ההסכם הושג - יש ממשלה ואין עוד בחירות (בשלב זה): אחרי אין סוף פגישות, פיצוצים והתקדמויות במו"מ לאחדות, המחלוקת האחרונה בין ראש הממשלה נתניהו ויו"ר הכנסת גנץ נפתרה היום (שני). השניים נפגשו שוב הערב סמוך לשעה 19:00 וחתמו על הסכם ממשלת האחדות, ששם סוף למשבר הפוליטי. 

לקריאת ההסכם הקואליציוני לחצו כאן

ההסכם קובע כי הממשלה תהיה שוויונית וכך גם הקבינט המדיני-ביטחוני והקבינט החברתי-כלכלי. גנץ ונתניהו לא יוכלו לפטר שרים מהמחנה השני. עם השבעת הממשלה יושבעו נתניהו כראש ממשלה מכהן וגנץ כראש הממשלה המיועד, שיחל את כהונתו בחודש אוקטובר 2021 - כך נכתב בהודעה המצורפת. עם זאת, הממשלה צפויה להיות מושבעת במאי ועל כן החילופים צפויים בנובמבר 2021. ההסכם גם מקצה מעון לממלא מקום ראש הממשלה. 

כך ימנעו גנץ ונתניהו את הפלת הממשלה

לפי ההסכם, אם בג"ץ יפסול את נתניהו מתפקיד ראש הממשלה או ראש הממשלה החלופי - הכנסת תתפזר מיד וישראל תלך שוב לבחירות. בכחול לבן טוענים כי במצב זה גנץ יהיה ראש ממשלת המעבר. המסמך גם מציין גם אם אחד הצדדים יפזר את הכנסת או יצביע נגד התקציב, ראש הממשלה מהמפלגה השנייה ייכנס לתפקיד "ורק חצי שנה לאחר מכן יתקיימו בחירות, כשהוא מכהן כראש ממשלת המעבר".

"ראש ממשלה וראש ממשלה החלופי לא יוכלו לעמוד בראש ממשלה שתכהן כתוצאה מהבעת אי אמון בממשלה. פיזור הכנסת בחוק במהלך השנה וחצי הראשונות יביא לכניסה לתפקיד של ראש הממשלה החלופי, שיכהן בתקופת ממשלת המעבר ובלבד שלפחות 12 חברי כנסת שנמנו במועד השבעת הממשלה על גוש הליכוד תמכו בהצעת החוק", נכתב. "פיזור הכנסת בשנה וחצי האחרונות יותיר את ראש הממשלה החלופי בתפקידו ובלבד שלפחות 12חברי כנסת מגוש הליכוד (במועד השבעת הממשלה) תמכו בהצעת החוק לפיזור הכנסת". 

בהסכם ישנו סעיף מיוחד שנועד למנוע מצב ובו גנץ מתמנה לראש ממשלה בגלל פסילת נתניהו. "היה ובסמוך להשבעת הממשלה ועד תום תקופת החירום תהיה או תתהווה מניעה נוכחית או עתידית למינוי ראש הממשלה בנימין נתניהו ו/או ח"כ בני גנץ לתפקיד ראש הממשלה ו/או לתפקיד ראש הממשלה החלופי ומ"מ ראש הממשלה (לאחד או שני התפקידים באחת או שתי תקופות הממשלה), הליכוד וכחול לבן מתחייבות שלא להציע כל מועמד חלופי לתפקיד ראש הממשלה וראש הממשלה החלופי ולא לתמוך בכל מועמד אחר. במקרה האמור, יפעלו הצדדים במשותף להביא את הכנסת לפיזור".

הסעיף תקף לחצי שנה מהקמת הממשלה או 30 יום מהיווצרות המניעה. עוד נכתב כי אם נתניהו יתפטר או יעזוב מסיבות בריאותיות, "ייכנס לתפקידו ממלא מקומו ויכהן את מלוא התקופה שנקצבה לו (18 חודשים). לאחר 18 החודשים האמורים ישוב ראש הממשלה נתניהו לתפקיד ראש הממשלה לשארית התקופה שהייתה עומדת לו אלמלא הסתיימה כהונתו כאמור בסעיף זה".

הממשלה מוגדרת כממשלת חירום למשך חצי שנה, שבה לא תועלה חקיקה שאינה קשורה לקורונה ללא הסכמה. עם זאת, נתניהו יוכל לקדם ריבונות כבר בעוד חודשיים וחצי: "ראש הממשלה המכהן יורשה להביא לממשלה ולכנסת החל מחודש יולי את הצהרת טראמפ בדבר החלת הריבונות, לאחר קיום תהליך סדור בנושא".

החתימה על ההסכם
גנץ ונתניהו בחתימה על ההסכם

נתניהו הודיע: "הבטחתי למדינת ישראל ממשלת חירום לאומית שתפעל להצלת חייהם ופרנסתם של אזרחי ישראל. אמשיך לעשות הכל למענכם, אזרחי ישראל". גנץ הוסיף: "מנענו בחירות רביעיות. נשמור על הדמוקרטיה. נילחם בקורונה ונדאג לכל אזרחי ישראל. יש ממשלת חירום לאומית".

חתימה על ההסכם
החתימה על ההסכם

ההסכם קובע כי גודלה של הממשלה יכול להגיע ל-36 שרים ו-16 סגני שרים. עוד נקבע כי כהונת הממשלה יכולה להתארך בהסכמה ל-4 שנים. מפלגת העבודה צפויה להצטרף לממשלה, ונתניהו אמר שתהיה ממשלה "עם ימינה ובלעדיה". גורמים בימינה אמרו הערב: "נתניהו מראה לנו את הדרך החוצה". בממשלה צפויה להיות שרה ראשונה בהיסטוריה מיוצאי אתיופיה, שרה חרדית ראשונה ושר ערבי ראשון מזה למעלה עשור.

חלוקת התיקים - והטענות של כל צד להישגים

על פי ההודעה המשותפת, בידי הליכוד ושותפותיה יהיו: תיקי האוצר, הבריאות, ביטחון הפנים, שיכון ובינוי, התחבורה והחינוך. יו"ר הכנסת יהיה מטעם הליכוד.

בידי כחול לבן ושותפותיה יהיו: תיקי הביטחון, החוץ, המשפטים, התקשורת, התרבות והכלכלה.

לפי ההסכם: גוש הימין יקבל את ועדות הכספים, הכלכלה, הקורונה, יו"ר הכנסת, תיקי התחבורה, ביטחון הפנים, האוצר, תיק החוץ בחצי השני של הקדנציה ועוד שורת תיקים. שר הביטחון יהיה גנץ, שיוכר כ"ראש הממשלה המיועד" ושר החוץ יהיה אשכנזי, שיוחלף בהמשך בשר מהליכוד. עוד מסתמן כי גם שגריר ישראל באו"ם יהיה מינוי של הליכוד, וייתכן ש"ימינה" תיכנס לממשלה לאחר שבכיר מהליכוד יישלח לאו"ם. 

 הבטחתי למדינת ישראל ממשלת חירום לאומית שתפעל להצלת חייהם ופרנסתם של אזרחי ישראל. אמשיך לעשות הכל למענכם, אזרחי ישראל

 מנענו בחירות רביעיות. נשמור על הדמוקרטיה. נלחם בקורונה ונדאג לכל אזרחי ישראל. 

החלוקה המסתמנת של התפקידים המרכזיים בתוך כחול לבן, "דרך ארץ" ומפלגת העבודה: גנץ יקבל את תיק הביטחון, גבי אשכנזי - שר החוץ, אבי ניסנקורן - שר המשפטים, אלון שוסטר - שר החקלאות, אסף זמיר או מיקי חיימוביץ' - משרד התרבות, עמיר פרץ (אם העבודה תיכנס) - שר הכלכלה, איציק שמולי (אם העבודה תיכנס) - שר הרווחה, מירב כהן - השרה לשוויון חברתי או גמלאים, תקשורת - אורית פרקש הכהן או יועז הנדל, תיירות - אורית פרקש הכהן או יועז הנדל, קליטה - פנינה תמנו שטה, יו"ר ועדת החוץ והביטחון - צבי האוזר, יו"ר ועדת הכנסת - איתן גינזבורג. נוסף על כך, כחול לבן תמנה שר לענייני מיעוטים מהמגזר הערבי.

הסעיף שנועד לעקוף את בג"ץ

לפי ניסוח ההסכם, ראש הממשלה המכהן לא יוכל לפטר את "ראש הממשלה החלופי": הסעיף נועד לבטל את הלכת דרעי-פנחסי, שמחייבת את ראש הממשלה לפטר שר שהוגש נגדו כתב אישום. המינוח אמור לעקוף את הפסיקה המסתמנת של בג"ץ, שתקבע שנתניהו לא יכול לכהן תחת כתב אישום. נתניהו לא הצליח לחוקק חוק עוקף בג"ץ, אבל ההבנה היא שאם בג"ץ יתערב בנושא - ישראל תלך שוב לבחירות.

מינויים בכירים כגון היועמ"ש והמפכ"ל יוקפאו לחצי שנה ולאחר מכן יהיו בהסכמה. גם חקיקה תהיה בהסכמה כולל בוועדת השרים לענייני חקיקה. חוק הלאום לא צפוי להשתנות.

החתימה על ההסכם
כך נראתה החתימה על ההסכם

לפי גורם בכחול לבן, אלו הישגי המפלגה במו"מ: בני גנץ ייכנס לתפקידו כראש הממשלה שנה וחצי מיום השבעת הממשלה ללא צורך בהשבעה. לטענתו, "אם נתניהו מפזר את הכנסת– בני גנץ נכנס לתפקידו, ורק חצי שנה לאחר מכן יתקיימו בחירות, כשהוא מכהן כראש ממשלת המעבר". עוד אמר הגורם כי "גנץ מקבל מהרגע הראשון מעמד של ראש ממשלה ולא ניתן להעלות שום נושא לסדר היום ללא אישורו".

הגורם הדגיש כי לכחול לבן יהיה וטו על כל חקיקה והחלטת ממשלה, ובמפלגה מתפארים גם ב"שמירה על הדמוקרטיה" לאור קבלת תיק המשפטים, התקשורת והתרבות והשליטה בוועדת השרים לחקיקה.

עוד הוחלט, לפי הגורם בכחול לבן, כי יוקם "קבינט קורונה" בראשות נתניהו וגנץ. בכחול לבן גם טוענים כי יו"ר הכנסת לא יהיה יולי אדלשטיין, ונוסף על כך יועבר תקציב מדינה. "תוכנית טראמפ תקודם באחריות תוך שמירה על הנכסים האסטרטגיים של מדינת ישראל והיציבות באזור, ויוקם קבינט פיוס בראשות גנץ ונתניהו שיפעל לאיחוי הקרעים בחברה הישראלית".

אור ירוק לריבונות, זכות וטו לימין במינוי שופטים

החלת הריבונות, לפי ההסכם, תצא לפועל ב-1 ביולי. ההסכם מאפשר לגנץ להתנגד אבל נתניהו יוכל להביא את החלת הריבונות - על השטחים שיוסכמו עם ארה"ב - לאישור הממשלה והכנסת לאחר התייעצות עם גנץ.

מדובר בממשלת הרוטציה הראשונה של ישראל מזה 36 שנה, שהוקמה לאחר שלוש מערכות בחירות ומשבר שנמשך 484 יום. הממשלה הפריטטית (שוויונית) תחל לכהן כשנתניהו בראשה ועם 30 שרים - ובהמשך תגדל ל-34 שרים.

מבחינת הוועדה למינוי שופטים, לימין השמרני יהיה שליש בוועדה - שיעניק וטו למינוי שופטים לעליון. המחלוקת האחרונה שנפתרה עסקה בוועדה למינוי שופטים, כאשר הוחלט שההצבעה על הוועדה תתקיים לאחר הרכבת הממשלה, וח"כ צביקה האוזר מסיעת "דרך ארץ" יישב בוועדה על תקן חבר אופוזיציה. דרישה נוספת של נתניהו הייתה שנציגת הליכוד תהיה חברת הכנסת מאי גולן, אך בכחול לבן התנגדו.

חבר במפלגת כחול לבן, צבי האוזר (צילום: קובי גדעון / פלאש 90, חדשות)
הפשרה הסופית: האוזר ישב בוועדה | צילום: קובי גדעון / פלאש 90, חדשות

יו"ר צוות המו"מ הקואליציוני של הליכוד, השר יריב לוין, בירך על חתימת ההסכם: "ממשלת חירום לאומית היא הדבר הנכון וההגיוני בעת הזו. אנו זקוקים לאחדות על מנת שנוכל להתמודד עם האתגרים הכלכליים והבריאותיים הפוקדים אותנו, ובכדי לצאת מן המשבר הזה חזקים יותר".

עוד אמר: "העת הזו מזמנת לנו אפשרות וחלון הזדמנויות לביצוע מהלכים היסטוריים שכבר על הפרק. החלת הריבונות על ישובים ביהודה ושומרון היא משאת נפשו של העם היהודי ואין זמן טוב יותר למהלך חשוב זה מאשר בממשלת אחדות לאומית רחבה ואיתנה".

לוין הוסיף: "לאחר שלוש מערכות בחירות שבהן ניהלתי את המו"מ בליווי ראש הממשלה נתניהו, הגיע השעה לאחדות. אני מברך את ראש הממשלה ואת חה"כ בני גנץ על ההסכמות החשובות אליהם הגיעו, ומשוכנע שיחדיו נוכל להוביל את ישראל לעבר עתיד טוב יותר".

ראש הממשלה נתניהו דרש מוקדם יותר היום לבחור את נציגי הוועדה עוד לפני השבעת הממשלה כתנאי להקמתה, כחול לבן חשבה שמדובר בדרישה לא סבירה, שהרי אם האוזר לא ייבחר בהצבעה החשאית בכנסת המדינה תיגרר לבחירות רביעיות ברציפות. לבסוף הושגה הסכמה בנושא - בחירת הנציגים לאחר הרכבת הממשלה - והוחלט לחתום על ההסכם. 

היום הוגדר מראש כאבן דרך משמעותית בדרך לבחירות או לאחדות. יו"ר כחול לבן, שמכהן גם כיו"ר הכנסת, איים לקדם היום את החוקים נגד כהונת נתניהו אך עיכב את המהלך. לאחר פגישת נתניהו וגנץ הבוקר היה נדמה שהמו"מ הגיע פעם נוספת למבוי סתום. כעת התקבל האור הירוק אליו היו זקוקים שני הצדדים על מנת לחתום סוף סוף על הסכם ממשלת האחדות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות