בתמיכת כחול לבן ובניגוד לעמדת הקואליציה המתפרקת, מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק השוויון שהגישו חברי הכנסת איתן גינזבורג, מיכל קוטלר וונש, עינב קאבלה ותהלה פרידמן. ההצעה עברה ברוב דחוק של 56 חברי כנסת מול 54. ח"כ איתן גינזבורג: "למרות שזו רק תחילת הדרך - זהו יום מרגש".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חברי הכנסת גדעון סער ומיכל שיר נעדרו מההצבעה, מה שגרר זעם במפלגות החרדיות שמתנגדות נחרצות לחוק בגלל הכוח שהוא עשוי לתת לבג"ץ. בכחול לבן רואים בהצעה "חוק דגל" שנועד לקדם שורה ארוכה של סוגיות, בהן סוגיות החשובות לדרוזים וזכויות להט"ב. בכחול לבן מקווים שכבר המעבר של החוק בקריאה טרומית יסייע לבג"ץ בפסיקות עתידיות.

גדעון סער עוזב את הליכוד
נעדר מההצבעה

הצעת החוק מציעה לעגן במסגרת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו את הזכות לשוויון ואת האיסור על אפליה. בין התומכים היו היו חברי כנסת מכחול לבן, ישראל ביתנו, יש עתיד, מפלגת העבודה והרשימה המשותפת. בין המתנגדים - חברי כנסת מהליכוד, ימינה, ש"ס ויהדות התורה.

בדברי ההסבר לחוק נכתב: "אף שעקרון השוויון מוכר כעקרון יסוד של הדמוקרטיה הישראלית הזוכה למעמד חוקתי ואף שהוא רכיב הכרחי בכל דמוקרטיה חוקתית שלאחר מלחמת העולם השנייה, הוא אינו אחת מהזכויות המנויות במפורש בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו".

יו"ר כחול לבן בני גנץ בירך על קידום החוק. "מדינה כשלנו, שמורכבת מקהילות, רקעים ותרבויות שונות לא יכולה שלא לעגן ולהצהיר מעל כל במה שהשוויון הוא ערך וזכות מובילים אצלה", אמר. "לכל הישראלים יש מקום–אם זה לא היה ברור עד עכשיו, זה יהיה".

חבר הכנסת איתן גינזבורג (כחול לבן) מיוזמי החוק אמר לאחר ההצבעה כי הגיע הזמן שספר החוקים של מדינת ישראל יגיד- כן לשוויון, ולא לאפליה: "יום מרגש. אומנם זו רק תחילת הדרך, אבל אני מתכוון לעשות הכל כדי שהליך החקיקה יתקדם עוד בכנסת הזו, לפחות לקריאה ראשונה".

בנימין נתניהו (צילום: reuters)
"רק אתמול סער נטש את הליכוד והיום הוא כבר שותף מלא-מלא של השמאל". רה"מ נתניהו | צילום: reuters

ראשי 'יהדות התורה' שר השיכון ח"כ יעקב ליצמן ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני: "כחול לבן איבדו את הבלמים ומדרדרים את ישראל לבחירות מיותרות על חשבון אזרחי ישראל. תמיכתם בעד הצעת חוק השוויון, בניגוד לעמדת הקואליציה שהם כביכול משתתפים בה, היא דוגמא חיה לפופוליזם שמתווה את דרכם. לצערנו ח"כ גדעון סער ומיכל שיר שהתחייבו להצביע נגד החוק, החליטו לברוח מההצבעה על אף שנכחו במשכן וגילו את מניעיהם הפופוליסטים בניגוד למסורת ישראל. חברי יהדות התורה יעשו הכל על מנת למנוע את התקדמות החוק בועדות ובמליאת הכנסת".

רה"מ נתניהו על היעדרות סער מההצבעה: "ליברמן וגדעון סער העבירו היום את "החוק לביטול חוק יסוד הלאום" שמשמעותו ביטול חוק השבות והצפת ישראל במהגרים לא-יהודים שבסופו של דבר יהפכו את העם היהודי למיעוט בארצו. רק אתמול סער נטש את הליכוד והיום הוא כבר שותף מלא-מלא של השמאל"

סער בתגובה: "נתניהו בלחץ ומאבד את זה. בניגוד לנתניהו שנמנע מלהגיע למליאה להצבעה על חוק משאל העם להגנה על ישובי יו"ש - אני, לאחר שהתפטרתי מהכנסת, נשארתי במיוחד כדי להצביע גם בעד חוק משאל עם וגם נגד חוקי סיעות השמאל שעיוותו את הזכות לשוויון. נתניהו הוא האחרון שיכול ללמד אותי מה זה להיות ימני"