אמש (רביעי) פורסם במהדורה המרכזית כי היועץ המשפטי לממשלה החליט על בדיקה בפרשת חברת "המימד החמישי" והעסקה עם המשטרה. ההחלטה התקבלה בעקבות דוח המבקר בנושא. למרות שבני גנץ, שעמד בראש החברה, אינו חשוד – הנושא עשוי להתפתח ולחלחל למערכת הבחירות. למרות שקיים פער משמעותי בין בדיקה לבין כתבי האישום נגד נתניהו, גנץ עשוי לספוג ביקורת על מעורבותו בפרשה ולהיגרר לסדר יום ש"מכתים" אותו. נתניהו תקף: "ערב עצוב" – וזכה לתגובה לעגנית ממפלגתו של גנץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בליכוד צפויים להשתמש בפרסום כדי לדכא הצבעה במעוזי "כחול לבן", וליצור מעין משוואה שבה "כולם אותו הדבר". המטרה: לנטרל את הקמפיין של מפלגתו של גנץ, שעוסק בשחיתות וטוהר מידות. יו"ר כחול לבן בני גנץ צפוי להגיב הבוקר ב"בליץ" ריאיונות למספר תחנות רדיו – גלי צה"ל, כאן רשת ב' ו-103FM: הריאיונות ישודרו במקביל בשעה 09:00 בבוקר.

בעקבות הפרסום, גם היועץ המשפטי לממשלה ספג ביקורת ממפלגת השלטון על פערים לכאורה ביחס לגנץ לעומת הטיפול בנתניהו. השר גלעד ארדן פנה שוב ושוב כדי לזרז את התהליכים בפרשה, שהטיפול בה חיכה זמן רב.

עיקרי דוח המבקר על פרשת המימד החמישי
עיקרי הדוח על עסקת המימד החמישי והמשטרה

כך הסבירו גורמים משפטיים את העיכוב בטיפול - ובפרסום

הבדיקה עדיין ראשונית מאוד ולא מערבת את גנץ – או את המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך – באופן ישיר, אך אין לדעת אם הנושא יתפתח ובאיזה קצב. הפרסום על ההחלטה לפתוח בבדיקה הוא אירוע נפיץ, ולא בכדי תהליך קבלת ההחלטות התעכב: גם הפרסום הרשמי מצד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יידחה לאחר הבחירות, בצעד שגרר ביקורת מצד נתניהו ומפלגתו.

לשם השוואה, ההחלטה לפרסם את כתב החשדות התקבלה כחמישה שבועות וחצי לאחר הבחירות הראשונות. גורמים משפטיים הסבירו הערב כי ההחלטה על המעבר לבדיקה התקבלה בשלב מאוחר יותר וקרוב יותר לבחירות – כארבעה שבועות. מדובר בהפרש של כעשרה ימים.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
החליט על מעבר לבדיקה - ודחה את הפרסום. מנדלבליט | צילום: פלאש 90, חדשות

בליכוד תקפו: "למה מחכים לאחר הבחירות עם הבדיקה של המימד החמישי בעוד שבכל מה שקשור לראש הממשלה הם רצו עם כתב החשדות לפני הבחירות?". נתניהו עצמו הגיב בחשבון הטוויטר שלו וכתב: "זהו ערב עצוב למדינת ישראל" – בהתייחסות לדברי גנץ על הגשת כתב האישום נגד נתניהו ופתיחת המשפט המתקרבת. 

 

 

בחשבון הטוויטר של כחול לבן נכתב בתגובה: "ב-2.3 יהיה ערב שמח. חייבים להתקדם". ח"כ אסף זמיר היה היחיד מחברי המפלגה שהגיב רשמית לפרסום, וכתב: "גם צונמי השקרים לא יסייע למקהלת הביביסטים. הרי ברור לכולם שגנץ לא ייחקר וממילא לא חשוד".

זמיר התייחס לפרסום של גיא פלג על מעורבותו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן בפרשות נתניהו וכתב: "מה עוד? אני יודע: השר לבעטחון פנים מנסה לארגן קומבינות כדי לעכב את יום הדין של הבוס. אכן ערב עצוב".

ח"כ קרן ברק (הליכוד) כתבה בחשבון הטוויטר שלה: "אני קוראת את הידיעות, ולא מצליחה להבין את סיבת השיהוי בפתיחת החקירה בנושא המימד החמישי, לאחרי הבחירות. מדוע בעצם לא נפתחת החקירה כבר עכשיו, במיידית, אם נאמר שגנץ לא חשוד בכלל?".

במה תתמקד הבדיקה?

החברה, שבראשותה עמד בני גנץ ומאז נסגרה, קיבלה מיליונים מהקופה הציבורית – לאחר שהמשטרה סיכמה על חוזה ללא מכרז. החוזה כולו הוערך ב-50 מיליון שקלים, ומתוכם קיבלה החברה 4 מיליון שקלים במסגרת הפיילוט.

גנץ עמד בראש החברה והתפרנס ממנה במשך כשלוש שנים. החוזה עם המשטרה היה אמור להגיע להיקף של 50 מיליון שקלים: המוצר, שנועד לבצע "פרופיילינג" לאנשים חשודים ולמנוע טרור, אך הוא לא נוסה מעולם ולמרות זאת החברה קיבלה מיליונים מקופת המדינה.

הבדיקה תתמקד בשאלה אם את מיצג השווא יצרה רק החברה  - ומי מטעמה ידע ושיקר למשטרה: מדובר בעבירה פלילית מסוג של קבלת דבר במרמה. התרחיש השני שהבדיקה תעסוק בו: האם במשטרה היו שותפים - חלק מבכירי החברה הם גם בכירים לשעבר במשטרה - ואז כמובן גם אלשיך ואחרים בצמרת המשטרה יצטרכו לענות על שאלות קשות.

"השמצות בדבר 50 מיליון", אלשיך וגנץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
גנץ ואלשיך, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות