כשנתיים אחרי תום כהונתו של רוני אלשיך, שופטי בג"ץ דורשים הערב (חמישי) מהממשלה למנות מפכ"ל למשטרה מהר ככל שניתן, זאת אחרי דיון קצר של כ-5 דקות. השופטים הורו לפעול להבאתו של מועמד לתפקיד בפני הוועדה המייעצת לממשלה לעניין מינויים לתפקידים בכירים.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"חלפו בדיוק שנתיים מאז הסתיימה כהונתו של המפכ"ל הקודם רב-ניצב רוני אלשיך", כתבו השופטים בהחלטתם. "לנוכח חובת הממשלה והגורמים המוסמכים לפעול לאיוש משרת המפכ"ל בהתאם לכללי המשפט המנהלי, ובהינתן עמדת היועץ המשפטי לממשלה על נימוקיה, ניתן בזה צו מוחלט המורה למשיבים לפעול להבאתו של מועמד לתפקיד המפכ"ל בפני הוועדה המייעצת לממשלה לעניין מינויים לתפקידים בכירים, במהירות הראויה".

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
צילום: Olivier Fitoussi Flash90

נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה יוחנן פלסנר אמר בתגובה: "העובדה שמשטרת ישראל מתנהלת ללא מפקד כללי למעלה משנתיים היא מחדל חמור שפוגע בתפקוד המשטרה וביכולת האכיפה והשמירה על החוק. המצב לפיו מינויי בכירים הפכו לכלי שרת בידי הפוליטיקאים הוא בלתי נסבל, היוצר דה לגיטימציה לגופים ולמוסדות האמונים על חוסן המשטר הדמוקרטי בישראל".

"הניסיונות להתערבויות פוליטיות בנעשה במשטרה עלולים לחלחל לשדרה הניהולית של המשטרה, ולפגוע באמינותה ובמקצועיותה", הוסיף. "מטריד מאוד שהממשלה והעומד בראשה מתנערים מחובת המינויים המוטלת עליהם ופועלים הלכה למעשה לריקון השדרה המקצועית- ממפכ"ל המשטרה, דרך נציב שירות בתי הסוהר, מנכ"ל משרד רה"מ ועד פרקליט המדינה".

הנעשה במטה הארצי יהפוך לחקירה? (צילום: קובי גדעון, פלאש 90‎, חדשות)
צילום: קובי גדעון, פלאש 90‎, חדשות

בשבוע שעבר המליץ היועץ המשפטי לממשלה לבג"ץ להוציא צו על תנאי שיחייב את הממשלה למנות מפכ"ל ולהציגו בפני ועדה למינוי בכירים. תגובת המדינה הגיעה בעקבות עתירה המבקשת מבג"ץ להוציא צו המחייב את השר ואת הממשלה למנות מפכ"ל קבוע תוך פרק זמן קצר שעליו יחליט בית המשפט.

בתשובת המדינה, שעליה חתומים מנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות וסגנו (מנדלבליט הוא ממלא מקום פרקליט המדינה מאז שניצן סיים את תפקידו, והמועמד של אוחנה אלדד פרש), צוין כי המפכ"ל הקודם, רוני אלשיך, סיים את תפקידו לפני שנתיים ומאז התפקיד לא אויש. ובנוסף צוינה העובדה כי העיכוב במינוי המפכ"ל עומד לצד עיכובים במינויים נוספים שגם נגדם הוגשו עתירות.