלך קמפיין הבחירות. דבר שבליכוד לא מעוניינים בו.

יו"ר האופזיציה לפיד נשא הצהרה ברקע הדברים. "רק לנו אפשר להאמין כשאנחנו אומרים שלא נשב עם נתניהו", הכריז, "תאמינו רק למי שכבר הוכיח לכם שאפשר לסמוך עליו. אנחנו לא נוותר על ערכים בשביל כיסאות. הוכחנו את זה, יותר מפעם אחת. אזרחי ישראל צריכים ממשלה שתביא יציבות. שתחזיר את האמון. בלי יציבות אי אפשר יהיה להרים את הכלכלה. בלי אמון לא נוכל להתמודד עם המגיפה ולהוריד את מפלס השנאה".  

 "אירוע חסר תקדים, לא לנהוג בכוחניות"

יו"ר ועדת הכנסת ויו"ר סיעת כחול לבן ח"כ איתן גינזבורג: "מבקש להביע מורת רוח על דחיית החוק לפיזור הכנסת למחר". יו"ר הכנסת יריב לוין: "אנחנו עדים לאירוע שלמיטב ידיעתי הוא חסר תקדים. מעולם לא קרה שתאריך פיזור הכנסת לא נעשה בהידברות או בהסכמה".

"גם כאשר היו סיעות שהתנגדו לעצם הפיזור, ויש בבית הזה גם עכשיו סיעות שמתנגדות, אין קשר לקביעת התאריך שתמיד נעשתה בהידברות ובהסכמה", המשיך, "כך צריך להיות וכך היה תמיד. עשיתי את זה גם בכובעי כיו"ר ועדת כנסת ויו"ר קואליציה בזמנו מאז ומתמיד התקיימו שיחות בין ראשי הסיעות כדי להתגבש לתאריך מוסכם.

לוין: לא היה שר משפטים זמני (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
יו"ר הכנסת יריב לוין: "לא לנהוג בכוחניות" | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

"אלה דברים לא ראויים", אמר לוין, "הפצרתי בפני גינזבורג לא לנהוג בכוחניות ולהתנהל בהסכמה. לא ראיתי לנכון למנוע את האפשרות להוריד את הנושא מסדר היום. קיוויתי שאם תקבל 24 שעות נוספות תשכיל לשנות ולנסות להגיע להסכמה ולכן זה ביום שלישי. יש נציגים של 5 סיעות שמייצגים 54 ח"כים שלא נועצו עימם. בשורה התחתונה אנחנו נמצאים במצב פשוט - יש תאריך גג. להערכתי אם דברים ייעשו בצורה אחרת אפשר להגיע להבנות והוויכוחים האלה יחסכו. חקיקה של פיזור כנסת עברה גם באותו יום אם צריך".