העימות בין שר המשפטים ליועץ המשפטי נמשך: כפי שפורסם אתמול (ראשון) בחדשות 12, השר אוחנה הודיע כי יראיין מועמדים נוספים לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה – גם מחוץ לפרקליטות. במכתב ששלח לאביחי מנדלבליט עקץ אוחנה את ההצעה למנות את ליאת בן ארי לתפקיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"שמחתי לראות כי מתחם הסבירות התרחב עוד מעט בעיניך", כתב בלעג אוחנה ליועץ – בתגובה להצעת המועמדות הנוספות לתפקיד (נורית ליטמן וליאת בן ארי), לאחר שבתחילה מנדלבליט דרש למנות רק את שלמה (מומי) למברגר לתפקיד. עו"ד בן ארי, מפרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה, היא הפרקליטה שמלווה את תיקי נתניהו - והיא אחד מאותם גורמים שהשר אוחנה ביקר בטענה שיש "פרקליטות בתוך הפרקליטות". 

אוחנה הוסיף, במכתב ששלח היום: "כפי שאמרתי לך מתחילת הדרך אשמח לפגוש בכל מועמד שתעלה בפניי, על כן אראיין בשמחה את שתי המועמדות הנוספות". שלשום פורסם בחדשות סוף השבוע כי מנדלבליט מנסה להימנע מעימות על ידי הצגת מועמדים נוספים לתפקיד - ולהותיר לאוחנה את המילה האחרונה.

על בן ארי: אשת מקצוע ממעלה הראשונה (צילום: חדשות 2)
עו"ד ליאת בן ארי | צילום: חדשות 2

"מינוי של כל בכיר - במתחם הסבירות"

עם זאת, אוחנה תהה על הצעת שמה של ליאת בן ארי – התובעת בתיקי נתניהו – בשל העובדה שרק לאחרונה קודמה לתפקיד אחר: "אביע תמיהה על כי ביניהן מי שזה עתה זכתה במכרז שעמלתם כה קשה לשכנע את נציב שירות המדינה מדוע הוא נחוץ עד מאוד – המשנה לפרקליט המדינה לעניינים כלכליים".

בהמשך המכתב הוסיף אוחנה ב"דאגה": "כיצד יתנהלו העניינים הכלכליים בפרקליטות המדינה ביעילות כאשר המשרה החשובה והנחוצה תיוותר לא מאוישת? בכל אופן אשמע גם אותה בלב פתוח ובנפש חפצה" – ברמיזה לניסוח הקבוע של מנדלבליט בהתייחסות לשימוע לנתניהו.

הפנייה לשר כללה בקשה שיבחון מועמדת נוספת: את עו"ד נורית ליטמן‎, פרקליטת מחוז ירושלים לשעבר וכיום המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים. הפנייה בוצעה שעה קלה לאחר שנודע לחדשות 12 כי אמיר אוחנה שוקל למנות לפרקליט המדינה אדם שיגיע מחוץ לשורות הפרקליטות‎. 

בסעיף נוסף במסמך, הצהיר אוחנה במרומז כי יציע מועמדים גם מחוץ לפרקליטות: "להשקפתי, מינוי של כל בעל תפקיד בכיר בפרקליטות (ולא רק שם) מצוי במתחם הסבירות, ועל כן אזמין לריאיונות מועמדים נוספים העונים לתבחין זה".

מדובר בשינוי מדיניות של אוחנה, שרק שלשום הצהיר בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי יבחר אמ מ"מ פרקליט המדינה מתוך רשימת המועמדים הראשונה שהציג מתוך הפרקליטות - שלמה (מומי) למברגר, רז נזרי (שהודיע כי הוא מוותר על התפקיד), דן אלדד ואושרה גז-איזנשטיין. 

בסיום מכתבו הוסיף אוחנה: "תקוותי היא כי שנינו רואים לנגד עינינו את חיזוק אמון הציבור בפרקליטות כיעד חשוב מאוד בעת הזו ועל כן ננהל את ההליך ברצינות המתחייבת".

אורלי בן ארי  (צילום: יהונתן ולצר, TPS)
ויתרה על המינוי. אורלי בן-ארי | צילום: יהונתן ולצר, TPS

השיחה בין היועמ"ש למועמדת שוויתרה על המינוי

היועמ"ש שוחח אמש עם עו"ד אורלי בן-ארי גינזברג, שוויתרה על התפקיד: לאחר השיחה נמסר כי היועץ "ביקש לחזק את ידיה של עו"ד בן-ארי גינזברג, לנוכח אירועי הימים האחרונים ומסר כי ההחלטה אותה קיבלה ביום שישי, על ויתורה מלכהן בתפקיד ממלאת מקום פרקליט המדינה, היא צעד מוערך ואמיץ".

"ד"ר מנדלבליט שב והדגיש, כי עמדתו בנוגע למינוי ממלא מקום פרקליט המדינה אינה מושתתת על שיקולים אישיים כלשהם, אלא על עמדה משפטית עקרונית בנוגע לתהליך הנדרש לשם הבטחת עצמאותו ואי תלותו של ממלא פרקליט המדינה ואמון הציבור בתהליך זה", הוסיפו.

עו"ד בן-ארי גינזברג מצדה, "הודתה ליועץ המשפטי לממשלה על דבריו וביקשה להבהיר כי כפי שפירטה בהודעתה, ההחלטה לוותר על הכהונה כממלא מקום פרקליט המדינה נובעת מטעמים מערכתיים בלבד, ולא מטעמים אחרים, ובשל דאגה לטובתה של פרקליטות המדינה. היועץ המשפטי לממשלה הביע תקווה להמשך עבודה משותפת ופורה למען שלטון החוק במדינת ישראל והאינטרס הציבורי".