פרישתה של עו"ד אורלי בן-ארי גינזברג מתפקיד ממלאת מקום פרקליט המדינה - ותגובת השר: אמש (שישי) חשף כתבנו גיא פלג כי הפרקליטה החליטה לוותר על המינוי, בעקבות הביקורת הציבורית וצו המניעה של בג"ץ. הערב (שבת) הגיב לראשונה שר המשפטים אמיר אוחנה לפרישה בריאיון לתוכנית "פגוש את העיתונות", הביע צער - וגם הפנה אצבע מאשימה. עוד דיבר אוחנה עם על המועמדים הפוטנציאליים הנוספים לתפקיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בריאיון אמר אוחנה כי יש לבדוק את התנהלותה של הפרקליטות והלחצים שהופעלו בפרשה. "ברור שהיו לחצים כבדים והם הבשילו בסופו של דבר להחלטתה של אורלי, סוג של אקדח על השולחן", אמר. "אני לא יודע מהו האקדח ומי הניח אותו בדיוק, אבל זה מצער אותי מאוד לראות שכך מתנהלת המערכת. מצער אותי מאוד וגם דורש בעיניי בירור ובדיקה של האופן שבו מתנהלת המערכת".

"פרישתה של עו"ד בן ארי היא בהחלט אכזבה", אמר אוחנה בפתח דבריו. הוא אמר כי התרחיש בו התנועה לאיכות השלטון תגיש עתירה כנגד המיני ושהיועמ"ש אביחי מנדלבליט יאבק בכך - לא היה בלתי צפוי והיה ידוע לכל הצדדים. "ועדיין התרשמתי, או לפחות כך אורלי אמרה, שהיא מספיק חזקה כדי לעמוד בזה", הוסיף.

"אני מסכים שאמון הציבור בפרקליטות הוא הדבר החשוב ביותר, זו הסיבה שביקשתי למנות את אורלי", אמר השר. "גיליתי בה לצד המקצועיות והניסיון הרב –גם צניעות. זה מה שהפרקליטות זקוקה לו".

היועמ"ש: לציית לבג"ץ זו לא בחירה (צילום: פלאש90, חדשות)
מנדלבליט ואוחנה | צילום: פלאש90, חדשות

"היועמ"ש הציע פרקליטים שאין להם די ניסיון"

אוחנה נשאל מדוע טען שמנדלבליט הציע לו רק שם אחד, כשלמעשה הוצעו יותר. "היועמ"ש אמר באופן ברור ומובהק  כי מתחם הסבירות הוא מומי למברגר (מועמדו של מנדלבליט) ומה שמחוצה לו - לא סביר באופן קיצוני", ענה. "אחר כך הוא אכן הביא שמות של פרקליטים אחרים. אך מוערכים וותיקים ככל שיהיו, אין להם די ניסיון בפלילים - שזה תנאי סף".

כשהשר נשאל האם יש לו מועמדים אחרים או שהוא מתכוון לקבל את המלצת היועמ"ש אמר כי רשימתו עומדת בעינה, אך הוסיף כי דרוש כעת אומץ בכדי להסכים למינוי זה. "אני שואל את עצמי - מי יסכים להיכנס לתופת הזאת?" אמר. "הם רואים איך המערכת מתנהלת ואיך תוקפים ומכפישים בתקשורת". 

"הייתי עד לשורה של לחצים כבדים מאוד על בן ארי"

השר אוחנה טען כי הוא היה עד לשורה לחצים כבדים מאוד על בן ארי מצד גורמים שונים בתוך המערכת שהובילו להחלטתה להסיר את המועמדות. "חלקם גלויים לתקשורת וחלקם לא", מסר. "אני לא יודע להגיד פרסונלית מי בדיוק ומה אמר". לדבריו זה היה "סוג של אקדח על השולחן" וכי הדבר "דורש בירור ובדיקה של האופן שבו מתנהלת המערכת".

כשעומת עם דבריו של פרקליט המדינה היוצא שי ניצן, לפיהם אוחנה מעולם לא ניהל איתו שיחה מקצועית, טען השר כי מדובר בטענה שקרית. "נפגשנו מספר פעמים בתחילת הקדנציה ושוחחנו על נושאים מקצועיים", אמר. "בשלב מסויים, כשהבנתי שניצן מתדרך עיתונאים נגדי – איבדתי עניין בלפגוש אותו".

"אני אומר 'שלטון החוק' – ולא 'שלטון המשפטנים'"

בנוסף, נשאל אוחנה מדוע הוא חושב שראש הממשלה בנימין נתניהו בחר דווקא בו לתפקיד שר המשפטים. הוא ענה כי אחרי שיריב לוין וויתר על התפקיד, מבין המועמדים הנותרים – הוא היה המתאים ביותר. "יש לי רקע של אלפי שעות בית משפט כשעבדתי כעורך דין" אמר. "תסתכלי על הציבור ועל התומכים הרבים בקו שאני מוביל שבו אני אומר 'שלטון החוק' ולא 'שלטון המשפטנים'".

לסיום אמר שר המשפטים: "אם מישהו חושב שאנו, נבחרי הציבור, צריכים להכפיף את ראשנו בפני הדרג הפקידותי והמשפטי כי אחרת ניחשב כמי שמרימים יד ו'מבעירים את המועדון' - אני חולק על הגישה הזו".

המכתב של בן-ארי: "אמון הציבור חשוב יותר"

מקורביה של בן-ארי סיפרו כי התקשרה אמש לאוחנה ואמרה לו שהיא מבינה כי נקלעה, שלא מבחירתה, למאבק בין כוחות גדולים, והחליטה להיות "המבוגר האחראי" ולהוציא את עצמה מן המאבק הזה.

בהודעה רשמית מטעמה של בן ארי גינזברג נמסר אמש: "אחרי כשלושה עשורים של עבודה מקצועית ומסורה בפרקליטות, אשר יקרה לי כל כך ובה אני מאמינה, מתנהל "מחול שדים"  במערכת המשפט, שבעל כרוחי אני חלק ממנו. נבחרתי על ידי שר המשפטים לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה ואני סמוכה ובטוחה ביכולתי ובכישוריי למלא תפקיד זה בהצלחה".

אורלי בן-ארי גינזברג (צילום: החדשות12)
המינוי נכשל. אורלי בן-ארי גינזברג | צילום: החדשות12

"הניסיון להפוך את הבחירה בי לעניין פוליטי ולהציגו כחלק ממהלך שנועד לפגוע בשלטון החוק, או בעצמאות שיקול הדעת של הפרקליטות – הוא מצער וסותר את התנהלותי וערכיי מאז או מתמיד", המשיכה בן ארי גינזברג. "האווירה שנוצרה מאיימת לפגוע באמון הציבור בפרקליטות ולשחוק אותו עוד יותר. אינני מוכנה שעל גבי תיגרם למערכת המשפט פגיעה נוספת, כל עוד  בכוחי למנעה".

בן ארי גינזברג סיימה את מכתבה: "למרות הזכות הכרוכה בחובה להוביל את הפרקליטות בתקופה רגישה זו, אני רואה לנכון להעדיף את טובת הציבור והאינטרס הציבורי, על פני שאיפותיי האישיות. אי לכך, אני חוזרת בי מהסכמתי לעמוד בראש הפרקליטות, היקרה לי כל כך. אמשיך, כפי שפעלתי עד כה, לתרום למערכת ככל יכולתי בכל תפקיד שיוטל עליי. אני מודה לשר המשפטים על האמון שנתן בי, מודה לכל הפרקליטים ולגורמים רבים גם מחוצה לה, שקיוו כי אנווט את הספינה, אך בעת הזו – המערכת ואמון הציבור חשובים לי יותר".

ביום רביעי, רגע לפני טקס חילופי פרקליט המדינה, הוציא בג"ץ צו הקפאה למינוי בן ארי, זאת בעקבות עתירה של התנועה לאיכות השלטון. שר המשפטים אוחנה הגיב מוקדם יותר היום במכתב רשמי וטען: "לא ניתן להשהות מעשה שכבר נעשה". עם זאת, משהסירה בן ארי גינזברג את מועמדותה, הדבר אינו רלוונטי.