הקרב על הסיפוח: ברקע ההצהרות הישראליות על אפשרות להחלת ריבונות על שטחים ביהודה ושומרון כבר בחודש הבא, ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה מאיים היום (שלישי) להכריז על הקמת מדינה פלסטינית בתגובה. בדברים שנשא לעיתונאים זרים ברמאללה הגדיר את תוכנית הסיפוח "איום קיומי" והצהיר: "אם ישראל תספח ב-1 ביולי, נכריז על הקמת מדינה בגבולות 1967".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה טען שתוכנית הסיפוח מהווה "הפרה משמעותית של ההסכמים שנחתמו עם הפלסטינים" ותקף: "הסיפוח הוא לא רק הכרזה, אנחנו כבר רואים צעדים שישראל עושה בשטח". בדבריו לעיתונאים ברמאללה, איים אשתייה להכריז על הקמת מדינה באופן חד-צדדי.

מוחמד אשתייה אבו מאזן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
מוחמד אשתייה ואבו מאזן, ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס_

בעקבות המשבר ביחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית, ישראל לא מעבירה את כספי המסים לרשות ולכן הרשות לא יכולה לשלם משכורות, כך טען רה"מ הפלסטיני. "העם הפלסטיני הוא עם עם סבלנות, לא יסחטו אותנו עם כספים", תקף את תוכנית טראמפ. אשתייה שב וקרא לקהילה הבינלאומית לעצור את המהלך.

הוא הוסיף: "וושינגטון היא לא מתווך הוגן לשלום, ישראל צריכה לשאת בהשלכות של מעשיה נגד הפלסטינים, כולל סיפוח".

במקביל, סוכנות הידיעות AP מדווחת ששליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלאדנוב, אמר לישראל שעליה לנטוש את תכניותיה לסיפוח חלקים מהגדה המערבית, כולל בקעת הירדן והזהיר שהמשך התכנית יפר את החוק הבינלאומי ויהיה "מכה הרסנית לפתרון של שתי המדינות". מלאדנוב מנסה לקבוע פגישה של מתווכים עולמיים כדי לדון בסיכויים לפתרון שתי המדינות.

מתווה הסיפוח ביהודה ושומרון: הציבור הימני חצוי 

בסקר שפורסם אתמול במהדורה המרכזית שאלנו מה חושב הציבור על מתווה טראמפ, לפיו ישראל תחיל ריבונות על 30% משטחי יהודה ושומרון ותסכים לנהל מו"מ על הקמת מדינה פלסטינית. 46% מהמשיבים השיבו כי הם מתנגדים למתווה, 34% תומכים ואילו 20% השיבו שהם לא יודעים. 

נתון מעניין ניתן למצוא בקרב מי שמגדירים את עצמם מצביעי ימין: בעוד ש-41% השיבו כי הם בסך הכל תומכים במתווה, נתון די דומה של משיבים מתנגדים לו – 39% סך הכל מתנגדים. בקרב מצביעי מרכז-שמאל, 56% בסך הכל מתנגדים ו-24% תומכים בסך הכל. 

דונלד,טראמפ,בנימין,נתניהו,תוכנית,שלום (צילום: שי פרנקו)
תוכנית במחלוקת, נתניהו וטראמפ | צילום: שי פרנקו

במענה לשאלה מהי המשימה החשובה ביותר של הממשלה החדשה, רוב מוחלט של המשיבים הסכימו כי המאבק במשבר הכלכלי הוא היעד בעל החשיבות העליונה – 69% מכלל המדגם, 68% ממצביעי הימין ו-77% ממצביעי המרכז-שמאל. המלחמה בקורונה רק במקום השני מבחינת סדר העדיפויות של המשיבים, ובפער משמעותי: 14-15% סבורים שהמלחמה בקורונה היא היעד החשוב ביותר, אחוזים ספורים מקרב המשיבים סבורים שסוגיית הסיפוח והמאבק מול אירן הכי חשובים.