בצל הסכסוך סביב צופר ונהריים והחזרת השטחים לידי הממלכה, בישראל וירדן מציינים היום (שני) 25 שנים להסכם השלום. לאחר שהכריזו מחדש על ריבונות במובלעות שהיו פעם ישראליות, בעמאן הבהירו כי הם מחויבים להסכם - וגם בירושלים שיבחו את השלום ששורר בין המדינות. במקביל, ככל הנראה כמחווה של רצון טוב, שר החוץ הירדני הודיע כי השגריר בתל-אביב יחזור לאחר שהצהיר: "קיבלנו מישראל בקשה לבקר את המסתנן הישראלי העצור אצלנו - ונאפשר זאת".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בכנסת ערכו כנס לציון 25 השנים להסכם השלום, ושם אמר ראש הממשלה נתניהו כי "יש לנו אינטרס מובהק לקיום הסכם השלום ולעובדה שלירדן, שהיא מדינה שבנויה לאורכנו, הגבול הארוך ביותר שלנו ובמרחק הקצר ביותר מהגבול לים התיכון. החשיבות של היציבות של ירדן, כמו גם החשיבות של היציבות של מצרים, היציבות של הסכמי השלום או אי השתלטות גורמים איסלאמיסטיים, זהו אינטרס ברור שלנו, של המשטר במצרים ושל המשטר בירדן".

ישראלים בנהריים יום לפני החזרתו לירדן  (צילום: גיא ורון)
צילום: גיא ורון

עוד אמר נתניהו: "מצד אחד, אין טעם לתקוף אותנו, אנחנו חזקים, זה הבסיס, מצד שני אנחנו מספיק חזקים גם כדי למנוע השתלטות עליהן. אני אומר, לצערי, הבסיס, הוא קודם כל הבסיס הזה. זה סוג היחסים שלנו שנובעים משיקול מפוכח ותועלתני של שני הצדדים, ליציבות וביטחון, התלות ההדדית של כל אחד ואחד. אנחנו בטריטוריות סמוכות והם בעוצמה שלנו כדי למנוע השתלטות של גורמים שונים. אני לא אפרט כיצד אנחנו מסייעים למנוע השתלטות על הטריטוריות שלהם".

סוף למשבר הדיפלומטי? השגריר הירדני יחזור לישראל

גם בצד השני של הגבול כאמור ציינו 25 שנים להסכם. שר החוץ הירדני איימן ספאדי ערך מסיבת עיתונאים שבה כאמור הצהיר כי ארצו קיבלה פנייה מירושלים לביקור של "המסתנן הישראלי העצור אצלנו" - תוך שהוא התייחס לגבר שנעצר בסוף חודש אוקטובר השנה כשרחץ בנהר הירדן והתרחק מהגבול - ולדבריו, הם ייענו בחיוב לבקשה. לאחר מכן אמר כי השגריר הירדני, שהוחזר לממלכה לאחר ששני אזרחים ירדניים נעצרו בחשד לעבירות ביטחוניות ושוחררו בהתערבות של הדרג המדיני בארץ, ישוב לתל-אביב.

השר הירדני התייחס להחזרה של צופר ונהריים ואמר כי הממלכה פעלה "בהתאם להסכם בכך שלא חידשה את העסקה על שתי המובלעות בגבול" והדגיש כי ארצו עדיין מחוייבת במלואה להסכם השלום. עוד ציין כי למרות שהמובלעות הוחזרו, ההסכם עדיין מאפשר לאזרחים ישראלים לקבל "זכויות מיוחדות" באותם המקומות.