"בדבר כזה עוד לא נתקלתי": יומיים לאחר שהטיל פצצה והודיע על התפטרותו במכתב חריף, ראש אגף התקציבים הפורש של משרד האוצר שאול מרידור מספר בריאיון בלעדי לקרן מרציאנו על ההתנהלות של השר ישראל כ"ץ - התנהלות של שר שלא נתקל בה מעולם - על הישיבות המתוחות בהם השר, כך לדבריו, צעק ואיים על פקידים במשרד - ועל כך שהעברת תקציב המדינה הפכה לסוגיה פוליטית.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"ברגע שהרגשתי שאני לא באמת משפיע על המדיניות ששוברת כל מוסכמה אפשרית בעולם התקציב, החלטתי שזה יותר מדי בשבילי", אומר מרידור, "יצאתי לחופשה עם המשפחה משלישי עד שבת. בזמן הזה ישבתי, חשבתי וכתבתי מכתב שמבחינתי הוא מאוד משמעותי. הוא לא נכתב בהיסח הדעת, לא בדקה, הוא מכתב חשוב מאוד ששם מראה לא פשוטה אבל אמיתית וכנה על איך שהעניינים מתנהלים". 

מכתב ההתפטרות של שאול מרידור (עיבוד: פלאש 90)
מכתב ההתפטרות החריף של מרידור | עיבוד: פלאש 90

מרידור מעביר במהלך הריאיון ביקורת קשה במיוחד על שר האוצר ישראל כ"ץ: "אי אפשר שברגע שמישהו בחדר אומר משהו שלא מתאים למה שהשר רוצה, להתחיל לאיים עליו, להתחיל לצעוק עליו ולהשליט אווירת טרור. אני לא מאוד מושפע מזה, אבל אני לא לבד. יושבים בחדר 15 איש. מה חושבים אנשים זוטרים? הם יעזו לפתוח את הפה בפעם הבאה כשהם חושבים שיש להם משהו לומר שהשר לא ירצה לשמוע?". 

"מסילבן שלום ועד ישראל כ"ץ - לא היה כדבר הזה עם אף אחד מהשרים שעבדנו איתם", אומר מרידור, "לא יכול להיות שככה מתנהלים הדיונים. אנחנו מציגים לו חומר מקצועי ואין לו שום קשב, הוא מסתכל בטלפון או פתאום מדבר על דבר אחר. שר אוצר זה לא שר תחבורה יותר גדול, זה שומר הסף האחרון כשר. הוא לא יכול להתנהל ככה". 

ישראל כץ (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
"הוא לא קשוב. מסתכל בטלפון או מדבר על דבר אחר" | צילום: פיטוסי , פלאש/90

ראש אגף התקציבים המתפטר מספר על מצבים בהם התבקש לשנות נתונים: "היו גם מקרים שבהם שר האוצר לחץ מאוד על הדרג המקצועי, שאני בראשו, לשנות אומדנים כדי לייצר כסף. אני חושב שזה דבר לא נכון, אני גם אמרתי את זה בדיונים. הלחץ הזה היה די מסיבי ובסופו של דבר זה לא קרה כי לא הסכמתי. זו נורת אזהרה מאוד חריפה". 

"הדרך להקשיב היא לא להגיד 'עכשיו אני אגיד לכם מה לכתוב ותכתבו', אלא באמת להקשיב ולנהל דיון", אומר מרידור, "עבדתי תחת הרבה שרי אוצר ובדבר כזה עוד לא נתקלתי. ההקשבה לא קיימת, בטח לא דיון מקצועי ובטח לא שקילת שיקולים. זה פשוט לא קיים. שירות המדינה לא אמור להיות חבורה של יס-מנים. זו תהיה טעות קשה לדמוקרטיה הישראלית אם דבר כזה יקרה. צריך להילחם כדי שדבר כזה לא יקרה". 

"התקציב הפך לכלי שרת פוליטי, לא קיבלנו תשובה למה לא להתחיל לעבוד על 2021" 

מרידור מתאר מצב לפיו נפרצו כללים שלא נפרצו אף פעם באף מדינה - ושחייבים להעביר תקציב עכשיו ומיד: "התקציב הפך להיות כלי שרת פוליטי והדבר הזה בלתי מתקבל על הדעת בניהול כלכלה סבירה. יש צורך אמיתי עכשיו לעבוד ולהגיש תקציב ל-2021, עכשיו ולא דקה אחר כך. צריך היום להתחיל לעבוד כדי לעמוד במה שקובע החוק". 

לדבריו, שר האוצר עוד לא הנחה את אנשי המשרד לעבוד על התקציב לשנת 2021. "לא קיבלתי תשובה למה. לא כל דבר יכול להיות כלי בפוליטיקה. תקציב מדינה הוא אבן יסוד ביכולת של מדינה לקבוע סדרי עדיפויות, בלהעביר כסף לאזרחים, להגיד מה עושים ומה לא עושים". 

בכיר משרד האוצר הפורש הדגיש שבתור פקיד שאינו נבחר אכן עליו ליישם את מדיניות הממשלה - אך לא בדרך שבה לא מתנהל דיון מסודר ומקצועי: "הדרך בה הממשלה מחליטה במשטר דמוקרטי לא עוברת דרך זה שיושב נבחר הציבור וחושב בלילה על איזה משהו, מגיע בבוקר ואומר 'זה מה שרציתי ועכשיו תבצעו'. הוא אמור לעשות תהליך מאוד מקצועי שבו דרגי המקצוע, שזה אנחנו, שמים בפניו נתונים". 

"מדיניות ברורה", נתניהו וכץ (צילום: הלל מאיר/TPS‎)
מתקפות חריפות מכיוונם. ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כ"ץ | צילום: הלל מאיר/TPS‎

"גם האמירות הקשות האלה בטלוויזיה של 'אני אחליט ואתם תבצעו...' הם רק חלק מהמשוואה. אתה (השר) מחליט ואין על זה עוררין, לא הייתה פעם אחת שהייתה החלטה של הדרג המדיני שאני והאגף שלי לא ביצענו, אבל הדרך להחליט חשובה". 

מרידור דחה את טענות השר כ"ץ לפיהן פעל לכאורה ממניעים פוליטיים - והתייחס גם לציוצים שצייצו נגדו ראש הממשלה נתניהו ובנו יאיר: "אני לא מכניס לתפקיד הזה מניעים פוליטיים, זה מחוץ לתחום. השתדלתי מאוד לא לקחת את הציוצים של ראש הממשלה ובנו ברמה האישית. ברור שמאוד לא נהניתי מזה אבל לי יש כלל - אני לא נותן לזה להגיע לעבודה למרות שזה קשה ולפעמים כמעט בלתי נסבל". 

מטעמו של שר האוצר ישראל כ"ץ נמסר: "שאול מרידור נהג בשרירות לב ואחראי באופן ישיר לכך שציבור רחב שנפגע מהקורונה לא קיבל את הסיוע שהגיע לו מהממשלה. כאשר השר כ"ץ נכנס לתפקידו, הוא תיקן את התוכנית ודאג להזרמת הסיוע לציבור. מרידור סירב להכיר בעובדה שהוא פקיד המחויב במילוי הנחיות הדרג המדיני וניסה למנוע את יישום המדיניות".