קבינט הקורונה ידון בהקלות - והמאבקים הפוליטיים בשיאם: השרים יתכנסו היום (חמישי) בצוהריים לדיון מכריע שבמהלכו יחליטו אם להתחיל לשחרר את הסגר ההדוק שאליו נכנסו אזרחי ישראל לפני כחודש. אחרי שבימים האחרונים נרשמה ירידה ניכרת במספר החולים ובאחוז החיוביים, נתוני משרד הבריאות העדכניים ביותר יקבעו במידה רבה את גורל הישיבה. בכחול לבן דורשים שאם קצב הירידה יימשך - ההקלות ייכנסו לתוקף בתחילת השבוע הבא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שלשום האריכו השרים את הסגר עד ליום שני הקרוב, אך בכחול לבן מאמינים כי אם נתוני התחלואה יירדו בקצב גבוה, ניתן לפתוח חלקים מהמשק ואת גני הילדים כבר ביום ראשון. על פי מתווה משרד הבריאות, בסבב ההקלות הראשון ייפתחו מקומות העבודה שלא מקבלים קהל, גני הילדים יחזרו לפעילות מלאה, יותר איסוף עצמי ממסעדות, חופי הים והגנים הלאומיים ייפתחו ותוסר הגבלת אלף המטרים.

דורשים תשובות: איך מונעים את המחדל והסגר הבא? (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
דורשים תשובות: איך מונעים את המחדל והסגר הבא? | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

במשרד הבריאות חוששים שאם תוסר הגבלת המרחק, משפחות מורחבות יחלו להיפגש ללא שמירה על ריחוק חברתי ועטיית מסכה. הערכת כל הגורמים היא שיהיה קשה מאוד להשאיר על כנו את האיסור להתארח בבית משפחה אחרת אם תוסר הגבלת המרחק.

הקרב על הסרת הסגר מהערים האדומות

גם אם יחליטו בדיון על הסרת הסגר הכללי, כ-11.7% מאזרחי ישראל ככל הנראה לא יחזרו לשגרה. אוכלוסיית הערים האדומות אומנם מהווה חלק קטן מאוכלוסיית המדינה, אך אחראית לכ-40% מהתחלואה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול כי יעלה לאישור הקבינט הצעה לסגר דיפרנציאלי בהתאם לרמת התחלואה בעיר.

על פי הנתונים הנוכחיים, הערים האדומות שצפויות להישאר תחת הגבלות הן נתיבות, מודיעין עילית, בני ברק, רכסים, ביתר עילית, אלעד, בית שמש, קריית מלאכי, אופקים, רמלה ושכונות בירושלים. העיר אור יהודה נמצאת כרגע ברשימה, אך נראה שהנתונים גבוליים ועד יום ראשון רמת התחלואה שם תרד - כך שהיא כבר לא תיכלל ברשימת הערים האדומות.

פרופסור גמזו והרב קנייבסקי (עיבוד: מרים אלסטר ויעקב כהן, פלאש/90 )
פרופסור גמזו והרב קנייבסקי | עיבוד: מרים אלסטר ויעקב כהן, פלאש/90

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ יעקב אשר, כבר איים שלא יאשר את הסגר במתכונת הנוכחית אם לא יינתן פיצוי לתושבי הערים האדומות: "הדבר הכי קל זה לשים כוחות מסביב לעיר ולסגור אותה. הדבר הזה לא יהיה". גם תושבי הערים מתוסכלים מההחלטה המסתמנת וטוענים שלא יהיו מנוס מהפרת ההנחיות.

"התושבים מתוסכלים שעדיין אין אופק לפתיחת העיר - שווה לנו לקבל את הקנס", אומרים חלק מהתושבים. "כל החנויות כאן ייפתחו. תראה מה הולך בתל אביב, כולם בלי מסכות ואצלנו מקפידים". מחזיק תיק הבריאות בעיריית בני ברק, משה מורגנשטרן, הזהיר כי הכלכלה בעיר קורסת וחצי מרחוב רבי עקיבא, הרחוב המרכזי בעיר, סגור.

תיעוד של פשיטה של המשטרה על תלמוד תורה בבני ברק (צילום: N12)
תיעוד של פשיטה של המשטרה על תלמוד תורה בבני ברק | צילום: N12

המבחן המשמעותי של מקבלי ההחלטות וגורמי האכיפה יגיע ביום ראשון, כשזמן החורף בישיבות ייפתח ואיתו צפויים לחזור לתלמודי התורה עשרות אלפי תלמידים. ממונה הקורונה במגזר החרדי, אלוף (במיל') רוני נומה, מנסה לגבש מתווה לפנימיות שיכלול קפסולות, אך נראה שבמגזר החרדי לא מתכוונים לחכות לאישורו.

בסוף השבוע שעבר נמנע ברגע האחרון מרד בקרב החסידים, שהחל כשהרב קניבסקי הורה למאמיניו לחזור לתלמודי התורה. מאוחר יותר חזר בו הרב בעקבות הוראה הפוכה של הרב אדלשטיין. עם זאת, מטעמו של הרב קניבסקי נמסר כי הוא דורש לפתוח את תלמודי התורה בתחילת השבוע הבא, גם ללא אישור הרשויות.

חברי כנסת ושרים חרדים מודים בשיחות סגורות שאין להם פתרון למצב ונראה שמרד הישיבות הופך אט-אט לעובדה מוגמרת. אם עד עכשיו מדובר היה בהפרות של חסידויות, בתחילת השבוע צפויות הפרות של חלקים נרחבים בציבור החרדי. המשמעות היא שהעימות בין המדינה לחרדים סביב הגבלות הקורונה לא קרוב לסיום וכך גם קצב ההדבקה במגזר.

גני הילדים ייפתחו אבל עדיין אין מתווה

החזרה ללימודים תאושר בכפוף לנתוני התחלואה עליהם סיכמו במשרד הבריאות. כשבישראל יהיו פחות מאלפיים נדבקים ביום, מוסדות החינוך לגיל הרך ייפתחו. כשיהיו פחות מאלף נדבקים ביום גם תלמידי כיתות א' עד ד' יחזרו ללימודים, ואילו כשיהיו פחות מ-250 מאומתים ביממה - ימליצו במערכת הבריאות על פתיחת מערכת החינוך כולה ללא קפסולות.

פתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: דוברות המשטרה)
פתיחת שנת הלימודים תשפ"א | צילום: דוברות המשטרה

גני הילדים אומנם ייפתחו לכל המאוחר באמצע השבוע הבא, אך במשרד החינוך ובמשרד הבריאות טרם סיכמו על מתווה ברור לחזרה למסגרות. במשרדו של שר החינוך יואב גלנט כבר התחילו לגבש את התוכנית, אך בשל נתק עם משרד הבריאות הגורמים המקצועיים טרם הגיעו להחלטה רשמית בסוגיית הקפסולות. במשרד החינוך אומרים כי לא יפרסמו בינתיים את ההנחיות מחשש לבלבול ההורים והגננות.

אלא שגם אם יסוכם מתווה החזרה ללימודים בגני הילדים, גננות וסייעות רבות טרם החליטו אם יחזרו לעבודה. בגני הילדים הפרטיים עדיין ממתינים לתשובה מהמדינה בנוגע לפיצויים הכספיים להם הם זכאים וגם גננות בגנים המפוקחים לא מוכנות לחזור לעבודה ללא הנחיות מסודרות.