נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות התייחסה הערב למתקפה החריפה של שר המשפטים אמיר אוחנה אתמול. "ימים כאלה, שאין להם אח ורע בהיסטוריה השלטונית שלנו, מחייבים את כולנו לעמוד איתן ולעשות את מלאכתנו ללא מורא", אמרה השופטת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במהלך דבריה באירוע פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין של מחוז צפון בבית הפרקליט בנצרת התייחסה לניסיונות – לתפיסתה, לפגוע בעצמאות בית המשפט: "פוליטיזציה של מערכת המשפט עלולה לערער לחלוטין את יסודותיה כמערכת עצמאית ובלתי תלויה, לפגוע באמון שהציבור רוכש לרשות השופטת".

"בשל חשיבות הדברים ראיתי לשוב ולציין אותם גם היום והם חשובים, אולי ביתר שאת, בימים אלה אשר במובנים רבים, רבים מדי, לא ידענו כמותם בעבר", טענה נשיאת בית המשפט. "ימים כאלה, שאין להם אח ורע בהיסטוריה השלטונית שלנו, מחייבים את כולנו לעמוד איתן ולעשות את מלאכתנו ללא מורא, באחריות ובשיקול הדעת, כמי שאמונים על שלטון החוק, על שמירתו ועל ביצור מעמדו".

בהמשך, התייחסה חיות ישירות לביקורת שהטיח שר המשפטים אמיר אוחנה במערכת אכיפת החוק. "אכן, איש אינו חסין מביקורת ותמיד יש מה לשפר, לבחון ולבדוק", טענה. "זהו חלק בלתי נפרד מדמוקרטיה מהותית, פתוחה, חיה ונושמת ואולם יש להיזהר ולהישמר שמא דברים הנחזים להיות ביקורת לגיטימית מהווים למעשה מהלך הטומן בחובו דה- לגיטימציה".

גם יו"ר לשכת עורכי הדין התייחס למתקפה על מערכת המשפט. "חדשות לבקרים אנו עדים לאמירות קשות ביותר מצד בכירים במערכת הפוליטית המכוונות כלפי מערכת המשפט בכללותה ובית המשפט העליון בפרט תוך ניסיונות לקצץ בסמכויותיו", אמר בנאומו. "אינני אומר שמערכת המשפט חפה מביקורת, אך הדרך אינה באמצעות השתלחות והתלהמות אלא באמצעות שיח מכבד - כראוי לעמים בני תרבות. לשכת עורכי הדין בראשותי תיאבק ללא לאות כנגד מתקפות חסרות אחריות, ארסיות והרסניות כלפי מערכת המשפט". 

אסתר חיות ואבי חיימי. היום (צילום: לשכת עורכי הדין)
אסתר חיות ואבי חיימי. היום | צילום: לשכת עורכי הדין

 אתמול כינס שר המשפטים מסיבת עיתונאים בה התייחס לפרשת הטרדת עד המדינה, במסגרתה נחקרו בכירים בסביבת ראש הממשלה נתניהו ומטה הליכוד ותקף בחריפות את הפרקליטות. "אני מכיר את הפרקליטות היטב, התמחיתי בה ומאז עבדתי איתה שנים רבות כעורך דין", אמר השר אוחנה, "מכהנים בה בחריצות ומסירות פרקליטים רבים שעושים את עבודתם נאמנה יום יום בבתי המשפט ובמשרדים. מנהלים הליכים מול נאשמים, חלקים עבריינים וארגונים מסוכנים. אך יש פרקליטות אחרת - פרקליטות שבתוך הפרקליטות. יש מי שבאמצעות כת קטנה של עיתונאי חצר הצליחו לבסס את התפיסה שמתחוללת כאן - מלחמה של בני אור ובני חושך שבה הפרקליטות מגינה בגופה על נבחריו".

"הדרך לאנרכיה קצרה" (צילום: אסתי דזיובוב/TPS‎, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS‎, חדשות

"קהילה של עיתונאי חצר או פרשנים מציגה את הטענות ככפירה בשלטון בחוק", האשים אוחנה, "קריירות פוליטיות וציבוריות חוסלו בזו אחר זו והציבור משוכנע שמדובר בניקוי אורוות. איש לא העז לחשוף את הסימביוזה המסוכנת. כך פעלה השיטה וחוסלו קריירות- סגירת התיקים או הזיכוי תמיד הגיעו מאוחר מדי".

"בעת הצורך נשלפו תיקים מההקפאה והודלפו מהם פרטים לעיתונאים מסוימים כדי שהפוליטיקאים שסומנו יזכרו שהחרב תמיד תלויה מעל ראשם", אמר. "אם זו אינה סחיטה, איני יודע סחיטה מהי. לא אני כתבתי את הדברים, כתב אותם מי שהיום מכהן כנשיא המדינה, הוא חווה את הדברים על בשרו".

"בעוד שרוב הפרקליטים מקיימים שימוע בנפש חפצה, הפרקליטות שבתוך הפרקליטות נמצאת בחופשה במהלך השימוע ועל פי הדלפות כבר גיבשה דעתה בטרם קראה והשיבה לחומרים הרבים ואין זה משנה מה היו הדברים שנאמרו בשימוע".