הקרב על ההצהרה בפתח ישיבת ממשלה - מאחורי הקלעים: העימות שהתנהל היום (ראשון) באופן פומבי בין נתניהו לגנץ בישיבת הממשלה היה מתברר, רק חלק קטן ופומבי מזה שאירע היום. נתניהו אמנם ענה לגנץ מול המצלמות בביקורת על המחאה והמעצרים מסוף השבוע, אבל כעת מתברר שהמתיחות בין השניים החלה עוד קודם, כשהם חשבו שהתקשורת לא מסקרת את מה שקורה בישיבת הממשלה. זו השתלשלות האירועים כפי שנקלטה במצלמות מבלי שהשניים ידעו והגיעה לידינו  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

נתניהו פתח את ישיבת הממשלה בהצהרה לתקשורת כהרגלו. מתברר שגנץ פנה לאנשי נתניהו עוד קודם לישיבה (לפי גנץ - רבע שעה לפני תחילתה) וביקש לדבר גם הוא. נציין כי בחלק מישיבות הממשלה שהיו עד כה גנץ מוסיף דברים משלו ובחלקן לא.

כשנתניהו סיים את דבריו, אנשי נתניהו סימנו לתקשורת שהיא יכולה ללכת ואכן הצלמים והכתבים נדרשו לצאת מהמקום. אלא שגנץ הבין שלא נותנים לו אפשרות לדבר והוא פנה לאשר חיון, ראש הסגל של נתניהו והתבונן בו בעצבים. חיון השיב: "עכשיו אמר לי את זה" (הכוונה - רק כעת נודע לי שאתה גם רוצה לשאת הצהרה לתקשורת). גנץ השיב: "מה זה עכשיו אמר לך את זה? אמרתי את זה לפני רבע שעה". 

בשלב זה אשר לוחש לנתניהו: "אתם רוצים לדבר פה עכשיו על...", ונתניהו עונה: "שידבר אחר כך, לא עכשיו" (ככל הנראה, בפתח ישיבת קבינט הקורונה). גנץ סיים: "לא לא, הבנתי, בסדר גמור". נציין כי נתניהו לא התבונן בגנץ לאורך העימות הזה ורק סינן לעברו לקראת הסוף: "חשבתי שאתה רוצה לדבר בפתח ישיבת קבינט הקורונה". 

 נתניהו ענה לגנץ: "חופש ההפגנה אינו עומד על הפרק" 

כאמור, העימות שנקלט במצלמות באופן ברור ומתוך כוונה לשדרו לתקשורת עסק בהפגנות שהתקיימו בבלפור במהלך סוף השבוע. ראש הממשלה החליפי גנץ דיבר על הזכות להפגין ואמר כי מדובר ב"זכות קדושה". נתניהו התערב ואמר שאין שום כוונה להגביל את המחאות: "חופש ההפגנה אינו עומד על הפרק".

"עברנו את רף עשרת המיליון המודבקים וחצי מיליון מתים", אמר נתניהו בפתח הישיבה. "מדינות רבות שהסירו את המגבלות נאלצות כעת לחזור אחורה כדי לבלום את ההתפשטות. זה לא עניין של בריאות או כלכלה, כי פגיעה בבריאות פוגעת גם בכלכלה".

ראש הממשלה הסביר את המהלכים שעל הפרק והעלה את האפשרות לחזור אחורה ולהטיל שוב הגבלות הדוקות: "זה לא זגזוג, זו המדיניות. אנחנו נביא היום לדיון בקבינט הקורונה הגבלות על התקהלות לצד צעדים להגברת האכיפה וצעדים לקטיעת שרשרת ההדבקה. אם ניכשל בבריאות, ניכשל גם בכלכלה. זה דורש פעולות נחושות, לא תמיד פשוטות אבל חיוניות".

מחאת הכסאות (צילום: מחאת הכסאות)
מחאת הכיסאות ביום שישי מול ביתו של נתניהו | צילום: מחאת הכסאות

שר הביטחון גנץ דיבר לאחר מכן ופתח את דבריו דווקא במעצרים שבוצעו במהלך השבת, בין היתר של תא"ל במיל' אמיר השכל: "חופש ההפגנה, בעיניי זו זכות קדושה. מאמין שכל מי שיושב סביב השולחן הזה מאמין שזו זכות קדושה וצריך להמשיך לקיים אותה. אני מגבה את הצורך של המשטרה לפעול לשמירת הסדר הציבורי, צר לי שחלק מהאנשים בחרו לתקוף את המשטרה כשזה לא נוח להם. צריכים לאפשר את חופש ההפגנה באשר הוא - לעיתים הם מפגינים איתי ולפעמים נגדי, זה מוזר, אבל אנחנו חייבים לאפשר להם להמשיך".

"חופש ההפגנה אינו עומד על הפרק", התפרץ נתניהו לאחר דבריו של גנץ. "ברגעים הקשים ביותר, בסגרים ההדוקים ביותר, אפשרנו אותו. הטענה שאנחנו נעים להגביל אותו היא אבסורדית ואין לה שום מקום. לצד זה נדרשת כמובן שמירה על הכללים והחוק במדינת ישראל. זו לא פררוגטיבה של צד אחד להחליט שהוא בעד שלטון החוק ולהפר אותו ברגל גסה בזמנים אחרים. אני לא מתערב בהחלטות המשטרה, צריך לעשות את מה שהם אומרים. הגינוי למפרים צריך להיות שוויוניו בכל צידי המפה".

אמיר השכל  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
אמיר השכל ושני העצורים הנוספים, הלילה בבית המשפט | צילום: החדשות 12, החדשות12

יו"ר האופוזיציה לפיד הגיב בטוויטר על העימות וכתב: "אפילו בעיני לא הוגן שביבי נוזף בגנץ מול המצלמות. אפשר לעשות את זה בפרטי". 

תא"ל השכל נעצר ביום שישי במהלך הפגנה נגד השחיתות הציבורית מול מעונו של ראש הממשלה בירושלים. בעוד שמהמשטרה נמסר כי המפגינים חסמו את רחוב עזה ולא הותירו ברירה אלא לבצע מעצרים, יוזמי המחאה טענו כי נקטו נגדם ביד קשה במיוחד. המעצר עורר הדים ומחלוקות רבות בסוף השבוע, בייחוד לאחר שהתברר כי השכל נותר במעצר במהלך הלילה לאחר שסירב להתחייב שלא להגיע לרחוב בלפור בזמן הקרוב. 

אתמול בלילה קבעה השופטת אורנה סנדלר-איתן מבית המשפט השלום בירושלים כי המפגינים שנעצרו ישוחררו ללא תנאים מגבילים. בהחלטתה כתבה: "אינני סבורה כי יש מקום להציב תנאי כלשהו לשחרור המשיבים. הזכות להפגין היא זכות יסוד במדינה דמוקרטית אמנם אין היא זכות בלתי מוגבלת. המשיבים הביעו נכונות במהלך הדיון להודיע מראש על הכוונה לקיים את ההפגנה להבדיל מהגשת בקשה לרישיון שאינה נדרשת, באופן שיאפשר למשטרה להיערך מבעוד מועד".