חוק ההמרה שאוסר לשלוח אנשים צעירים לטיפולי המרה בשל הנזק הנפשי שנגרם להם - אושר היום (רביעי) בקריאה טרומית בכנסת. לפני ההצבעה, הממשלה הודיעה שתתנגד להצעה, בעוד בכחול לבן החליטו לתמוך בניגוד למשמעת הקואליציונית. ח"כים חרדים זעמו לאחר אישור הצעת החוק וקראו לעבר גנץ: "לא תהיה ראש ממשלה". השר לביטחון פנים אמיר אוחנה לא הצביע עם הקואליציה ובחר להצביע בעד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ההצבעה הסתיימה בתוצאה של 42 ח"כים בעד ו-36 נגד. השר אוחנה הצביע נגד המפלגה, כשני שליש מהח"כים בליכוד לא הגיעו להצביע. בכחול לבן כל הנוכחים הצביעו בעד. בימינה, הח"כים מהזרם החרד"לי הצביעו נגד, בנט ושקד לא נכחו במליאה. הרשימה המשותפת התפצלה, חלקם הצביעו בעד וחלק נגד.

גנץ ואוחנה
גנץ ואוחנה חוגגים אחרי ההצבעה, היום

חבר הכנסת קיש, סגן שר הבריאות, הגיב להצעת החוק והסביר את התנגדות הממשלה: "מדובר בנושא מורכב ורגיש. לא נאפשר חוק שמדבר על עבירה פלילית לפסיכולוגים בהצעה גסה שתפגע בזכותם לגבי עניין עבירות המשמעת - הדבר הוא לדעתנו מיותר. יש פה פוליטיקה זולה, זה אירוע מיותר. דרישה לעבירה פלילית זה הזוי. בואו נעשה את זה בחקיקה ממשלתית מסודרת. יש פה אמירה פוליטית לנסות לפגוע בנו".

חברת הכנסת מרב מיכאלי, מיוזמי החוק, בירכה. "עבר!!! בקריאה טרומית!! הצעת החוק שלי לאיסור טיפולי המרה! הצעת חוק של הצלת נפשות, חוק של התקדמות לעבר שפיות, חוק שנותן כל כך הרבה תקווה", אמרה. "הלהטב"קיות היא הנורמלית, ולא ניתן לאף אחת ואחד לנסות לשנות את זה".

לחצים אדירים משני הצדדים הופעלו על השר לביטחון פנים אמיר אוחנה לקראת ההצבעה. סגן השר פרוש על החוק: "אם הליכוד לא מסוגל בנושא כה עקרוני לציבור החרדי לגייס את הרוב נגד, הוא מאבד את עצמו לדעת". יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני זעם: "לא נשתף פעולה עם כחול לבן. אבל גם שלטון הליכוד שווה לכפרות, איפה היה ראש הממשלה נתניהו? למה אמיר אוחנה הצביע בעד? שוקלים את צעדינו".

ח"כים חרדים זועמים על העברת חוק טיפולי ההמרה (צילום: ערוץ הכנסת)
ח"כים מש"ס ויהדות התורה זועמים, היום | צילום: ערוץ הכנסת

שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן מסר: "ההתנהלות הקלוקלת של כחול לבן בניגוד למשמעת הקואליציונית היא קריאת תיגר על השותפות הפוליטית איתם בצורה הזו. על הליכוד להחליט אם הוא יודע לנהל קואליציה או שהוא מאבד עצמו פוליטית". כמחאה על התנהלות הליכוד, החליטו בש״ס לנטוש את המליאה ולא להשתתף בהצבעות עד להודעה חדשה.

ההצבעה בקריאה טרומית לחוק הייתה אמורה לקרות בשבוע שעבר, אולם בשל ההבנה שאין לה רוב הפילה האופוזיציה את ההצבעה והעדיפה להמשיך ולהפעיל את מכבש הלחצים על המפלגות השונות. בין היתר, באופוזיציה ניסו לגייס את כחול לבן, ח"כים ממפלגת חד"ש ואפילו ח"כים ליברלים יותר ממפלגת הליכוד.

בשיא קמפיין הבחירות שלהם, כחול לבן תקפו בחריפות את הליכוד דרך נושא טיפולי ההמרה ועל כן גובר הלחץ עליהם שיצביעו בעד. עם זאת, קיים חשש כי תמיכה של כחול לבן תביא למשבר קואליציוני עמוק, בין היתר גם בגלל התנגדות החרדים. הממשלה הודיעה שתתנגד לחוק. סגן שר הבריאות: "ניסינו להגיע להסכמות".

"הנזקים עדיין נמצאים עמוק בנפשנו"

לפי הצעת החוק של ח"כ ניצן הורוביץ, טיפולי המרה יוגדרו כך: "טיפולים פסיכולוגים שונים שנעשים במטרה ובמאמץ מכוון לשנות נטייה מינית ובכלל זה הפיכת בעלי זהות או נטייה מינית הומוסקסואלית לבעלי זהות או נטייה מינית הטרוסקסואלית". החוק קובע כי "מי שרשאי לעסוק בפסיכולוגיה לא יבצע טיפולי המרה או יציע לבני-אדם טיפול מסוג טיפולי המרה". 

העונש, על פי הצעת החוק, הוא מאסר של שנה או קנס, וגם השעיית רישיונו של הפסיכולוג: "התליית רישומו בפנקס לתקופה שלא תפחת מחמש שנים".
 
ניצן הורוביץ התייחס אתמול בחשבון הטוויטר שלו להצעת החוק שהעלה וכתב: "כל הגורמים המקצועיים (פסיכולוגים, רופאים, פסיכיאטרים) שותפים למאמץ שלי להעביר סוף סוף את החוק שאוסר על טיפולי המרה". ברקע הצעת החוק, מפורסמים רבים הביעו תמיכה ושיתפו בחשבונות האינסטגרם שלהם פוסט עם הכיתוב: "גם אני נגד טיפולי המרה".

במכתב חריף שנשלח הבוקר לכנסת, ביקשו אנשים שעברו טיפולי המרה את התמיכה של חברי הכנסת בחוק והסבירו את החשיבות הרבה שלו: "כולנו סוחבים צלקות שמסרבות להירפא עד היום. סבלנו בטיפולים. שנאנו את עצמנו, נפלנו לדיכאון, וחלקנו רצינו או ניסינו להתאבד. נוצלנו כספית. הנזקים עדיין נמצאים עמוק בנפשנו והמחירים ששילמנו על המאבק הזה היו – ולחלקנו עדיין - כבדים".

עוד כתבו נפגעי טיפולי ההמרה: "מיותר לציין ש"הטיפולים" לא המירו אף אחד ואחת מאתנו. נטייתנו המינית או זהותנו המגדרית לא השתנו". אנא מכם, אל תפקירו בני נוער להתעללות נפשית מצד "מטפלים" שיגרמו להם להאמין שהם פגומים בשל נטייה טבעית ואנושית הממאנת "להתחלף". הצביעו בעד הצעת החוק לאיסור "טיפולי המרה".

ד''ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה של ההסתדרות הרפואית, אמר הבוקר: "אני מפציר בכל חברי הכנסת - אל תאפשרו ל״טיפול״ מזיק להיות חוקי במדינת ישראל. החוק הראשון באתיקה הרפואית: ראשית אל תזיק! זה לא עניין של דת או עקרונות- זה עניין של חיים ומוות".

השתתף בהכנת הכתבה: יאיר שרקי.