ליצמן נפרד מהתפקיד - ומהטייטל: היום (ראשון) הודיע השר יעקב ליצמן על התפטרותו מהממשלה, שעות לאחר שכתבתנו דפנה ליאל חשפה את איומו להתפטר בשל הסגר הצפוי. ליצמן, שתקף בחריפות את התנהלות הממשלה, לא עוזב את הקואליציה - אך כבר מבהיר שלא יחזור לספסלי הממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ליצמן אמר היום למקורביו: "אני כבר לא אהיה שר, הצירוף 'השר יעקב ליצמן' נגמר" - כך פורסם הערב במהדורה המרכזית. ליצמן התפטר בעבר בגלל העבודות ברכבת בשבת, ואז חזר להיות סגן שר ואז שר - ובחודש מאי עזב את משרד הבריאות לטובת משרד השיכון - וכעת הוא עוזב לאחר כחמישה חודשים.

למרות התפטרותו, ליצמן נשאר כחבר בקואליציה. המפלגה שלו מחזיקה בתיק השיכון. ומוטי בבצ'יק יועצו הוא עדיין ראש מטה שר השיכון למרות עזיבת ליצמן - שתיכנס לתוקף באופן רשמי ביום שלישי. ליצמן כזכור נמצא עם המלצה לכתב אישום בגין התיקים הפליליים, ואמורה להיות הכרעה של הפרקליטות בנושא. אם היה מוגש נגדו כתב אישום הוא היה אמור להתפטר בכל מקרה.

ההתפטרות מגיעה בסופה של שנה לא קלה עבור ליצמן, שמכהן כח"כ כבר יותר מ-20 שנה. הוא גם חלה באופן אישי בקורונה, יחד עם רעייתו, וגם הודח ממשרד הבריאות והורגשו זעזועים בתוך החצר של חסידות גור.

בעקבות ההתפטרות, ישנן שתי אפשרויות פוליטיות - החלפתו בחסיד גור אחר או ויתור על התפקיד המיניסטריאלי. לפי האפשרות הראשונה, ליצמן לא יהיה שר אבל ימונה שר אחר מטעם חסידות גור - ייתכן שייבחר ח"כ אליהו חסיד שנכנס באמצעות החוק הנורווגי, וקיימת גם אפשרות שמוטי בבצ'יק או גורם אחר שחזק בחצר האדמו"ר יקבל את התפקיד.

על פי האפשרות השנייה, "אגודת ישראל" תחזור אחורה להתנגדותה המסורתית לחברות בממשלה - ותחליט לא לקחת תפקידי שרים בשל האחריות המיניסטריאליות על עבודות בשבת, סגרים והחלטות נוספות שכבדות על האדמו"ר מגור.

ההכרעה מי יחליף את ליצמן, אם בכלל, תהיה כנראה רק בקדנציה הבאה כיוון שביהדות התורה מעריכים שבעוד 102 יום נתניהו יילך לבחירות סביב נושא התקציב. על כן, רק בקדנציה הבאה נדע אם תם עידן ליצמן ומי יירש אותו.

מכתב ההתפטרות - והמתקפה נגד גמזו

"מזה כחודש ימים, בעוד אנו מתמודדים עם נתוני התחלואה בישראל, אני שב ומתריע נוכח הכוונה שסומנה מראש בידי פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו, להטיל סגר מלא בחגי ראש השנה ויום הכיפורים הקרובים, מה שימנע ממאות אלפי יהודים, מכל האוכלוסיות והמגזרים, להתפלל בבתי הכנסת", כתב ליצמן במכתב ההתפטרות שהגיש לנתניהו.

"התנגדתי להטלת סגר מלא דווקא בחגים בתקיפות בכל פורום שהוא, בקבינט הקורונה, בדיוני הממשלה, בשיחות עמך ועם חברים נוספים בקבינט, וגם בכלי התקשורת", הדגיש ליצמן, "הדגשתי ואמרתי שאם אכן יש צורך בסגר מלא, אין להמתין עם עליית נתוני התחלואה בקצב הזה, וכי יש להחליט עליו אז, מלפני חודש, מלפני שבועיים – ולא בחגים".

"פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו הכחיש כל הזמן והסביר לי שזו לא הכוונה", הוסיף ליצמן במכתבו, "לצערי, הוכח שצדקתי בדבריי וכי ההחלטה לסגר מלא בחגים סומנה מראש תוך סיכון מיותר וגרימת עליית התחלואה במשך הזמן. בנוסף התברר כי גם סיכום שהיה על בתי הכנסת הופר וכי ההחלטה להטלת סגר מלא לא תאפשר הפעלת בתי כנסת בחגים לפי מתווה נומה, זאת בניגוד למסוכם בפירוש בינינו".

"לפיכך", סיכם, "לא אוכל להמשיך בתפקידי כשר, וכי החלטתי להתפטר מהממשלה ואחזור לכהן כחבר הכנסת לפי החוק הנורווגי".

בנימין נתניהו יעקב ליצמן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתניהו הצר על התפטרות ליצמן. ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס_

ראש הממשלה נתניהו התייחס להתפטרות ליצמן בפתח ישיבת הממשלה: "הצטערתי מאוד על החלטתו של השר ליצמן לפרוש מהממשלה. אני מאוד מעריך את יעקב ליצמן ואני גם מכבד את ההחלטה שלו. אנחנו חייבים להתקדם, לקבל את ההחלטות הנדרשות למדינת ישראל בתקופת הקורונה וכך נעשה בישיבה הזאת". 

לאחר הגשת מכתב ההתפטרות, אמר ליצמן למקורביו: "מדובר בצעד ערכי כאקט מחאה על זלזול פרויקטור הקורונה בחגי ומועדי ישראל". לדבריו, ההמלצה על סגר היא "החלטה מתוכננת שאינה רגישה לחגי ומועדי ישראל ואינה רואה את צרכי רבבות מתפללים אינה זכאית לגיבוי. ולכן באה הוראת האדמו”ר מגור לליצמן להתפטר מהממשלה".