אמנם נדמה שהציבור הישראלי כבר מתורגל היטב בסיטואציה הזו, אך גם הפעם התהליך הסדור יארך שבועות רבים ואף אולי חודשים עד שנדע סופית: האם מדינת ישראל נגררת למערכת בחירות רביעית בקיץ הקרוב? החל מיום שלישי נשיא המדינה ייכנס בחזרה לתמונה, במעמד המלצות כל סיעות הכנסת על המועמד שלהן להרכבת הממשלה ובהטלת המנדט על אחד המועמדים – ראש הממשלה נתניהו או יו"ר כחול לבן בני גנץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הנשיא ריבלין יקבל לידיו ביום שלישי הקרוב את התוצאות הסופיות והרשמיות מידי ועדת הבחירות המרכזית. מיד לאחר מכן, יחלו ההתייעצויות בבית הנשיא במסגרתן ימליצו המפלגות על המועמד שלהן להרכבת הממשלה. בשלב זה עוד לא ברור מי יקבל את המנדט - נתניהו או גנץ. בעוד גוש הימין המונה 58 ח"כים מוצק ויציב, לגנץ עשויים להיות לבסוף יותר ממליצים - אם יזכה לתמיכת הרשימה המשותפת וישראל ביתנו. בדומה לבחירות הקודמות, גם הפעם סבב ההתייעצויות וההמלצות יועבר בשידור חי מבית הנשיא.

בתוך שבוע וחצי מהיום, ייתכן שאף פחות מכך, יחליט הנשיא על מי מחברי הכנסת להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה. לרשות המועמד שיקבל את המנדט יהיו 28 ימים, עם אפשרות לקבל הארכה של 14 ימים נוספים, זאת במטרה להודיע לבסוף לנשיא שהצליח במשימת ההרכבה ולהביא את ממשלתו לאישור הכנסת. מיעוט בראשות גנץ או אולי אחדות? בתרחיש האופטימי - תוקם ממשלה עד תחילת מאי.

בני גנץ מקבל את המנדט מהנשיא (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
בני גנץ בקבלת המנדט אצל הנשיא במועד ב'. הפעם תהיה ממשלה? | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

אולם בסיטואציה הפוליטית של השנה האחרונה, העניינים עלולים להסתבך. אנחנו עשויים לשוב לסיטואציה בה היינו בבחירות הקודמות: במידה והמועמד הראשון, בין אם יהיה זה נתניהו או גנץ, ייכשל בהרכבת ממשלה – הכדור יחזור למגרש של ריבלין: הוא יוכל להטיל את המשימה על חבר כנסת אחר, כפי שהיה זה גנץ בפעם הקודמת. אם בניסיון השני זה יצלח – ניאלץ להמתין עד סביבות חודש יוני עד שתושבע ממשלה, לראשונה מ-2015.

בידי הנשיא יש גם חלופה אחרת: לאחר כשלון המועמד הראשון או השני, ריבלין יוכל להודיע ליו"ר הכנסת שאינו רואה אפשרות להרכבת ממשלה. בשלב זה אנחנו נכנסים לתקופה של 21 ימים, בהם רשאים 61 חברי כנסת לפחות להעביר לנשיא בקשה חתומה להטיל את המנדט על ח"כ כלשהו, גם אם זה היה בידיו קודם, לתקופה של 14 יום בניסיון אחרון להציג ממשלה. משמע: בתרחיש הפסימי ביותר – ניגרר עם הפלונטר הפוליטי לעוד 3 חודשים נוספים. ואם אחרי כל זה לא תוקם ממשלה בישראל, כדאי שנתחיל לשנן: בחירות ספטמבר 2020.