הקרב על ההגבלות ואיומי הפיטורים: ועדת הקורונה התכנסה היום (ראשון) לדון בהגבלות הדרמטיות שאושרו בממשלה בסוף השבוע האחרון. בתום הדיון, הוחלט להעביר בחזרה לממשלה סייגים והחרגות בשורה של תחומים, על מנת שיתוקנו במסגרת ההגבלות החדשות. יו"ר הוועדה ח"כ יפעת שאשא ביטון אמרה כי אין כוונה להטיל סגר מוחלט בסופי שבוע: "זו אינה המציאות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אלה ההחרגות שהעבירה ועדת הקורונה לממשלה: 

חופי הים והבריכות - הוועדה ביקשה שלא לסגור

מסעדות - להמשיך להפעיל בהתאם לכללי התו הסגול, כשבתוך המסעדה תתאפשר תפוסה של 35%.

חדרי הכושר - להמשיך ולהפעיל ביחס של אדם לכל 10 מטרים (במקום אדם לכל 7 מטרים כפי שהיה נהוג עד כה)

אטרקציות באילת - הועדה ביקשה מהממשלה למצוא פתרון בנושא, כדי שלא תיווצרנה התקהלויות גדולות בתוך בתי המלון.

מסעדה בתקופת הקורונה (צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90)
המסעדות תישארנה פתוחות? | צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90

גרוטו הזהיר: "מודאג מהמצב, בתי החולים מלאים בחולי קורונה"; קיש: "אם לא נפעל -בתוך שבוע-שבועיים נגיע לסגר"

בפתח הדיון הכריזה יו"ר הוועדה יפעת שאשא ביטון כי "לא בטוח שהמגבלות על המשק זה הצעד הנכון". מנגד הסביר פרופ' גרוטו, שייצג את משרד הבריאות בדיון, כי יש לסגור את חדרי כושר בגלל הסכנה שבהדבקה דרך האוויר, והתריע: "מספר החולים הקשים ילך ויעלה". בהמשך, נרשם עימות בין יו"ר הוועדה וחלק מחבריה לבין סגן שר הבריאות, ברקע ההתנגדות להגבלות של הממשלה.

יו"ר ועדת הקורונה הסבירה: "אנחנו גם רוצים לקטוע את שרשראות ההדבקה אבל צריך לראות שאנחנו לא שופכים את התינוק עם המים ועושים נזק כלכלי וחברתי. יש לנו חובה לעשות עוד שורה ארוכה של דברים לפני שמטילים סגר על האזרחים".  

"אני בטוחה שכל מי שעוסק בנושא עושה את זה מתוך כוונות טובות ורצון לנצח את הנגיף", הדגישה, "אנחנו באותו הצד - אך גם מותר לנו להתווכח ולא להסכים ומותר לנו לבחון את הדברים בסוגיות השונות של המגיפה". בהמשך הדברים, אמרה ח"כ שאשא ביטון כי מה שעומד על הפרק בסופי שבוע הוא לא סגר מלא: "זו אינה המציאות". 

סגן שר הבריאות יואב קיש הגיע לדיון, כשעימות התפתח בינו לבין חלק מחברי הוועדה - ברקע ההגבלות המשמעותיות שעברו בממשלה. סגן השר שוב חזר על המטרה של הסגר בסופי השבוע: "אנחנו עשויים בתוך שבוע או שבועיים להגיע לסגר מלא". 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו הציג תחזית קודרת. "אני מודאג מהמצב. אני אדם אופטימי מטבעי אבל בתי החולים עמוסים בחולי קורונה", אמר. "מעל 550 חולי קורונה מאושפזים כעת בבתי החולים. אנחנו מודעים לבתי חולים שמגיעים לקצה, צריך לזכור שמרגע שבן אדם נדבק ועד שהוא מדרדר לוקח שבועיים".

פרופ' איתמר גרוטו (צילום: מוטי מילרוד, TheMarker)
פרופ' איתמר גרוטו | צילום: מוטי מילרוד, TheMarker

"מספר החולים הקשים ילך ויעלה, גם אם היום נסגור את כל המשק עדיין נראה עלייה כזו, כי ההשפעה תורגש רק עוד שבועיים. אחת הסיבות ששיעורי התמותה בישראל נמוכים, היא בזכות מערכת הבריאות הטובה בישראל, ואם יהיה עומס על מערכת הבריאות תעלה התמותה, כי היא לא תוכל להעניק טיפול מספיק טוב".

גרוטו נימק בהמשך את הדרישה לסגור את חדרי הכושר: "ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה שהנגיף עובר ב-3 דרכים: דרך הדבקה טיפתית, העברה באמצעות חפצים וגם הדבקה דרך האוויר. גם אם ננקה ונחטא את חדרי הכושר כל היום, יש סכנה בהדבקה דרך האוויר". 

הנתונים שהוצגו: 67% מההדבקות - בתוך הבית, רק 4% במסעדות

מוקדם יותר הוצגו לוועדה נתוני ההדבקה משבוע שעבר, לפיהם רוב ההדבקות התרחשו בבתים, נתון גבוה מאוד שמצביע על 67% מההדבקות. כמו כן, במקום השני, בפער גדול מהבתים - נמצאים מוסדות החינוך, שם התרחשו 210 הדבקות בלבד בכל השבוע שעבר, שהם 9.5% מסך ההדבקות. במסעדות ובבתי הקפה נרשמו 89 הדבקות בשבוע שעבר, שהן 4% מסך הנתונים. בחופי הים ובבריכות נרשמו 4 הדבקות בלבד במשך שבוע שלם - שהם 0.2%.

לנתוני ההדבקה המלאים שהוצגו לוועדת הקורונה בכנסת 

"אין הלימה בין הנתונים האלה לבין דברי ההסבר", תהתה שאשא ביטון, "נשמח לקבל התייחסות ממשרד הבריאות לפערים. האם סגירת בריכות, שתביא לפגיעה באלפי משפחות, אלפי בני הגיל השלישי שמגיעים אליהן וזו הפעילות היחידה שלהם, ילדים עם צרכים מיוחדים שזה מנוע ההתפתחות שלהם, האם יש לה תועלת משמעותית בקטיעת ההדבקה? מזכירה לכם שבריכות זה לא רק נופש – מדובר במדריכי שחיה, עובדים פרא-רפואיים, שיקום ועוד".

חוף הים בתל אביב (צילום: N12)
חוף הים בתל אביב | צילום: N12

"האם סגירת הים, שזה מקום פתוח, שמאפשר למשפחה להגיע ולשחרר קצת מהמתח העצום שאנו חיים בו היום, להוסיף לזה את המצוקות הכלכליות, לאפשר לילדים להוציא אנרגיות במרחב לשחרר קצת את הנפש, האם מישהו יודע לומר שזה יסייע בקטיעת ההדבקה? איפה נמצא אותם אם לא בים? אנחנו נמצא אותם בבתים ואנחנו מכירים את היקפי ההדבקה בבית". 

"צריכים להבין מה הנזק הכלכלי לעומת התועלת הבריאותית בכל צעד"

בתום מרתון דיונים לילי אישרה הממשלה בלילה שבין חמישי לשישי שורת הגבלות משמעותיות שמחזירות את ישראל כמה צעדים לאחור. בין יתר ההגבלות, נאסרה התקהלות של 10 אנשים ומעלה בחדר סגור ו-20 ומעלה בחלל פתוח. עוד אושר כי המסעדות יפעלו במסגרת משלוחים או איסוף עצמי בלבד. גם חדרי הכושר, חדרי הסטודיו והבריכות, שהיו במוקד המאבק בתחילת השבוע שעבר נסגרו לפי שעה.

 

כל ההגבלות שאישרה הממשלה צריכות לעבור אישור נוסף מוועדת הקורונה המיוחדת של הכנסת בראשות ח"כ יפעת שאשא ביטון. בשבוע שעבר דחתה הוועדה את החלטת הממשלה בדבר סגירת חדרי הכושר והבריכות והביאו למתקפה חריפה על יושבת הראש בעיקר מצד יו"ר הקואליציה מיקי זוהר ואף לאיומים בפיטורים. בסופו של דבר החליטו בליכוד להטיל סנקציות על שאשא ביטון אך להשאירה בתפקיד. 

בריאיון ל"פגוש את העיתונות" שהתקיים אתמול אמרה שאשא ביטון כי תשקול אם לאמץ את ההחלטות החדשות של הממשלה: "מחר נדון בהגבלות, נדרוש נתונים. רוצים לקבל תמונת מצב כוללת, לדעת אם הצעדים שנדרשים נכונים. אני לא בטוחה שאנחנו נמצאים במצב שמצדיק סגר. צריכים להבין מה הנזק הכלכלי לעומת התועלת הבריאותית בכל צעד".

על חדרי הכושר והבריכות אמרה: "כרגע אין נתונים חדשים, גם בדברי ההסבר של החלטת הממשלה הם כותבים את זה והם יצטרכו להסביר לנו למה, למרות שאין נתונים, הם דורשים לסגור שוב את חדרי הכושר והבריכות. נשמע את כל אנשי המקצוע ונקבל את ההחלטות".

בישיבת סיעת כחול לבן שהתקיימה אמש אמר ראש הממשלה החלופי בני גנץ כי הוא פועל למנוע את פיטוריה של יו"ר הוועדה. "אני חושב שנכון שוועדת הקורונה תקבל את החלטות הממשלה בנושא הקורונה ולצד זאת אנחנו חייבים לכבד את תפקידה של הכנסת. אני פועל בכדי למנוע את פיטוריה של שאשא ביטון ואני מקווה שנימנע מהצעד הזה", הסביר.