ביום שבת האחרון ‏לחץ שוב ראש הממשלה על שותפיו בימין להתאחד ואף התייחס לכך בחשבון הטוויטר שלו. "הימין לא יסלח לבנט, סמוטריץ' ופרץ אם לא יתאחדו לרשימה אחת", כתב. "שתי הרשימות עלולות ליפול מתחת לאחוז החסימה ויביאו לעליית שלטון השמאל". מדובר בעמדה שונה לחלוטין מהבחירות הקודמות, אז התנגד לריצה המשותפת ברשימת "ימינה". הבוקר פורסם כי יו"ר מפלגת ימינה ושר הביטחון נפתלי בנט ויו"ר הבית היהודי ושר החינוך הרב רפי פרץ שוחחו היום על הקמה משותפת ומחודשת של מפלגת ימינה. ‎

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתניהו הוא לא היחיד שחושש שאין מקום לריצה בשתי רשימות. ביום שני האחרון דווח בחדשות 12 כי גם חברת הכנסת איילת שקד מפעילה לחץ על נפתלי בנט להתאחד לרשימה משותפת מימין לליכוד. אך בנט מצדו, נרתע מאפשרות האיחוד. החבירה לגורמים האחרים במחנה, הוא חושש, תמנע מהגורמים הליברליים בימין להצביע להם.

רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, החדשות12)
רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ', איחוד הימין, הבית היהודי | צילום: יונתן זינדל, החדשות12

השמועות על האפשרות שהשר בצלאל סמוטריץ' ייקח פסק זמן מהחיים הפוליטיים הופרכו על ידי גורמים באיחוד הלאומי שאמרו ביום בשלישי שהם "לא רואים איך זה יקרה". סמוטריץ' מצדו, עדיין מנסה להוביל לאיחוד עם הבית היהודי ולריצה משותפת מימין לליכוד, ברשימה שתבחר בסקר ענק, אך במקרה שהדבר לא יצלח בוחן גם אפשרות לריצה בבלוק טכני עם הימין החדש.

אתמול נפגשו שר הביטחון נפתלי בנט ושר התחבורה סמוטריץ', ואולם גם אם החיבור הזה יצלח לבסוף יש עוד מכשלה אחת בדרך לחיבור בימין – היחסים המתוחים בין סמוטריץ' ופרץ. בקונסטלציה כזאת הסקרים מראים כי יש סבירות גבוהה שהבית היהודי ועוצמה יהודית לא יעברו את אחוז החסימה ושקולות יאבדו.

ומה קורה בצד השמאלי של המפה הפוליטית? המצב לא הרבה יותר טוב

אורך חייה של יוזמת פרץ לאיחוד של כל הרשימות במרכז שמאל, אותה חשף במהדורה המרכזית מוקדם יותר השבוע, הסתבר כקצר מאוד. פרץ קרא אז ישירות: "גנץ צריך להחליט האם הוא רוצה ממשלת שינוי ותקווה, או ממשלה של הפקרה חברתית וסיפוח". אולם הדבר לא הועיל, ואתמול בצהריים הודיעו בכחול לבן שלא יחברו למפלגות נוספות.

 

בני גנץ, עמיר פרץ (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90)
עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90

הצעד של פרץ, הגיע על רקע לחצים כבדים לאיחוד העבודה-גשר עם מרצ, איחוד שפרץ, לפי שעה, מסרב לו. דקות לאחר שחשף את היוזמה, במרצ מיהרו להגיב: "נתמוך בכל חיבור בגוש המרכז- שמאל". עם את הוסיפו במפלגה שפניהם קודם כל לחיבור עם העבודה-גשר: "החיבור האסטרטגי, החיוני, המיידי וההכרחי הוא בין העבודה-גשר למחנה הדמוקרטי ליצירת שמאל, ישראלי חזק!  זו התקווה לה מצפים הבוחרים, זה המהלך הפוליטי והמוסרי הנדרש וזה מהלך מהותי לסילוקו של נתניהו".

מי שנדחקה מחוץ לתמונה היא חברת הכנסת סתיו שפיר, יו"ר התנועה הירוקה, שטענה אמש בריאיון לדפנה ליאל במהדורה המרכזית בחדשות 12 שקיבלה סכין בגב משותפיה. מוקדם יותר היא צייצה בטוויטר: "‏כבר חודש שכל בוקר אני קוראת בעיתון סיפור חדש על למה אין מחנה דמוקרטי. הגיע הזמן לומר את האמת: עד היום לא הונחה בפנינו שום הצעה ממרצ. כלום". מי שעימו דווקא כן קיימו במרצ משא ומתן ואף הגיעו לתוצאות הוא יאיר גולן ששובץ במקום השלישי.

ומה לגבי איחוד בין מרצ והרשימה המשותפת? על אף קריאות מצד חברים במרצ לשקול איחוד שכזה נראה שניצן הורוביץ ובכירי המפלגה מתמקדים באפשרות של איחוד עם העבודה-גשר. בשל אובדן קולות במגזר הערבי בבחירות הקודמות, דווח גם כי נשקלת אפשרות לקדם מועמד ערבי למקום גבוה. בהנחה כי מרצ, העבודה-גשר והרשימה המשותפת יתמודדו לבסוף כל אחת בנפרד, ישנו החשש שמרצ או העבודה ייפלו אל מתחת לאחוז החסימה.