הממשלה הוסמכה להטיל סגרים באופן מיידי: מליאת הכנסת אישרה הלילה (רביעי) את "חוק הקורונה הגדול" שעורר מחלוקת וסערה, ואמור להגביל את כוחה של הכנסת מול חקיקה של הממשלה. החוק יאפשר לממשלה לעקוף את הכנסת ולהוציא צווים שייכנסו לתוקף מיידית. הכנסת תקבל חלון הזדמנויות צר של 24 שעות בלבד כדי לבקר את אותן החלטות, ביניהן החלטות אפשריות על סגרים אם יתקבלו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

את אישור החוק אמנם ליוו הפגנות ועימותים, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ נמצאים בנושא בחזית אחידה ומעוניינים לקדם את החוק. שיחה משותפת שלהם עם יו"ר ועדת החוקה היא זו שסללה את הדרך לאישור הסופי של החוק, בלי יותר מדי מהמורות מצד הכנסת.

בנימין נתניהו ובני גנץ נשבעים לכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
נתניהו וגנץ בכנסת | צילום: דוברות הכנסת

החוק מאפשר הטלת סגרים באופן מיידי וללא אישור הכנסת, ולמעשה מוציא את כל הסמכויות שיש היום לוועדת הקורונה ומעביר אותן לידיהן של ועדות אחרות בכנסת. למרות זאת, יו"ר ועדת הקורונה יפעת שאשא ביטון מחזיקה בחוות דעת משפטית למרות שחוק הקורונה עבר הלילה - היא יכולה להמשיך ולדון בנושאי חדרי הכושר והאטרקציות בסוף השבוע.

שאשא ביטון מנסה להגיע להבנות מול משרד הבריאות שיאפשרו את פתיחת חדרי הכושר והאטרקציות תחת תו סגול מחמיר, אך בשלב זה אין הבנות. שאשא ביטון למעשה אומרת כי אם הממשלה תתחייב במסמך רשמי להביא הנחיות לפתיחת חדרי הכושר תחת הגבלות - היא מוכנה להשאיר אותם עד אז סגורים.

ועדת הקורונה בכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
ועדת הקורונה בכנסת | צילום: דוברות הכנסת

אם לא תהיה התחייבות כזאת, לא מן הנמנע שמחר תתכנס שוב ועדת הקורונה ותהפוך עוד אחת מהחלטות הממשלה.

מוקדם יותר אישרה ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת להעלות את "חוק הקורונה הגדול" להצבעה בקריאות שנייה ושלישית במליאה. על פי ההחלטה שגיבשה הוועדה ונועדה למנוע את המצב שבו צווים על הגבלות נכנסים לתוקף ומיד מתבטלים על ידי הכנסת, התקנות של הממשלה יחייבו אישור מראש של ועדת החוקה או ועדות אחרות שהתקנות בתחום סמכותן. אם הוועדה לא תקבל החלטה בתום 24 שעות, ייכנסו התקנות לתוקפן והוועדה תוכל לאשר או לדחות אותן בפרק זמן של שבוע או שבועיים בהתאם לסוג ההגבלות.

מרגע אישור החוק ניתנה תקופת מעבר של שבועיים לממשלה לגבש תקנות שיותקנו מכוחו ובסיומה יפקעו התקנות לשעת חירום שהוארכו בחוקים, והתקנות ייכנסו לתוקף ב-10 באוגוסט. החוק יהיה בתוקף כהוראת שעה עד סוף יוני 2021.

לדרישת חברי הוועדה, הארכת תקופת ההכרזה על מצב חירום בשל נגיף הקורונה תחייב את אישור ועדת החוקה. בנוסף, כך על פי ההצעה, הממשלה תהיה רשאית לקבוע תנאים לקיום הפגנה, תפילה או טקס דתי ובלבד שלא יהיה בהם כדי למנוע את קיומם.