תוכנית השלום של טראמפ: יו"ר כחול לבן בני גנץ התייחס הערב (שבת) לחשיפת פרטי העסקה בשבוע הבא בוושיגנטון, והודיע כי ייפגש ביום שני הקרוב עם הנשיא טראמפ לבדו, ללא ראש הממשלה נתניהו. "בתיאום עם הממשל האמריקאי נעניתי להזמנתו האישית, הנפרדת והמכובדת של הנשיא טראמפ להיפגש עימו באופן אישי ביום שני כראש המפלגה הגדולה בישראל", הצהיר גנץ והוסיף: "בתום פגישתנו החשובה אשוב לישראל כדי להוביל מקרוב את הדיונים הנוגעים להסרת החסינות של בנימין נתניהו". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בחודשים האחרונים ניהלתי עם אנשי הנשיא הקרובים ביותר, עם בכירי הבית הלבן ועם ידידי השגריר פרידמן שורת מפגשים ושיחות הנוגעים לתוכנית המאה", ציין יו"ר כחול לבן. "אני מוקיר ומעריך את נכונותה יוצאת הדופן של ארה"ב לעמוד לצד ישראל ולהתחשב באינטרסים הביטחוניים ארוכי הטווח שלה מתוך ידידות ומחויבות עמוקה. תוכן שיחותינו, כמו גם פרטי התוכנית נשארו בסודיות מוחלטת ביני לבינם כפי שהתחייבתי. עם זאת, אני יכול לומר כי תוכנית המאה שהגה הנשיא טראמפ תירשם בדברי הימים כאבן דרך משמעותית המגדירה את הדרך שבה יכולים הצדדים השונים לסכסוך לצעוד להסכם אזורי והיסטורי".

"המתווה לו היה שותף גם נתניהו עוד עתיד לחולל בקרבינו מחלוקות פנימיות גדולות וכואבות", הדגיש גנץ. "אני מתחייב לצמצם למינימום את המחלוקות אך לפעול כדי שהמתווה יהיה בסיס להתקדמות לעבר הסדר מוסכם מול הפלסטינים ומדינות האזור, תוך המשך והעמקת השותפות האסטרטגית עם ירדן, מצרים, ומדינות נוספות באזור. אנו נמצאים בשעה גורלית לקביעת גבולותיה של מדינת ישראל לצד מאבק על דמותה הדמוקטרית". 

גנץ הוסיף ואמר כי "אלה אינם ימים רגילים עבור מדינת ישראל. מערכת בחירות שלישית מיותרת ויקרה תסתיים בקרוב והיא חייבת להסתיים בהכרעה ברורה כדי להימנע בחירות נוספות. כדי לקדם את תוכנית המאה עלינו לצעוד מאוחדים תחת ראש ממשלה שיש לו לגיטמציה ציבורית לממש אותה. ראש ממשלה שנגדו עומדים שלושה כתבי אישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים - קיים חשש לא בלתי מבוסס שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולכן אינו יכול להוביל את מדינת ישראל, לא למלחמה חס וחלילה, ולא להסדרים מדיניים אם אלה יבשילו".

"גם בימים שכאלה חובה עלינו לזכור שלצד הסוגיות המדיניות והביטחונית אנחנו מצויים בעיצומו של מאבק מכונן ובעל השלכות היסטורית על דמותה של המדינה", ציין יו"ר כחול לבן. "האם תהיה זו מדינה שהעומד בראשה משתמש בדמוקרטיה כדי להעניק מעמד מיוחד לכוחות גזעניים תמורת חסינות אישית? האם תהיה זו מדינה שבה כל אחד מכם מחויב לשמור על החוק בזמן ששריה וראש הממשלה נמצאים מעל לחוק? האם בשל תמיכה בחסינות אישית ינהלו את חיינו בן גביר, סמוטריץ' ורפי פרץ? ישראל לא יכולה להמשיך ולצלול, להמשיך להרכין את ראשה מול כוונות שכאלה. אנחנו חייבים להתקדם".

"לסיום, בשם אזרחי ישראל אני מבקש להודות לנשיא טראמפ על מאמציו, אומץ הלב וההגנה על האינטרסים הביטחוניים המשותפים לארה"ב ולישראל. כמי שיוביל את מדינת ישראל לאחר הבחירות אני מבקש לומר לנשיא טראמפ מכאן - אין לישראל בעלת ברית חזקה יותר מארה"ב ואין לארה"ב ידידה טובה יותר מישראל במזרח התיכון". 

גם ראש הממשלה נתניהו התייחס לעסקת המאה של טראמפ בסרטון שפרסם עם צאת השבת. "פעם אחת בהיסטוריה יש הזדמנות כזאת ואסור להחמיץ אותה", הודיע נתניהו בפתח דבריו. "יש לנו היום בבית הלבן את הידיד הגדול ביותר שהיה לישראל אי פעם, ולכן יש לנו את ההזדמנות הגדולה ביותר שהייתה לנו אי פעם. במשך שלוש שנים אני משוחח עם הנשיא טראמפ וצוותו, על הצרכים הביטחוניים והלאומיים החיוניים ביותר שלנו שחייבים להיכלל בכל הסדר מדיני".

עמיר פרץ (צילום: החדשות12)
פרץ לטראמפ: "לא ניתן להתניע תהליך מדיני שלא מבוסס על עקרון שתי המדינות" | צילום: החדשות12

"מצאתי אוזן קשבת בבית הלבן לצרכים הללו", הוסיף נתניהו. "לכן, אני מלא תקווה שאנחנו עומדים לפני רגע היסטורי בתולדות מדינתנו. אני יוצא לוושינגטון בתחושה של שליחות גדולה, של אחריות גדולה ושל הזדמנות גדולה, שלא תחזור על עצמה להבטיח את עתיד ישראל".

מוקדם יותר הערב, ח"כ עמיר פרץ שיגר איגרת מיוחדת לנשיא טראמפ ובה כתב: "לא ניתן להתניע מהלך מדיני אמיתי אם לא יהיה מבוסס על עקרון של שתי המדינות", הסביר פרץ במכתבו וציין כי פרסום התוכנית בעת הזו עשוי להתפרש כהתערבות במערכת הבחירות בישראל: "עתיד הסכסוך בין הישראלים לפלסטינים צריך להיפתר במו"מ ישיר לשלום כפי שהתחיל רה"מ המנוח יצחק רבין. לא ניתן להתניע מהלך מדיני אמיתי אם לא יהיה מבוסס על עקרון של שתי המדינות. כל מהלך שמוביל לסיפוח חד צדדי - לא ישיג דבר... לארה"ב תפקיד חשוב מאין כמותו בהתנעת מהלך מדיני איזורי, אך אחזור ואומר שוב: תהליך שכזה יחל, ימשך ויסתיים בהצלחה ובהכרעה, רק בהידברות בין ירושלים ורמאללה, כאשר ארה״ב היא הגורם שיכול להביא לסיום ההידברות בצורה טובה ומוצלחת". 

ח"כ פרץ הוסיף: "לצד זאת, אני מביע חשש שבעת הזאת עלולה התכנית להתפרש כהתערבות במערכת הבחירות בישראל כאשר אני בטוח שזאת לא כוונתך וכל מאמציך כנים לטובת עתיד של שלום וביטחון באיזורינו. בעוד כחודשיים, לאחר שיחלפו הבחירות לכנסת ותוקם ממשלה,תוכל הממשלה החדשה שתוקם שתקבל לגיטימציה מהציבור הישראלי לחדש את התהליך המדיני לשלום עם הרשות הפלסטינית, וזאת תוך מאמץ להשלים תוכנית היפרדות מהפלשתינים כצורך ישראלי". 

באירוע 'שבתעיתון' שהתקיים הבוקר ברעננה, תקף בחריפות יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן את נסיעתו המתוכננת של נתניהו לארה"ב וכינה אותה "בריחה": "להערכתי מה שאנחנו רואים זה לא שראש הממשלה נוסע בראשון לארה"ב – אלא הוא בורח לארה"ב, בורח מההתחייבויות שלו", הבהיר שר הביטחון לשעבר. "במקום לנסוע שני ק"מ מבלפור לכנסת הוא מעדיף לברוח 9500 ק"מ לוושינגטון". בהמשך דבריו תקף ליברמן גם את מפלגתו של גנץ ואמר: "זו יותר מפלגת מזג אוויר – יום אחד הם בעד ריבונות על בקעת הירדן ויום אחד לא, אני לא מבין מה קורה שם".

אתמול פורסם ב"אולפן שישי" כי הפלסטינים דוחים את העסקה של ארה"ב על הסף, ומקווים שגם ירדן, שחוששת מסיפוק הבקעה, תפעל לסיכולה. ברמאללה מקווים גם שמדינות ערב לא ילחצו עליהם לקבל את העסקה, כפי שנסתה לעשות זאת בעבר סעודיה.

יחד עם זאת, כפי שפורסם אמש, המילה "אינתיפיאדה" לא נשמעת בשלב הזה ברחוב הפלסטיני. לצד זאת, קיים סיכוי ממשי שהתיאום הביטחוני בין הרשות לישראל יופסק.