הנשיא זימן את גנץ ונתניהו לפגישה דחופה, המנדט להרכבת הממשלה יוטל על גנץ: בצל משבר הקורונה ובשיאו של יום ההתייעצויות עם הסיעות השונות במשכן הנשיא, המנדט להרכבת הממשלה יוטל על יו"ר כחול לבן - זאת לאחר שהשיג את 61 הממליצים הדרושים למשימה. ריבלין זימן את גנץ ונתניהו לפגישה דחופה הערב (ראשון) ב-19:30, במטרה להקים ממשלה רחבה באופן מיידי. יו"ר הכנסת אדלשטיין הודיע כי ינסה לבלום את המהלך להחלפתו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"נשיא המדינה זימן אליו לשיחה דחופה הערב את יו"ר הליכוד ח"כ בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ בנוגע לאפשרות להקמת ממשלה מיידית", נמסר בהודעת בית הנשיא. עוד נמסר מבית הנשיא כי מחר בצהריים המנדט להרכבת הממשלה יוטל על בני גנץ. 

ריבלין הודיע הערב כי סיים את סבב ההתייעצויות, ובסופו 61 ח"כים המליצו על גנץ, 58 על נתניהו וחברת כנסת אחת - אורלי לוי-אבקסיס - לא המליצה על אף אחד מהם. על נתניהו המליצו סיעות הליכוד, יהדות התורה, ימינה וש"ס, בעוד גנץ זכה לתמיכת חברי כחול לבן, ישראל ביתנו, הרשימה המשותפת (כולל בל"ד) והעבודה-גשר-מרצ (ללא לוי-אבקסיס). 

ההתנגדות של אדלשטיין למהלך המתוכנן של כחול לבן

מחר תושבע הכנסת בפורמט מצומצם - 3 חברי כנסת בכל פעם, וללא תצלום ראשי המפלגות המסורתי. בכחול לבן הבהירו כי בכוונתם להצביע על יו"ר כנסת חדש כבר מחר. יו"ר הכנסת המכהן, יולי (יואל) אדלשטיין, פרסם הערב הודעה, ובה הבהיר כי לא ייתן יד למאמץ להחליפו. "מהלכים פוליטיים חפוזים, כמו בחירת יו"ר כנסת קבוע והעברת חקיקה שנויה במחלוקת, מטרתם לסתום את הגולל על האפשרות לאחדות שאותה העם רוצה", טען. 

עוד תקף: "הזמן לפוליטיקה קטנה נגמר. לא אתן יד למהלך שובר מוסכמות, שמטרתו לאפשר ביצוע מחטפים בבית המחוקקים". אדלשטיין טען כי "צו השעה עבור מדינת ישראל היא ממשלת אחדות רחבה. הצורך בממשלה כזו איננו רק בגלל משבר הקורונה. הוא נולד עוד הרבה לפני התפרצות הנגיף. היום חשיבותה של ממשלת הסכמה רחבה אינה מוטלת כבר בספק".

בכוונת אדלשטיין להסתמך על סעיף בחוק שקובע כי יו"ר הכנסת "ייבחר לא יאוחר מהמועמד שבו כונסה הכנסת לצורך כינון הממשלה". לפי הסעיף, אין לאדלשטיין חובה תקנונית לכנס את הכנסת לדון בהחלפתו עד שתהיה ממשלה.

מס' 2 בכחול לבן, ח"כ יאיר לפיד, תקף: "אם אחרי שבאישון לילה אוחנה ביטל את המשפט של ביבי היה צריך עוד הוכחה שהליכוד השתגע, הגיעה הודעתו של יולי אדלשטיין שמונע באמצעים לא חוקיים את החלפתו. הודעתו המבישה של אדלשטיין לא תעמוד במבחן משפטי, לא במבחן הציבור וגם לא במבחן ההגינות. זהו ניצול מחפיר של מעמדו. יולי לא יוכל יותר לעולם לטעון שהוא 'ממלכתי'. היום הוא גמר להיות כזה. כל דקה שהכנסת לא מפקחת על הממשלה מהווה מחדל עצום לטיפול במשבר הקורונה ופגיעה אנושה בדמוקרטיה".

פגישת נתניהו גנץ וריבלין בבית הנשיא (צילום: חיים צח לע"מ)
מתווה הנשיא שוב על הפרק? גנץ ונתניהו בפגישתם הקודמת עם ריבלין | צילום: חיים צח לע"מ

כך הגיע גנץ ל-61 ממליצים

מוקדם יותר היום, שאל הנשיא ריבלין את נציג כחול לבן, ח"כ משה (בוגי) יעלון לגבי הסיכוי של מפלגתו להרכיב ממשלה, וזה ענה לו שהם שוקלים את כל האפשרויות. בהמשך הגיעה הרשימה המשותפת שהודיעה על המלצה גורפת על גנץ. גם חברי העבודה-מרצ הודיעו כי הם ממליצים על גנץ, למעט אורלי לוי-אבקסיס שבחרה לא להמליץ על אף מועמד. 

"כבוד הנשיא, כדי לא למשוך את הזמן, אנחנו סברנו וחשבנו שזה לא מנומס להודיע לנשיא להודיע על החלטתנו דרך כלי התקשורת", אמר יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לנשיא, "אנחנו נמליץ על בני גנץ מסיבה מאוד פשוטה: אנחנו במערכת הבחירות האחרונה אמרנו שהכי חשוב זה למנוע מערכת בחירות רביעית. גם הודענו שאנחנו מאוד תומכים בממשלת חירום לאומית. הדבר הכי הגיוני זה שתי המפלגות הגדולות ביחד, 69 מנדטים. יש להם רשת בטחון לפחות של ישראל ביתנו שזה עוד 7 ח"כים, יש רוב מוחץ ואפשר לחסוך את כל התהליך של הרכבת ממשלה". 

"מעבר לתשובה שקיבלנו ספציפית על מה שמעניין את הציבור שלנו", הוסיף ליברמן, "אני חייב לגיד שהרושם שלי, ואני מכיר את ראש הממשלה, שכל רצונו זה להגיע לבחירות מוקדמות ככל האפשר וכרגע הוא עושה אקרובטיקה פוליטית, מניפולציות, אבל בסוף ברור שהיעד האסטרטגי שלו זה להגיע לבחירות מוקדמות 63-64 מנדטים עם הגוש שלו ואז הוא חופשי לפעול בכל הנושאים שיקרים לליבו כמו פסקת ההתגברות והחוק הצרפתי". 

הנשיא ריבלין הדגיש את הצורך בהקמת ממשלה רחבה ואמר שיזמן את נתניהו וגנץ למשכן לפני הטלת המנדט. הנשיא שאל את ליברמן האם אין לו בעיה עם מי שיכהן כראש הממשלה במסגרת ממשלה רחבה וענה: "אנחנו ממליצים על גנץ, אבל כל הסכמה בין שתי המפלגות הגדולות מקובלת עלינו". 

העבודה-מרצ - "ניתן לגנץ את הגיבוי"

"אנחנו ממליצים על חבר הכנסת בני גנץ יו"ר כחול לבן לקבל את המנדט ולנסות להרכיב ממשלה", אמר ח"כ עמיר פרץ בשם המפלגה. "אנחנו חושבים שהדבר ראוי מכל בחינה שהיא, רוצים שיביטו על האזרחים כשווים, שלא תהיה הבחנה בין אזרח לאזרח, צריך לתת הזדמנות לחשוב בדרך אחרת, חושב שבני גנץ עבר שנה שאמנם לא נתנה לו הזדמנות לעשייה בממשלה, אבל לעבור שנה כזו היא טירונות לא פשוטה. אנחנו סומכים על שיקול דעתך אם להוסיף לתמיכה בבני גנץ 6 או 7 חברי כנסת".

ניצן הורוביץ, יו"ר מרצ הוסיף: "אנחנו חושבים שהתמיכה בגנץ זה הנתיב שצריך ללכת בו, ממליצים עליו לא סתם כי הוא מועמד להקמת הממשלה. אנחנו מודעים לצורך לא ללכת לבחירות רביעיות. נעשה הכל כדי שזה לא יקרה, זה אסון למדינה". על משבר הקורונה אמר הורוביץ: "בסוף כולנו באותה סירה וזה מעל השיקול המפלגתי, אבל בנושא הקמת הממשלה לא סתם אנחנו בשנה קשה של סבבי בחירות. מקווה שבני גנץ יקבל את המנדט מכבודו ושהוא ימצה את הסיכוי להקים ממשלה בראשותו".

ח"כ פרץ סיים את דבריו ואמר: "בסדר העדיפות נעשה הכל למנוע בחירות רביעיות. ניתן לגנץ לנהל את העניינים וניתן את הגיבוי גם אם הוא יחליט להידבר על ממשלת אחדות".

הרשימה המשותפת - "15 מנדטים ממליצים על גנץ"

"הציבור שלנו מבחינתו להצביע עבור הרשימה המשותפת זה להצביע בעד ערכים" פתח איימן עודה את דבריו בפגישתו עם הנשיא. "להגיד 'לא' באופן המפורש ביותר, נגד ממשלת הימין נגד בנימין נתניהו. אנחנו רואים שהפשיזם פשוט פה, מי שעוקב אחרי אזרחים, מי שמסית נגד מיעוט בצורה כל כך שיטתית, פשוט הפשיזם בשילטון".

עודה המשיך: "אני רוצה להדגיש - אני מאשים את הפוליטיקאים, את מי שעומד בראש הפירמידה במדינה, כשיש מישהו בשילטון השאלה היא מי מבודד את מי. האם השלטון הקיים יצליח לבודד גם את המיעוט וגם את הכוחות הדמוקרטיים, או שאנחנו נצליח לגבש חזית כדי לבודד את הפאשיזם. הציבור שלנו מתנגד לממשלת אחדות ולמה שנקרא כביכול ממשלת חירום, אנחנו מתנגדים לכל ממשלה שיעמוד בראשה בנימין נתניהו, אנחנו הכי עקביים ואנחנו גאים בזה".

אביגדור ליברמן
ליברמן במעמד ההמלצות במשכן הנשיא

"בבחירות הקודמות אחד אמר 'הערבים נוהרים' ואחר אמר 'רוב יהודי'. הערבים אכן נהרו אבל הבהירו - אין רוב יהודי, לא לנתניהו ולא לגנץ", המשיך עודה. "ככל שנהיה יותר חזקים איש לא יוכל להתעלם מאיתנו, בזכות הנהירה של האזרחים הערבים. אנחנו ניהלנו מגעים עם כחול לבן ודיברנו בכול מיני סוגיות, המדינית וגם סוגיות אחרות - הכרה בכפרים הערביים בנגב, האלימות והפשיעה ביישובים הערבים. בחלק הסכמנו ובחלק עדיין יש פער".

בסיום הבהיר עודה: "אנחנו מבחינתנו נתנהל בצורה הזו, במידה והם ילכו לממשלת אחדות לאומית או חירום - אנחנו נהיה המתנגדים העיקריים, במידה וגנץ ילך לממשלת מרכז שמאל אנחנו ממליצים על גנץ. אם 61 ח"כים ימליצו על גנץ אנחנו מבקשים, כל חברי הרשימה, להמליץ על גנץ. למרות שאני לא ממש יודע לסמוך, אבל זה לא מאהבת מרדכי זה יותר משנאת המן. בקרב הרשימה המשותפת היה חילוקי דעות קשים אבל בל"ד קיבלו החלטה אמיצה, העיקר זו אחדות הרשימה המשותפת".  

ימינה - "ממשלת מיעוט זאת טעות מוסרית קשה"

"בשם סיעת ימינה כולה אנו ממליצים על ראש הממשלה נתניהו", אמרה ח"כ איילת שקד מסיעת ימינה. "בשעת משבר בריאותי וכלכלי כזה שלא ידענו כמותו, אני חושבת שבשעה כזו צריך להקים ממשלה במהרה. רה"מ והניסיון שלו ושל חברי גוש הימין יוציאו אותנו מהמשבר. בני גנץ ופרץ צריכים להירתם למשימה".

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

ח"כ שקד אמרה לנשיא כי אין מנוס מללכת לממשלת אחדות: "אם הייתה אפשרות להקים ממשלת ימין היינו עושים זאת אבל כרגע אני חושבת שמה שנמצא על הפרק עם המשבר זה ממשלת אחדות ".

היא התייחסה לניסיון של כחול לבן להקים ממשלת מיעוט: "אנו חושבים שהניסיון להקים ממשלת מיעוט בתמיכה של הרשימה זה ניסיון שנועד לכישלון ובעיני זו טעות מוסרית קשה. בסופו של דבר ברשימה יש תומכי טרור מובהקים שלא צריכים להיות כנסת"

ש"ס - "צריך ממשלת אחדות בראשות נתניהו"

"אני שמח לומר ששני הצדדים נותנים בי אמון ומאמינים בי זאת בזמן שיש משבר אמון גדול בין שתי המפלגות הגדולות", אמר יו"ר ש"ס אריה דרעי. "צריך ממשלה רחבה ואני ממליץ בפני הנשיא שיעשה מה שהוא יכול כדי להקים ממשלה בראשותו של נתניהו".

יו"ר ש"ס דרעי הוסיף: "יש הצעה להקים ממשלת חירום מיידית לחצי שנה שיווניוית ולא סמלית לחצי שנה. אחרי חצי שנה אם השידוך יהיה טוב נתקדם. אם התגברנו על הקורונה חוזרים לנשיא להתייעצויות. צריך להעביר חוק שראש הממשלה לא יכול לפטר שרים והם לא יכולים להפילו".

סיעת ימינה בבית הנשיא (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90 )
צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90

ההצעה של דרעי מתכתבת עם הצעת הליכוד כפי שנשלחה לאנשי כחול לבן ונראה שמדובר במהלך מתואם: "אנחנו מציעים ממשלת אחדות מלאה בכל חלוקת התפקידים בין נתניהו לגנץ. אפשר לעשות את זה".

דרעי ענה לשאלתו של הנשיא האם הוא מוכן לעבוד בכדי להקים ממשלת אחדות: "אני מוכן באופן אישי להיכנס לעניין כדי להגיע לממשלה רחבה באחת משתי האפשרויות שאמרתי. הם יודעים שאפשר לסמוך עליי. אני חושב שהשעה היום היא יותר כשרה ממה שהיה לפני חצי שנה".

כחול לבן - "הצעות אמיתיות לא באות מכתבים פוליטיים"

לאחר מכן נפגש הנשיא עם סיעת כחול לבן ובראשה ח"כ בוגי יעלון. יעלון הודיע כצפוי שכחול לבן ימליצו על גנץ לראשות הממשלה ואף הביע תקווה כי "ממחר אנו נוביל את הרשות המחוקקת", בהתייחסו להחלפת יו"ר הכנסת. "כבוד הנשיא מכיר את כוונתנו לממשלות אחדות", אמר יעלון. "ישראל עומדת בפני אתגרים ולצערנו לא הצלחנו להגיע לאחדות אחרי מערכת הבחירות הראשונה והשניה, ואני מקווה שנצליח להקים ממשלה הפעם".

"יש צורך בראש ממשלה שאין לו שיקולים זרים אחרים ולא כתבי אישום", המשיך יעלון. לגבי המשך כהונתו של נתניהו אמר יעלון כי מדובר ב"פגיעה קשה בדמוקרטיה הישראלית שפוגעת ברשות המחוקקת. אנחנו נדע למגר את הקורונה וגם לשמור על הדמוקרטיה הישראלית".

כשנשאל יעלון איך כחול לבן מתכוונת להקים ממשלה, ענה: "אנחנו נשקול כל הצעה ברצינות"."אין מחלוקת ברצון לאחדות", הוסיפה חברת הכנסת קארין אלהרר. "אחדות צריכה לבוא ממקום של אמון. הצעות אמיתיות לא באות מכתבים פוליטיים. לא ברור מה הם שיקוליו של נתניהו שסוגרים את מערכת המשפט ב-1:30 בלילה. לא ברור מה הם שיקוליו של אדם שמפעיל אמצעים טכנולוגיים. דווקא בחסות משברים יש תחושת דחיפות אמיתית לשמור על הדמוקרטיה".

בשלב מסוים אמר יעלון לנשיא כי: "סיעת כחול לבן מורכבת מחבורה של אנשים בעלי ניסיון". על כך הנשיא השיב: "רצוי שבעלי הניסיון יצליחו להגיע לדעה אחת".

כשנשאלו "האם ישיבה עם נתניהו היא תנאי בל יעבור?", השיבו נציגי כחול לבן: "אנחנו קשובים לרחשי הציבור אבל צריך לקחת בחשבון את כל השיקולים ושיקול הדמוקרטיה הוא שיקול שלא ניתן לוותר עליו". 

הליכוד - "החוק מאפשר לראש הממשלה לכהן"

הסיעה הראשונה שהגיעה להתייעצויות אצל הנשיא היא הליכוד. הנשיא התייחס להצעה שהציג נתניהו לכחול לבן הבוקר בחשבון הפייסבוק לה, ובה העמיד ראש הממשלה שתי אפשרויות: ממשלת חירום שוויונית וזמנית או ממשלת אחדות לאומית עם רוטציה. הנשיא אמר שהוא מקווה שיצליחו להקים ממשלה במהירות האפשרית. 

לאחר מכן שאל הנשיא את השר יריב לוין, שעומד בראש צוות המשא ומתן, אם הוא חושב שיש חשיבות כלשהי להיותו של ראש ממשלה מועמד לדין. "התשובה היא לא", ענה לוין. "משני טעמים: יש במדינת ישראל חוק והחוק מאפשר לראש הממשלה לכהן גם במצב הזה. בנוסף הבחירות האחרונות נערכו לאחר שהכול היה כבר ידוע".

משה בוגי יעלון (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של משה בוגי יעלון)
"נדע לשמור על הדמוקרטיה הישראלית". יעלון | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של משה בוגי יעלון

בנוסף הנשיא את השר ישראל כץ "האם האפשרות לקואליציה במסגרת ממשלת אחדות פריטטית עומדת על הפרק?". כץ ענה כי זה בהחלט עומד על הפרק. 

הנשיא פתח את סבב ההתייעצויות

הנשיא פתח את סבב התייעצויות עם קריאה לציבור: "התמודדות עם מצבי חירום מעולם לא פגעה בדמוקרטיה הישראלית. להיפך, היא חיזקה אותנו. אנחנו מחויבים ביתר שאת לקיים הליכים דמוקרטיים חיוניים גם בשעות חירום. היום הוא המשך ישיר לבחירות שבהן השתתפו כל אזרחי ישראל".

"עליי להזכיר לכל מנהיגנו, נשיא המדינה הוא שליחם של אזרחי ישראל כולם. הוא לא מרכיב את הממשלה אלא הכנסת. בתהליך ההתייעצויות תפקידי לברר למי יש סיכויים גבוהים להקים ממשלה. כל בר דעת שצופה בחדשות מבין שזאת שעת מבחן ושאלה אינן התייעצויות רגילות", הוסיף.

בדבריו קרא הנשיא למפלגות השונות להתייחס באופן מיוחד למשבר הקורונה ולהביא לסיום הפלונטר הפוליטי: "אני מבקש מכל נציגי הסיעות להגיע מתוך הבנה שעלינו להקים ממשלה בהקדם האפשרי שתנהיג את עמנו בשעה מורכבת זאת. ייתכן שהיא תהיה כרוכה בעיצוב הסדרי ביניים לחודשים הקרובים אבל זה מה שהעם מצפה ממנהיגיו בשעה זאת. אפעיל את שיקול דעתי כנשיא המדינה. מאז ומתמיד הו נשיאי ישראל נאמנים לרצון החוק. כך נהגתי וכך אנהג".

הליכוד בהתייעצויות אצל הנשיא
הליכוד בהתייעצויות הנשיא

הגבלות הקורונה - גם בבית הנשיא

במכתב ששלח מנכ"ל בית הנשיא, הראל טובי, לסיעות ביום שני האחרון נכתב: "מדינת ישראל מצויה במשבר כפול - פוליטי ובריאותי. זאת, על רקע היעדר ממשלה מתפקדת במלוא סמכויותיה, מערכות בחירות חוזרות ונשנות והתפשטותו של נגיף הקורונה לממדים מטרידים בארץ ובעולם. נסיבות אלו מחייבות מתכונת התייעצויות מהירה, מצומצמת ומוגבלת בהיקף המשתתפים והארגון".

"סבב ההתייעצויות יימשך יום אחד בלבד", הסביר מנכ"ל בית הנשיא. "ובמסגרתו יצומצם משך הזמן המוקצה לכל סיעה. בנוסף, יוגבל מספר נציגי הסיעה במעמד ההתייעצות, וזכות הצגת עמדת הסיעה תינתן לנציג אחד בלבד". עוד הודיע טובי כי גם הפעם, בדומה לסבב ההתייעצויות הקודם, יועברו השיחות עם נציגי הסיעות בשידור חי ויהיו פתוחות לעיני הציבור.

על רקע משבר הקורונה הפוקד את ישראל, רה"מ ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו ובכיר כחול לבן גבי אשכנזי שוחחו אמש על הקמת ממשלת אחדות, אך במפלגתו של בני גנץ עדיין ישנם חילוקי דעות קשים בנושא. כפי שפורסם לראשונה הלילה ב-N12, אשכנזי וגנץ בעד שיתוף פעולה עם מפלגת השלטון, אולם לפיד ויעלון מתנגדים לכך בתוקף.

ראש הממשלה אמר אתמול במסיבת עיתונאים: "קראתי לממשלת חירום לאומית משום שאנחנו זקוקים לזה - אסור לנו ללכת לבחירות. אנחנו צריכים לייצב את מדינת ישראל". מנגד, יעלון כתב הלילה בחשבון הטוויטר שלו: "כל מי שביקר אותנו כשהזהרנו מפני הפיכתנו לתורכיה של ארדואן, שיעכל ויפנים את הניצול הציני של משבר הקורונה, לצרכים פוליטיים אישיים, של נאשם לפני משפט".

על פי תוצאות הבחירות, "בלוק הימין" מונה 58 חברים שצפויים להמליץ על נתניהו להרכבת הממשלה. מספר זה אינו מהווה רוב, אולם תמיכתן של הרשימה המשותפת ושל ישראל ביתנו בגנץ אינה מובטחת, והמפלגות טרם התחייבו על כך שימליצו על יו"ר כחול לבן לקבלת המנדט.

לו"ז הפגישות של הנשיא עם נציגי הסיעות:

10:30 הליכוד

11:15 כחול לבן

12:00 הרשימה המשותפת

12:45 ש"ס

15:15 יהדות התורה

16:00 העבודה-גשר-מרצ

16:45 ישראל ביתנו

17:30 ימינה

הליכוד: ״כחול לבן שיקרו במצח נחושה לבוחרים״

מהליכוד נמסר בתגובה: ״בזמן שראש הממשלה נתניהו מנהל משבר עולמי ולאומי חסר תקדים בצורה האחראית והשקולה ביותר, גנץ דוהר לממשלת מיעוט שתלויה בבל״ד, היבא יזבק ותומכי טרור וזאת במקום להצטרף לממשלת חירום לאומית שתציל חיים״.

עוד המשיכו בליכוד לתקוף את מפלגתו של גנץ, ״כחול לבן שיקרו לבוחרים שלהם במצח נחושה עד לרגע סגירות הקלפיות. הם הבטיחו לא להקים ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת וזה בדיוק מה שהם מנסים לעשות כרגע במהלך ציני שהוא פגיעה אנושה בדמוקרטיה וברצון העם״.

לטענתם מאז יום חמישי גנץ מסרב להגיע לפגישה עם ראש ממשלת ישראל, גנץ מסרב לנהל משא ומתן ומסרב להכיר במציאות.