ברקע הודעת שר המשפטים אמיר אוחנה שפרסם את רשימת המועמדים שלו לממלא מקום פרקליט המדינה שי ניצן בעוד כשבועיים, אמרו גורמים בסביבת היועץ מנדלבליט כי אם השר יחליט על מינוי על דעת עצמו, הוא יקבע שיש מניעה משפטית. הדברים הללו מגיעים לאחר שהיועץ פרסם הודעה ולפיה ממלא המקום צריך להיות על דעתו ובתיאום עמו.

השר אוחנה הגיב זמן קצר אחרי לדברי המקורבים ליועמ"ש וצייץ בעמוד הטוויטר שלו: "היות שאנחנו מדינת חוק, מי שיקבל את ההחלטה מי ימלא את מקומו של ניצן יהיה אני, בהתייעצות עם נציב שירות המדינה ועם היועמ"ש". 

נזכיר כי בעוד שבועיים יסיים ניצן את תפקידו - ומאותו הרגע את התפקיד יאייש ממלא מקום. השר אוחנה פרסם את רשימת המועמדים לתפקיד ואחד מהם ישמש כממלא מקום למשך שלושה חודשים. אחד הפרקליטים שהציג אוחנה, המשנה ליועמ"ש רז נזרי, כבר הודיע לשר המשפטים כי הוא מסיר את שמו מרשימת המועמדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"לאורך החודשים האחרונים בדקתי מרחוק מועמדים היכולים בעיני למלא את תפקיד מ"מ פרקליט המדינה, והגעתי לחמישה שמות", פרסם שר המשפטים, אמיר אוחנה, בעמוד הפייסבוק שלו. "ארבעה מהם מכהנים בפרקליטות ואחד מהם הוא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה".

פרקליט המדינה שי ניצן (צילום: גלעד טוקטלי, עובדה)
מסיים את תפקידו. פרקליט המדינה שי ניצן | צילום: גלעד טוקטלי, עובדה

המועמדים שהציג השר אוחנה:

שלמה (מומי) למברגר
המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים

רז נזרי
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה

אורלי בן ארי-גינזברג
המשנה לפרקליטת מחוז מרכז

דן אלדד
מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה

אושרה גז-איזנשטיין
פרקליטת מחוז תל אביב

המועמד שייבחר מביניהם, ישמש, כאמור, ממלא מקום בלבד – זאת עקב כך שבתקופת בחירות וממשלת מעבר לא ניתן להקים ועדת איתור למינוי של פרקליט מדינה קבוע, משרה הקצובה בחוק לכהונה של שש שנים.

"לכל המועמדים שהזכרתי למעט אחד, ניסיון רב של עשרות שנים בניהול תיקים פליליים, בוודאי יותר מלפרקליט המדינה הנוכחי עת נכנס לתפקידו", ציין אוחנה.

"למעשה, המועמד היחיד שאין לו את הניסיון הפלילי האמור הוא רז נזרי, אך הוא מפצה על כך בניסיון רב ועשיר בתחומי המשפט הציבורי ובליווי היועצים המשפטיים לממשלה לאורך השנים במגוון תיקים – כולל בתחום הפלילי".

"המועמדים כולם מוכשרים בעיני ועל כן בכוונתי לבחון את מידת התאמתם למלא את מקום פרקליט המדינה למשך שלושה חודשים (עם אפשרות להארכה לתקופה נוספת של שלושה חודשים)".

השר אוחנה ציין כי רשימת השמות אינה בהכרח סגורה ולו יועלו בפניו שמות נוספים מתוך המערכת, כפי שהחוק מחייב, הוא יהיה מוכן לשקול זאת.  

כאמור, בהמשך להודעה של שר המשפטים אוחנה, פרסם היועץ המשפטי לממשלה את חוות דעתו בנוגע למינוי ממלא מקום לתפקיד. "מדובר במי שעומד בראש פרקליטות המדינה, אשר משמש כאחד מראשי מערכת אכיפת החוק והתביעה הפלילית, שני רק ליועץ המשפטי לממשלה", כתב.

"הרגישות הנודעת בשגרה למינויו של פרקליט המדינה, מקבלת בימים אלו משנה תוקף, נוכח היותו מופקד אף על עבודת הפרקליטות בכל הנוגע לתיקי ראש הממשלה, וכן בכל הנוגע לתיקים אחרים הנוגעים לנבחרי ציבור בשלטון המרכזי", הוסיף מנדלבליט. "היבטים אלה מחזקים באופן מיוחד את הרגישות והייחודיות של קבלת החלטה בנוגע למינוי ממלא מקום פרקליט מדינה בימים אלה, ואת הצורך בהקפדה על הליך בחירה שיבטיח את עצמאותו המקצועית ואת אי-תלותו ברשויות השלטון".

היועמ"ש המשיך ופירט מי המועמד שלדעתו צריך להיות מ"מ הפרקליט: "בהמשך לחוות הדעת האמורה, הודיע היועץ המשפטי לממשלה לשר המשפטים כי עמדתו היא שיש למנות לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה את המשנה לפרקליט המדינה (משפט פלילי), עו"ד שלמה (מומי) למברגר".