שבועיים חלפו מאז שהצבענו כאן ב-N12 באופן ברור על שורת המחדלים של הממשלה שהוקמה במיוחד כדי להילחם בקורונה, מחדלים שהובילו לכך שישראל לא הגיעה ערוכה מספיק להתפרצות נוספת של הנגיף. בשבוע שעבר ציינו את השינויים שנעשו ואת הנושאים שעדיין תקועים - והשבוע אנחנו ממשיכים במעקב עם כמה שיפורים ורשימה שעדיין זקוקה לטיפול דחוף.

מחדלי ממשלת הקורונה - הכתבה הראשונה בסדרה

מעקב 1: הטיפול בכשלים

מחדל מערך החקירות האפדימיולוגיות

בעוד מספר הנדבקים עלה בשבוע האחרון, מערך החקירות האפידמיולוגיות, זה שאמור לקטוע את שרשראות ההדבקה עדיין רחוק מלעמוד בקצב - יותר מ-4 חודשים מאז פרוץ המשבר. משרד הבריאות אמנם גייס כוח אדם נוסף למערך וקלט כ-400 סטודנטים, אבל מספר החקירות רחוק מלהדביק את קצב ההדבקות.

"אכן קיבלנו תוספת של חוקרים לתחנה, אבל אנחנו עדיין עובדים בטירוף ולא מצליחים להגיע לכל האנשים", אומרת איריס אביטל, אחות בלשכת בריאות הציבור. "אתמול, למשל, עבדנו עד 23:00, מילאנו 122 חקירות ונשארו 150 מקרים שלא הספקנו להגיע אליהם". 

הצצה למוקד פיקוד העורף (צילום: N12)
חיילים במוקד פניות הציבור | צילום: N12

 

מחדל מוקד פניות הציבור

אחרי שבועות רבים מדי שבהם אזרחים שביקשו לערער על איכון שווא של מגע עם חולה קורונה התייבשו על הקו, אנחנו שמחים לבשר שהמצב השתפר למדי. איכות השירות הגיעה לרמה סבירה בזכות קליטת 300 חיילי פיקוד העורף, שבשבועיים האחרונים מאיישים את מוקד פניות הציבור של משרד הבריאות.

זמן ההמתנה התקצר - בבדיקה שערכנו השבוע חלפו 6:30 דקות עד שהשיחה נענתה. נכון, נשמח לזמן קצר יותר, אבל זו בהחלט תוצאה סבירה. בשבוע שעבר מדדנו 13 דקות וחצי של המתנה, ובשבוע שלפני כן דיווחו פונים (שהייתה להם סבלנות ולא ניתקו) על יותר משעה של המתנה.

ישראל כץ (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
שר האוצר - מענק לכל אזרח | צילום: פיטוסי , פלאש/90

מחדל הטיפול הכולל במגפה

כאן המצב רק הסתבך: שר הבריאות הצהיר לפני שבועיים שימנה פרוייקטור לקורונה. אדם עם וגוף סמכויות שיוכל לתכלל את הטיפול בקורונה מכל הזוויות. אבל גם גם היום אין כזה דבר.

שמות רבים נזרקו לאוויר - מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר פרופ' גבי ברבש הוא השם האחרון, לפניו היה זה האלוף אמיר אבולעפיה. לפניהם היה זה האלוף במיל' רוני נומה שסירב לתפקיד כיוון שסמכויותיו לא הוגדרו, והרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט שהודיע שהוא מוכן להתייצב, אך לא קראו לו לדגל.

עד לרגע זה טרם נחתם כתב מינוי לאף מועמד, ככל הנראה בגלל אי הסכמה בין שר הבריאות לראש הממשלה. לפיכך, ניהול המשבר ממשיך להתפצל בין משרד הבריאות, המועצה לביטחון לאומי ואגף המודיעין בצה"ל. אזרחי ישראל והנגיף יוסיפו לחכות לגוף מתכלל שיצמצם פערים בטיפול במשבר ויטפל באתגרים נוספים שעוד יוולדו.

מחדל הפיצויים לעצמאים

בשבוע האחרון זה קרה: המענקים האחרונים שהבטיחה הממשלה לעצמאים לפני שבוע וחצי הגיעו לחשבונות הבנק. אבל עם השמחה, הגיעה גם אכזבה: שליש מהזכאים קיבלו פחות מ-3,000 שקלים, כשהסכום המרבי לעצמאי עומד על 7,500 שקלים. עצמאים רבים התאכזבו מהסכום הנמוך שלא יכול לכלכל אותם ואת משפחתם, והם דורשים סיוע נוסף.

במקביל, הגבילה הממשלה שוב פעילות של חלק מהעסקים בשל העלייה התחלואה - בריכות, חדרי כושר, מסעדות. כל אלה מבקשים סיוע נוסף מהמדינה.

בנוסף, הציגה בשבוע שעבר הממשלה תוכנית מענקים לכל אזרח: בין 750 ל-3,000 שקלים למשפחה. אחרי הביקורת על כך שאין הבחנה בין נזקקים לאלה שיש להם, הוצע בממשלה לגבות מהמענק מס הכנסה לבעלי הכנסות גבוהות ולא להעניקו כלל למי שהכנסתו מעל 640 אלף שקלים בשנה. התוכנית הזו טרם אושרה סופית.

מחאת העו"סים (צילום: איגוד העו"סים)
עובדים סוציאליים מפגינים | צילום: איגוד העו"סים

מחדל הפיצויים לשכירים

בגזרת השכירים שאיבדו את עבודתם לא השתנה בשבוע החולף הרבה. כמו העצמאיים, גם הם מחכים לאישור תוכנית המענק לכל אזרח שעליו הכריזה הממשלה.

המובטלים צפויים להמשיך לקבל דמי אבטלה עד יוני הבא, אבל לרבים מהם זה לא מספיק. דמי האבטלה נמוכים מהשכר המלא אותו הרוויחו, ויש משפחות, במיוחד כאלה שבהן שני בני הזוג פוטרו, שהפגיעה בעקבות הירידה בהכנסות היא כבדה.

במקביל, מחכה המשק לתוכנית מסודרת לפתרונות תעסוקה והכשרה למובטלים, כדי שישובו מהר לשוק העבודה.

מחדל היערכות בתי האבות

בטיפול בתי האבות הסיעודיים נרשמה התקדמות קלה בשבוע האחרון: הצדדים נפגשו - נציגי המוסדות, משרד הבריאות והאוצר - והסכימו על העברת 40 מיליון שקלים כדי לרכוש ציוד חיטוי והגנה והגדלת כוח האדם. עם זאת, בבתי האבות אומרים שזה לא מספיק.

"העברנו נתונים מסודרים, מגובים בחוות דעת של עשרות רואי חשבון, על הוצאות בפועל מטעם עשרות בתי אבות שהצביעו על צורך תקציבי של 150 מיליון ש"ח בחודש", אומר רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבות הסיעודיים. "הסכום שהסכימה עליו המדינה לא נותן מענה למצוקה".

מחדל היערכות שירותי הרווחה

בגזרה הזו העניינים תקועים עמוק - והמשבר רק מחריף: העובדים הסוציאליים שובתים כבר שבועיים וחצי, דווקא כשהלחץ עליהם גובר בעקבות משבר הקורונה. הם דורשים תקנים, אמצעים ושכר גבוה יותר לעובדים.

ההתפתחות החיובית היחידה היא שנציגי העובדים הסוציאליים והאוצר נפגשו. אבל למרבה הצער הם לא הגיעו להסכמות. באוצר הציעו מענקים בגובה אלפי שקלים לכל עובד סוציאלי עד ליוני 2021, אבל העובדים רוצים פתרון קבוע לשכרם.

_OBJ

בהכנת הכתבה השתתפו: ענבר טויזר, אביבית מיסניקוב, כרמל ליבמן ואור רביד.