נשיא המדינה ראובן ריבלין הודיע הבוקר (חמישי) ליו"ר הכנסת בני גנץ כי הוא מעביר את תהליך הרכבת הממשלה לכנסת. בשלב זה, כל אחד מחברי כנסת יוכל לנסות להשיג תמיכה של 61 ח"כים כדי להרכיב ממשלה בראשותו. בתוך כך, צוותי המשא ומתן מטעם כחול לבן והליכוד נפגשו הלילה כדי לנסות להגיע להסכם להקמת ממשלה, אך ללא הצלחה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהודעה ליו"ר הכנסת, כתב הנשיא: "נוכח תמונת המצב שהתבררה בפני, במערכת בחירות שלישית זו, לפיה לאף אחד מן המועמדים אין תמיכה של רוב חברי הכנסת, באופן המאפשר להם לקבל את אמון הכנסת ולהרכיב ממשלה, גם לא בדרך של ממשלת אחדות, ומתוך מחויבות לתכליתו של חוק היסוד, להביא להרכבתה של ממשלה שתיהנה מאמון הכנסת, מהר ככל הניתן, אני מודיע לך כי אינני רואה אפשרות להגיע להרכבת ממשלה, ואני מעביר את תהליך הרכבת הממשלה לכנסת, שרשאית לפעול לפי סעיף 10(א) לחוק היסוד. אני תקוה כי יעלה בידי חברי הכנסת לגבש רוב, באופן שיאפשר להביא להרכבת ממשלה מהר ככל הניתן, ולהימנע ממערכת בחירות רביעית".

בני גנץ (צילום: החדשות 12, החדשות12)
יו"ר כחול לבן בני גנץ במסיבת עיתונאים, השבוע | צילום: החדשות 12, החדשות12

החלטת הנשיא להעביר את המנדט לכנסת מסתמכת על סעיף 10(א) לחוק יסוד: הממשלה, בו נאמר כי כי אם החבר כנסת שהוטלה עליו הרכבת הממשלה לא הודיע לנשיא בתוך 28 ימים שהצליח במשימתו, יהיו רשאי חברי הכנסת, ברוב של 61 לפחות, לבקש מהנשיא להטיל את תפקיד להרכיב ממשלה על אחד מחברי הכנסת שהסכים לכך – וזאת תוך 21 יום. אם לא יעלה בידי אף אחד מהח"כים להרכיב ממשלה - ישראל תלך לבחירות בפעם הרביעית.

 הדיונים בין צוותי המו"מ של הליכוד וכחול לבן נמשכו גם אחרי פקיעת המנדט של גנץ הלילה, אך הסתיימו ללא הסכמות בסוגיות המשפטיות ובנושא הרוטציה. הצדדים כן הצליחו להגיע להסכמה על כך שאם בג"ץ יפסול את נתניהו מלכהן כראש הממשלה אחרי ההשבעה המשותפת - גנץ לא יתמנה לתפקיד רה"מ והכנסת תפוזר. כמו כן, מסתמן פתרון לסוגיית מינוי השופטים לאחר שכחול לבן הסכימה לוותר על הנוהג למנות נציג אופוזיציה בוועדה. הצדדים ייפגשו שוב במהלך היום בניסיון לגבש הסכם.