תיק הצוללות מסרב לשקוע: יש הסכם שנקרא רכש גומלין, שלמדינת ישראל יש כזה עם מאות חברות בעולם – כשהיא קונה אצלן, הן אמורות ומתחייבות להשקיע כאן. יש הסכם כזה גם עם טיסנקרופ, ואותה טיסנקרופ חייבת לישראל כ-1.5 מיליארד ש"ח על צוללות 4,5,6; ועל צוללות 7,8,9 חייבת החברה לישראל עוד כ-2.5 מיליארד ש"ח.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

טיסנקרופ מצידה אומרת שהיא עשתה לנו הנחה גדולה. אז לא, הם לא עשו לנו הנחה – מי שכיסה את ההנחה זו ממשלת גרמניה. היא נתנה לנו את המחווה הזו ושילמה לטיסנקרופ. מעבר לכך, ראש הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי והשקעות זרות, הגברת זיוה איגר, כבר כמעט שלוש שנים כותבת מכתבים לשרים בממשלה ושום דבר לא זז.

הגברת איגר כתבה מכתב לשרים אלי כהן ואריה דרעי וכלום לא התקדם. אומנם, שר הכלכלה עמיר פרץ טען שלא ייתן לדבר כזה להתקיים: "פרשת רכש הגומלין מול טיסנקרופ מעלה סימני שאלה קשים ביותר. 305 מיליון אירו טיסנקרופ חייבת עכשיו. זה היה אמור להיות מקומות עבודה ותעשייה שצומחת, ועכשיו לקראת הסכם הצוללות הם צריכים להיכנס להתחייבות של עוד 600 מיליון אירו".

אלו לא רק דיבורים, השר פרץ כבר פנה לחשב הכללי ודרש שיכניס את טיסנקרופ לרשימת החברות שישראל לא תקיים משא ומתן איתן: "אני לא מתכוון לוותר – פניתי לחשב הכללי, ודרשתי ממנו להכניס את טיסנקרופ לרשימה השחורה. ואני מתכוון גם לפנות ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיפתח בבדיקת העניין".

ועדת הבדיקה מנועה מלעסוק במכירת הצוללות למצרים

בסקר שערכו מנו גבע ומכון מדגם שאלנו את הנסקרים האם צריך לחקור את פרשת הצוללות. 44% מהנשאלים השיבו שכן, 32% חושבים שאין צורך בחקירת הפרשה ו-24% הנותרים אמרו שהם לא יודעים.

השבוע ועדת הבדיקה לפרשת הצוללות שהקים גנץ יוצאת לדרך. אמנם הוועדה הזו יוצאת לדרך, אך לא שמו לב לדבר אחד קטן: בכתב הסמכויות שלה, הוועדה לא אמורה לחקור את מכירת הצוללות למצרים.

הדרישה של גנץ (צילום: תומר ניוברג, פלאש/90 )
שר הביטחון בני גנץ. "הוועדה שהקים תחל לעבוד כשהיא מסורסת מלכתחילה" | צילום: תומר ניוברג, פלאש/90

היא תחקור רכש וזיקות רכש עם משרד הביטחון וצה"ל. ונכון, גם את הממשק הבטחוני-אזרחי, אך לא מעבר לכך. גנץ אמר בעצמו: "אני דיברתי עם נתניהו ואמרתי לו – אל תדאג אני לא מחפש אותך. בכלל לא ניגע בך". כלומר, עושה רושם שגנץ בכלל הקים את הוועדה הזו כשהיא מסורסת מלכתחילה עם ההגבלה לחקור את פרשת רכש הצוללות, וזאת רק כדי לצאת ידי חובת הבוחרים והמפגינים.

מילה נוספת, ההרכב הפרסונלי של הוועדה הוא כבד משקל. השופט אמנון סטרשנוב נבו גם מצוי בשחיתויות במערכת הביטחון והוא גם איש אמיץ. האלוף בן שושן גם ידען וגם נחשב לאדם ישר וכך גם הגברת גריל שהתנדבה להתפטר, ומחליפתה הגברת פרידמן.

אבל, בשורה התחתונה, זו ועדה שמנועה מלחקור את ליבת הפרשה. וכל התצהירים כבדי המשקל של אנשי מערכת הביטחון – יהיו חסרי שימוש.