יו"ר הכנסת התפטר: יואל (יולי) אדלשטיין הודיע במליאת הכנסת כי הוא מתפטר מתפקידו - ותקף בחריפות את בג"ץ, לאחר שאילץ אותו שלשום לכנס את המליאה כדי שתבחר לו מחליף אחרי בחירות 2020: "החלטת בג"ץ אינה מבוססת אלא על פרשנות חד צדדית וקיצונית". התפטרותו של אדלשטיין תיכנס לתוקף רק בעוד 48 שעות ובכך הוא לא מכבד את פסיקת בג"ץ. היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד אייל ינון הודיע רשמית כי יושב הראש המתפטר לא מתכוון לכנס את המליאה ולפתוח את הישיבה להצבעה על החלפתו.   

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התפטרותו של אדלשטיין ואי קיום הצבעה על בחירת יו"ר חדש, משמעותה היא שהוועדה המסדרת לא יכולה להתכנס בסוף השבוע ובחירת יושב ראש חדש תתקיים רק ביום שני. ליו"ר כחול לבן בני גנץ יישארו שבועיים בלבד עד לפקיעת המנדט, זאת אם הנשיא ריבלין לא יאריך אותו בשבועיים.

אדלשטיין נשא דברים ואמר: "ביום שני השבוע, בית הדין הגבוה לצדק קבע שעל יושב ראש הכנסת להעמיד להצבעה עוד השבוע את בחירתו של יושב ראש הכנסת החדש. החלטת בג"ץ אינה מבוססת על לשון החוק, אלא על פרשנות חד-צדדית וקיצונית. החלטת בג"ץ סותרת את תקנון הכנסת. החלטת בג"ץ מחריבה את עבודתה של הכנסת".

יו"ר העבודה עמיר פרץ ויו"ר כחול לבן בני גנץ  (צילום: אלעד מלכה)
יו"ר העבודה עמיר פרץ ויו"ר כחול לבן בני גנץ | צילום: אלעד מלכה

עד שייבחר יו"ר כנסת חדש, מחליפו הזמני של אדלשטיין, שלו אין סגנים, יהיה יו"ר העבודה-גשר-מרצ, עמיר פרץ. אדלשטיין לאחר נאומו סגר את המליאה - כלומר לא מאפשר הצבעה על יו"ר עוד היום. המשמעות היא שההצבעה תתקיים רק ביום שני הקרוב, ולא היום כפי שקבע בג"ץ. יועמ"ש הכנסת איל ינון מתנגד להחלטה של אדלשטיין ומבקש שיכנס את המליאה.

"החלטת בג"ץ חותרת תחת יסודותיה של הדמוקרטיה הישראלית"

"החלטת בג"ץ מהווה התערבות גסה ויהירה של הרשות השופטת בענייניה של הרשות המחוקקת הנבחרת!החלטת בג"ץ פוגעת באופן חסר תקדים בריבונות העם ובריבונות הכנסת. החלטת בג"ץ חותרת תחת יסודותיה של הדמוקרטיה הישראלית. כדמוקרט, כיהודי-ציוני, כמי שנלחם נגד משטרים אפלים, וכיושב ראש של בית הנבחרים - אני קובע שהחלטת בג"ץ היא החלטה שגויה וחמורה המביאה לידי ביטוי ליקוי מאורות מסוכן", הוסיף.

לדבריו, "כמי ששילם מחיר אישי כבד של שנות מאסר ועבודות פרך על הזכות לחיות כאזרח במדינת ישראל, אין צורך בהסברים עד כמה אני אוהב את מדינת ישראל ואת עם ישראל. ולכן, כדמוקרט, כיהודי-ציוני, כמי שנלחם נגד משטרים אפלים, וכיושב הראש של הבית הזה - לא אניח לישראל להידרדר לאנרכיה. לא אתן יד למלחמת אחים. אפעל על פי רוחו של מנחם בגין אשר ביוני 1948, בימי האלטלנה, מנע מלחמת אחים".

הוא סיכם: "חברי הכנסת, אזרחי ישראל - בימים אלה העם שלנו זקוק לאחדות, זקוק לממשלת אחדות. בימים, בהם מגיפה מסכנת אותנו מבחוץ והשסע קורע אותנו מבפנים, על כולנו לנהוג כבני אדם, על כולנו להתעלות. על כולנו להתאחד. אי-לכך, למען מדינת ישראל ובכדי לחדש את הרוח הממלכתית בישראל - אני מתפטר בזאת מתפקידי כיושב ראש הכנסת. נתפלל, ואף נפעל, לימים טובים יותר".

הצהרת ראש הממשלה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
הצהרת ראש הממשלה | צילום: פיטוסי , פלאש/90

עתירה לבג"ץ: "אדלשטיין והיועמ"ש מבזים את בית המשפט"

בעמותת "חוזה חדש" עתרו לבג"ץ נגד אדלשטיין והיועמ"ש מנדלבליט "בהתאם לפקודת ביזיון בית משפט". בעתירה ביקשה העמותה מבית המשפט שיכפה על השניים למלא את "פסק הדין ככתבו וכלשונו", ודורשת גם לחייב את אדלשטיין שיישא בעלויות ההליך המשפטי."ישיבת המליאה ארכה דקות ספורות בלבד, ובמסגרתן נשא המשיב 1 נאום, שבו השתלח בבית משפט נכבד זה, וטען כי החלטת בית המשפט הנכבד 'מחריבה את עבודתה של הכנסת וחותרת תחת יסודותיה של הדמוקרטיה הישראלית'. בסיום דבריו הודיע על החלטתו להתפטר מתפקידו כיו"ר הכנסת", נכתב בעתירה.

עוד נטען בעתירה כי עצם ההתפטרות לא מספיקה כדי לשחרר את אדלשטיין לציית לפסק הדין החלקי, וזאת משום שלפי תקנון הכנסת, התפטרותו תיכנס לתוקף רק 48 שעות לאחר שהונחה על שולחן הכנסת, כלומר מחרתיים. "מכאן כי חובתו... הייתה לציית לפסק הדין החלקי של בית משפט נכבד זה, על אף שהתפטר, וגם כעת - כל עוד הוא ממלא את תפקיד יו"ר הכנסת בפועל, עד תום 48 השעות האמורות".

רביעיית כחול לבן בנאום מדגם (צילום: רויטרס)
רביעיית כחול לבן בנאום מדגם | צילום: רויטרס

לפני התפטרותו, ההערכות במערכת הפוליטית היו שאדלשטיין יקבל את פסיקת בג"ץ שמחייבת אותו לכנס את המליאה ולבחור יושב ראש חדש לכנסת. זאת חרף דרישתם של חלק משרי הימין שקוראים לו לא לכבד את בג"ץ. אותם שרים טוענים כי מדובר בהתערבות בוטה של מערכת המשפט בעבודת הכנסת.

בכחול לבן לא מוותרים על קיום ההצבעה לבחירת היו"ר עוד היום - ובוחנים כרגע שתי אפשרויות: להצטרף לעתירה שהוגשה לבג"ץ בטענה לביזוי בית משפט או לכנס את הוועדה המסדרת לבחירת סגנים, מהלך שאולי יאפשר בכל זאת לבחור יו"ר חדש. בכחול לבן עדיין שוקלים את האפשרות של ממשלת חירום שיוויונית למשך חצי שנה בלבד כשבתום התקופה יבדקו שם את כוונותיו של נתניהו. חברי הכנסת לפיד ויעלון מתנגדים ואילו יו"ר המפלגה בני גנץ וח"כ גבי אשכנזי הביעו תמיכה במהלך.