ה-1 ביולי כבר כאן: מהיום (רביעי) יוכל ראש הממשלה בנימין נתניהו להעלות את החלת הריבונות לאישור הכנסת ולהתחיל את התהליך ההיסטורי. עם זאת, לא נראה שבכוונתו לעשות זאת כל כך מהר. רק הלילה הודיעו הפלסטינים שוב שלא ישתפו פעולה עם המהלך, אך הפעם דווקא השאירו מקום לדיון. שר החוץ גבי אשכנזי הבהיר הבוקר ש"לא סביר" שכבר היום נראה התקדמות, אך הביע מחויבות לתוכנית טראמפ. במתווה המקורי סומן התאריך הזה כ"תאריך יעד" – אך יעד למה בדיוק?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כבר זמן מה נראה שסיפוח בקעת הירדן ירד מהפרק - ראש הממשלה החליפי בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי שוללים זאת לחלוטין. השניים חוששים לפגוע בהסכם השלום היציב עם ירדן, ועל אף שנתניהו לא הצהיר זאת, סביר להניח שגם הוא מעדיף להשאיר את המצב בבקעה כפי שהוא היום.

ההתנחלות איתמר. תסופח? (צילום: FLASH90, חדשות)
החלת הריבונות על הגושים בלבד? איתמר | צילום: FLASH90, חדשות

בנוסף, מעטים בלבד עדיין מאמינים שישראל באמת תחיל ריבונות של 30% משטחי יהודה ושומרון. ככל הנראה, אם ישראל אכן תספח חלקים מסוימים, אלו יהיו גושי ההתיישבות, אולי יישובים באזור ירושלים וייתכן שגם מרחבי בית אל ושילה - שני אזורים שחשובים לתומכיו האוונגליסטים של טראמפ.

לרגל ההגעה לתאריך היעד התראיין שר החוץ בגלי צה"ל: "תוכנית טראמפ היא הזדמנות היסטורית, התוכנית במלואה מדברת גם על הביטחון שלנו וגם בסוף התהליך על היפרדות מהפלסטינים, זה תהליך מדיני. קראנו את התוכנית, ואנחנו מקבלים אותה במלואה".

גבי אשכנזי (צילום: קובי ריכטר, TPS)
מחוייבים לתוכנית טראמפ. אשכנזי | צילום: קובי ריכטר, TPS

"זהו תהליך ארוך שצריך להתבצע תוך כדי דיאלוג, מבלי לפגוע ביציבות, ואנחנו בעיצומו", המשיך אשכנזי. "אני שר החוץ ואנחנו מתייעצים, ראש הממשלה מבין שאנחנו מחויבים לתהליך סדור ולא נעבור את זה בלי הערכת מצב של גורמי ביטחון".

כשנשאל האם יש צפי להכרזה סימבולית על סיפוח בזמן הקרוב אמר אשכנזי: "אני לא מעריך שזה מה שיקרה, זה צריך להיות מתואם גם עם האמריקנים. אני מניח שזה לא יקרה".

הפלסטינים מסרבים לשתף פעולה, האמריקנים מציעים חילופי שטחים

ברשות הפלסטינית לא מוכנים לשתף פעולה עם תוכנית טראמפ, אליה הם מתייחסים כתוכנית סיפוח חד צדדית לחלוטין. כבר במאי הודיע יו"ר הרשות אבו מאזן על הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל, אך למרות חששות במערכת הביטחון המצב הביטחוני לא השתנה באופן ניכר.

עריקאת: דורשים מדינה בגבולות 67' (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא נשב לשולחן המשא ומתן". סאיב עריקאת | צילום: רויטרס, חדשות

הלילה אמר סאיב עריקאת לסוכנות הידיעות AFP: "אנחנו לא אומרים לשבת לשולחן המשא ומתן אם הסיפוח ותוכנית טראמפ הם הדברים המוצעים בו. זו לא תוכנית שלום, אלא פרויקט להפיכת הכיבוש ללגיטימי". עם זאת, על פי סוכנות הידיעות, בכירים ברשות טענו כי יש נכונות לדון באלטרנטיבות עם ישראל.

אמש פורסם במהדורה המרכזית כי האמריקנים לוחצים על ישראל לתת משהו לפלסטינים בתמורה לסיפוח, כלומר לעשות צעד משמעותי לקראתם. אחת ההצעות שעלו לדיון היא חילופי שטחים, כך שהרשות הפלסטינית תורשה לבנות ללא הגבלה באזורים מסוימים או אפילו שינוי ססטוס של שטחי C, שמוחזקים באופן מוחלט על ידי ישראל, לשטחי B שנשלטים על יד הרשות.

הפגנה נגד הסיפוח ביריחו (צילום: פלאש/90 )
הרחוב הפלסטיני לא עשה הרבה רעש. הפגנה ביריחו | צילום: פלאש/90

גורם מדיני אמר בנושא זה כי "אם בימין היו יודעים מה האמריקנים רוצים תמורת הסיפוח הם היו מתלהבים פחות".