יממת ההכרעה: עד חצות (בין רביעי לחמישי) יידעו אזרחי ישראל אם המדינה תלך לבחירות, בפעם השלישית בתוך שנה, או שח"כ כלשהו יקבל את המנדט להרכבת ממשלה ברגע האחרון. בצל הקיפאון במגעים, הוועדה המסדרת אישרה הבוקר לכנסת להצביע בנוגע להצעה לפיזור הכנסת - ולהקדמת מועד הבחירות ל-2 במרס 2020. כשעה לאחר מכן העבירה הכנסת ברוב של 50 תומכים מול 0 מתנגדים, את הצעת החוק בקריאה טרומית. למועד הבחירות היו 7 מתנגדים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ח"כ אבי ניסנקורן אמר עם פתיחת הדיון: "הלב נחמץ היום לי ואני חושב שלכל חברי הכנסת. אני חשבתי או לפחות קיוויתי שהחוקים שאני אעביר יהיו הצעות חברתיות ולא הצעות לפיזור הכנסת אבל בעת הזו זה מה שקורה. זה יום קשה לציבוריות הישראלית, כל צד חושב שהשני אשם ואני מבקש שננהג בממלכתיות ושנדע ימים טובים יותר".

השר יריב לוין השיב: "כולנו היינו מעדיפים לא להגיע למצב הזה, והעיסוק שעוד נעסוק בו רבות בשאלה מי אשם ולמה, לא יועיל בנקודת הזמן הזו. אני כן רוצה לנצל את הבמה כדי להודות ח"כ ניסנקורן שבלב הכאוס לפחות ידענו להעביר את החוקים האלה בהסכמה וברוח טובה, ואולי זו קרן אור קטנה באפלה מאוד גדולה".

הדיון החל כשיו"ר הועדה, חבר הכנסת אבי ניסנקורן טען שמדובר ביום קשה לכנסת. "ההחלטה לפזר את הכנסת עוד לא סופית - אבל צריך להתחיל", אמר ניסנקורן. גם חברת הכנסת פנינה תמנו שטה התייחסה לדברים וטענה: "מדובר בתעודת עניות לפוליטיקה הישראלית, ראש הממשלה מחזיק את האזרחים כבני ערובה".

וועדת הכנסת דנה בהצעת חוק לפיזורה‎ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
וועדת הכנסת דנה בהצעת חוק לפיזורה‎ | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

עם פתיחת הדברים, חבר הכנסת עודד פורר מישראל ביתנו ביקש להעלות להצבעה גם את ההצעה של מפלגתו לפיה ינתן חופש ביום הבחירות - אך ורק למי שיצביע. דרישתו לא התקבלה.

במהלך הדיון פרץ וויכוח בין חבר הכנסת איציק שמולי ממפלגת העבודה-גשר לחבר הכנסת מאיר כהן מכחול לבן בנוגע לתקצוב המפלגות לקראת הבחירות. 

וועדת הכנסת דנה בהצעת חוק לפיזורה‎ (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
וועדת הכנסת דנה בהצעת חוק לפיזורה‎ | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

הוועדה המסדרת דנה בהצעה שהוגשה אתמול לפיזור הכנסת ה-22 - שהושבעה רק בחודש אוקטובר - ולהקדמת ההצבעה ל-2 במרס. יו"ר הוועדה אבי ניסנקורן התייחס הבוקר בריאיון לגלי צה"ל למשבר ואמר: "לא דמיינתי שהחוקים שאעביר יהיו לפיזור הכנסת".

ההצעה קובעת כי הכנסת העשרים ושתיים תתפזר לפני גמר כהונתה ושהבחירות לכנסת העשרים ושלוש יתקיימו ביום ה-2 במרס 2020. בדברי ההסבר להצעה שהוגשה על ידי חברי הכנסת אבי ניסנקורן, מיקי זוהר, מאיר כהן, שלמה קרעי וצבי האוזר נכתב כי בנסיבות החריגות שנוצרו, ולאחר שתי מערכות בחירות סמוכות שבהן לא כוננה ממשלה, מוצע לפזר את הכנסת העשרים ושתיים.

מרוץ נגד השעון להקדים את מועד הבחירות

עוד נכתב כי מוצע לקיים בחירות חדשות לכנסת העשרים ושלוש ביום ו' באדר התש"ף, ה-2 במרס 2020, כך שתקופת הבחירות לכנסת העשרים ושלוש תימשך 82 ימים במקום 90 ימים.

בכנסת הדגישו כי "על הצעות החוק לעבור שורה ארוכה של מעשי חקיקה, עד אשר הצעות החוק יאושרו סופית וייכנסו לספר החוקים של מדינת ישראל – על פי חוות דעת של היועץ המשפטי של הכנסת, שרשרת מעשי החקיקה בהצעת חוק התפזרות הכנסת צריכים להסתיים לפני חצות הלילה".

בנימין נתניהו ובני גנץ מצביעים (צילום: נועם ריבקין פנטון, חיים צח לע"מ)
נתניהו וגנץ בקלפי, ארכיון | צילום: נועם ריבקין פנטון, חיים צח לע"מ

הוועדה המסדרת תצביע אם להעניק להצעות החוק בנושא פטור מחובת הנחה – דבר שיאפשר להצביע על הצעת החוק כבר היום, ללא המתנה. אם יאושר המהלך, מליאת הכנסת תתחיל בדיון ובהצבעה בקריאה טרומית בשעה 11:00 – מתוך כוונה לאשר את ההצעה בשלוש קריאות עד חצות.

אם ההצעה תאושר בקריאה טרומית, תוקם בכנסת ועדה מיוחדת שתדון בנושא – כדי להכין את החוק לקריאה ראשונה – ולאחר מכן לקריאה שנייה ושלישית. כל התהליכים הללו יצטרכו לצאת לפועל עוד היום: על הוועדה לקבל היתר מיוחד מיו"ר הכנסת כדי להתכנס במקביל לדיוני מליאת הכנסת.