ועדת הקורונה של הכנסת, בראשות חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון התכנסה הבוקר (שני) על מנת לדון בנתוני התחלואה ומספר הנדבקים החדשים, שממשיך לעלות כמעט מדי יום. הבוקר עדכן משרד הבריאות שביממה האחרונה התגלו 3,167 נשאים חדשים של הנגיף. נציגת משרד הבריאות האשימה את הציבור ובתמורה ספגה צעקות מחברי הוועדה: "קבלי אחריות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"מנהלי בתי החולים אומרים שאסור שיהיה סגר, שזו פגיעה אנושה בבריאות הציבור", פתחה יו"ר הוועדה את דבריה. "היה מי שאמר הבוקר ששום שיקול בריאותי לא עומד מאחורי ההחלטה לצאת לסגר. בדיון היום ניתן למשרד הבריאות להציג את נתוני התחלואה ולאחר מכן ננסה להבין איך אנחנו נערכים כמדינה ליום שאחרי הסגר. משאלת הלב שלי היא שמישהו כאן יתעשת ויבין שאנחנו צריכים להשקיע במערכת הבריאות ולא לסגור את הציבור".

"אנחנו עומדים מול ציבור שמסתכל עלינו ורוצה לדעת שאנחנו מקבלים החלטות כ"כ קשות כשאנחנו מבוססים על משהו שהוא אמיתי", הוסיפה חברת הכנסת שאשא ביטון. "אני אומרת לפרוטוקול - אני מוכנה להגיע לכל חקירה בכל מקום ולוותר על החסינות שלי - על כל מילה שאני אומרת כאן".

פרופ' גרוטו מפרט את השלבים בדרך לחו"ל (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו התייחס לעומסים בבתי החולים. "הבעיה היא לא המיטות, לא התרופות ולא מכשירי ההנשמה", טען. "הבעיה המרכזית היא כוח אדם מיומן. התמחות של רופא בטיפול נמרץ עורכת 6 שנים ואנחנו לא יכולים לייצר את זה יש מאין. אף אחד לא היה רוצה שתטפל בו סטודנטית שסיימה הרגע בית ספר לסיעוד ביחד עם סטאז'ר. רופאים נשחקים מחוסר היכולת שלהם לטפל. אם היו משקיעים במערכת הבריאות בעשרים השנים האחרונות אולי המצב היה אחר".

במהלך הדיון התעורר ויכוח בין חברי הוועדה לד"ר שרון אלרועי, מהאגף לבריאות הציבור במשרד שטענה שהרוב המוחלט של הנפטרים הם מעל 80, אך אחוז ניכר מהם הם מתחת לגיל 60. "קורונה מסבכת מחלות רקע קיימות, וחולי סרטן הנפטרים מקורונה הם פחות מ-4% מהנפטרים", טענה. "כל הנתונים על אי-עליה בתמותה הייתה עד חודש יולי בלבד, מחודש זה נרשמת עליה בתמותה ולכן 'הרמנו דגל אדום'".

ד"ר שרון אלרעי
ד"ר שרון אלרעי

"שום תוכנית לא תעבוד אם הציבור לא ישמור על כללים בסיסיים, כמו התקהלויות המוניות ומסוכנות, חתונות של אלף איש, וישיבה בברים ללא מסכות. שום היערכות של מערכת הבריאות לא תעזור", הוסיפה ד"ר אלרועי. "המגפה הולכת ומתפשטת ואין לנו שליטה עליה. לא הייתם רוצים שנרים את הדגל כשהוא בקריסה, אנחנו מרימים את הדגל לפני הקריסה".

בשלב הזה פנתה ד"ר אלרועי לחברי הוועדה וביקשה מהם: "אני מבקשת מהוועדה שתעזור לרתום את הציבור ולא לייצר סיסמאות". יו"ר הוועדה ח"כ שאשא ביטון הגיבה במהירות ובחריפות לדברים: "אני נחרדת מהדברים, תפקיד הוועדה היא לבדוק שההחלטות מתקבלות לפי מידע שאפשר להסביר אותו", טענה. "אנחנו מנענו חרפת רעב של הרבה מאוד אנשים במדינת ישראל. לבוא ולומר שהוועדה נוהגת בחוסר אחריות זו הסרת אחריות מהגורמים האחראיים".

לאחר העדכון האחרון של משרד הבריאות מניין החולים הפעילים בארץ עלה ל-40,347 בני אדם. מצבם של 519 חולים מוגדר קשה, מהם 144 מונשמים. מניין המתים מהנגיף בארץ עומד על 1,119 בני אדם. אתמול נערכו 34,749 בדיקות לאיתור הנגיף, 9.4% מהן נמצאו חיוביות.

1,056 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ והיתר נמצאים במלוניות או בבתיהם. בשבוע האחרון אובחנו בישראל 24,904 נדבקים חדשים. בכך עלה מספר החולים הפעילים ל-40,347 בני אדם. מבין כלל המאובחנים אמש, מספר המאומתים מחוץ לאזורי ההתפשטות נותר גבוה ועומד על 2,533 בני אדם.

אמש, בתום שעות של דיונים, אישרה הממשלה סגר שיימשך שלושה שבועות. הוא יתחיל ביום שישי הקרוב, 18 בספטמבר, בשעה 14:00. בתחילה רצה משרד הבריאות להתחיל את הסגר בשעה 6:00, אך אושרו עוד כמה שעות להתארגנות וסידורים לחג.

מדובר בסגר נרחב שכולל סגירה של כל העסקים והמסחר מלבד אלו שמוגדרים חיוניים. הסגר כולל מגבלת תנועה של עד 500 מטר מהבית, וסגירת הלימודים לשלושה שבועות. לאחר דיונים הוחלט על הקלה למקומות עבודה במגזר הפרטי: הפרטים הסופיים יפורסמו בהמשך הערב.