הדיונים על חסינות נתניהו בפתח: יו"ר הכנסת יולי (יואל) אדלשטיין הודיע הערב (ראשון) כי בכוונתו לכנס את מליאת הכנסת בשבוע הבא, בעקבות הגשת 25 חתימות של חברי כנסת. בהתאם להחלטתו, המליאה תתכנס ביום שלישי הבא, 28 לחודש - 34 ימים לבחירות 2020. בכחול לבן מיהרו להגיב: "נתניהו מפעיל כל לחץ אפשרי בניסיון למנוע את הדיון בבקשת החסינות אבל למרות מאמצי העיכוב - דיוני החסינות יחלו בשבוע הבא, יתנהלו בענייניות ובהוגנות ויסתיימו לפני הבחירות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עם פרסום החלטתו, מסר יו"ר הכנסת כי, "כפי שאמרתי לפני שבוע - הליך הדיון בבקשת החסינות של ראש הממשלה הפך למזוהם. סיעות הבית יהפכו את דיוני ועדת הכנסת לתעמולת בחירות אסורה ובית המחוקקים יהפוך לג'ונגל. טעימה מרה מכך הורגשה בדיון שהתקיים בוועדה המסדרת לפני מספר ימים". 

"במסיבת העיתונאים בשבוע שעבר הצהרתי: 'לא אעכב ולא אזרז את הדיון. את כל ההחלטות אקבל על פי אותם ערכים בהם אני דוגל כל חיי ובהתאם להוראות החוק, תקנון הכנסת ופסיקה משפטית קיימת'. כך בדיוק פעלתי כעת. אף שאני חולק על עמדת היועץ המשפטי לכנסת, אני סבור שכדי לשמור על אמון מוסד יו"ר הכנסת על ידי כל סיעות הבית קיימת חשיבות לקבלה", הוסיף אדלשטיין.

הוא סיכם: "בשבוע מדיני חשוב בישראל, במהלכו מגיעים למדינה, וגם לכנסת, עשרות מנהיגים מהעולם, לא אאפשר במשכן הכנסת התכתשות, שבכל מקרה היא פסולה, ומהווה ביזוי בית המחוקקים. קל וחומר שלא אאפשר לקיים דיון בכנסת בנושא השנוי במחלוקת ביום השואה הבינלאומי שיחול ביום שני הבא".

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, תקף: "הכל כבר ברור, ישנן שתי סיבות לכל הטירוף של השמאל למהר ולהסיר את חסינותו של רה"מ לפני הבחירות. הסיבה הקטנה - לעשות את קמפיין הבחירות שלהם - 'רק לא ביבי'. הסיבה הגדולה - הם בונים על כך שביהמ"ש העליון לא יאפשר לנתניהו להרכיב את הממשלה (תזכורת - העליון לא פסל את האפשרות הזו)".

לפני שבוע בדיוק פרסם היועמ"ש לכנסת, עו"ד איל ינון, את חוות דעתו המשפטית שקבעה כי ניתן להקים את ועדת הכנסת כדי לדון בבקשת נתניהו עוד בכנסת הנוכחית. שעה קלה לאחר פרסום ההחלטה, התייצב אדלשטיין מול המצלמות ואמר כי "כינוס ועדת הכנסת בעת הזאת תהיה טעות קשה, אסור שהליך כזה יהפוך להיות במה לתעמולה ... כולם יודעים שבתקופה כזו הוועדה תהפוך לג'ונגל שיבזה את בית המחוקקים".

איל ינון (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
היועמ"ש לכנסת, עו"ד ינון | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

אדלשטיין פנה גם לציבור, ואמר כי בכוונתו לפעול על פי החוק: "ברצוני לומר כאן גם לתומכים הנלהבים ביותר של מתן חסינות לראש הממשלה וגם למתנגדים החריפים ביותר לכך - כל החלטה שאקבל תהיה בהתאם לערכי בהם אני דוגל כל חיי ובהתאם להוראות החוק, תקנון הכנסת ופסיקה משפטית קיימת".

בתשובה לשאלה של דפנה ליאל על מועד קיום הדיונים על החסינות - שכינוס מליאת הכנסת מסמנת את פתיחתם - ענה אדלשטיין: "אני לא מזרז ולא מעכב את הדיונים, בכל מה שתלוי בי אני לא מתכוון לתת יד להליך המזוהם שמתחיל כאן. אני אקבל את ההחלטות שלי, לא על מנת לזרז או לעכב אלא בהתאם לחוק תקנות ופסיקה משפטית".

עם פרסום חוות הדעת, ניתן למעשה האור הירוק המשפטי להתחיל במגעים להקים את ועדת הכנסת, שלא קיימת בשל הפלונטר הפוליטי ולהחליף במקומה את הוועדה המסדרת. הוועדה החדשה, אם הקמתה תאושר במליאת הכנסת, תחליף את הוועדה המסדרת בראשות ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) - והיא היחידה שיכולה לדון בבקשות החסינות של ראש הממשלה נתניהו ושל השר לשעבר חיים כץ.  דקות לאחר פרסום החלטת היועמ"ש לכנסת, הצהיר יו"ר כחול לבן בני גנץ ששולטת בועדה המסדרת כי "הנחיתי את יו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, לכנס בהקדם האפשרי את הוועדה המסדרת ולהקים את ועדת הכנסת בכדי לדון בחסינות נתניהו. נתניהו ביקש - נתניהו יקבל".