למרות שביקורה אושר והיא החליטה לעלות על טיסה ולבקר בישראל, חברת הקונגרס הדמוקרטית ראשידה טליב הודיעה היום (שישי) שבשל התנאים שהוצבו לה, היא לא תגיע לישראל. "היענות לתנאים הללו עומדת נגד כל מה שאני מאמינה בו. זה היה הורג חלק ממני". הבוקר אישר שר הפנים דרעי את בקשתה לביקור הומניטרי בבית סבתה החולה בשטחים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"החלטתי שלבקר את סבתי תחת התנאים המדכאים מנוגד לכל מה שאני מאמינה בו", כתבה טליב בטוויטר. "מתייחסים אליי כמו לפושעת וזה לא בשבילי". חברת הקונגרס הוסיפה: "אני נלחמת בגזענות, בדיכוי ובאי הצדק".

"כשניצחתי בבחירות נתתי לפלסטינים תקווה סוף סוף מישהו יספר את האמת על התנאים הבלתי אנושיים שהם חיים בהם", כתבה חברת הקונגרס. "לא אתן לישראל לקחת מהם את התקווה, ולהשפיל אותי ואת סבתי על מנת להיכנע למדיניות הגזענית שלה".

 

 

מוקדם יותר פורסם כי על פי גורמים דיפלומטיים בארה"ב, התקיימו מגעים בין משרד הפנים לללשכתה של טליב, בנוגע לבקשתה להגיע ארצה על מנת לבקר את קרובי משפחתה על רקע הומניטרי, בכפוף לחתימה שלה על מסמך התחייבות. לפי הגורמים טליב כבר חתמה על המסמך שבין היתר חייב אותה להגיע לביקור לבדה, ולפי שעה טליב מתוכננת להגיע לביקור בין הימים ראשון ושישי בשבוע הבא.

אריה דרעי (צילום: Yonatan SindelFlash90)
"מקווה שהביקור אכן יהיה לצרכים הומניטריים בלבד | צילום: Yonatan SindelFlash90

השר גלעד ארדן התייחס הבוקר לפרסום ולבקשתה של טליב וטען שיש לאשר את בקשתה. "ההחלטה למנוע את כניסת חברות הקונגרס היתה צודקת ונכונה לאחר שעלה בבירור מהלו"ז המתוכנן שלהן שמטרת הביקור שהוכן עבורן הייתה המשך התמיכה התמיכה וקידום החרם על ישראל", כתב. "את בקשתה של חברת הקונגרס רשידה טליב יש לאשר. בעיקר לאור התחייבותה לכבד את החוק הישראלי ולא לקדם חרמות כנגדנו".

אתמול, לאורך היום נשמעה ביקורת חריפה בארה"ב על ההחלטה לאסור על כניסת מחוקקות מוסלמיות שתמכו בחרם: חברות הקונגרס ראשידה טליב ועומאר אילהאן, שלא יורשו להיכנס לישראל, הגיבו אמש חמישי להחלטה הישראלית שנחשפה לראשונה על ידי דנה ויס בחדשות 12. באופן מפתיע השתיים, שנחשבות לקיצוניות במספר נושאים, זכו לתמיכה גם מצד נציגים רפובליקנים בולטים וגם מצד בכירים במפלגה הדמוקרטית. בישראל ניסו להסביר את ההחלטה מעוררת הסערה.

סבב מינויים נוסף, השר ארדן (צילום: החדשות‎)
"יש לאשר את בקשתה" | צילום: החדשות‎

ראשידה טליב צייצה תמונה של סבתה וכתבה: "אני מי שאני בזכותה, מגיע לה לחיות בשלום ובכבוד. ההחלטה מצד ישראל לאסור על כניסת נכדתה, חברת קונגרס אמריקנית, היא סימן לחלושה מכיוון שהאמת – מה שקורה לפלסטינים – היא מבהילה".

עוד כתבה טליב לאבנר גבריהו מ"שוברים שתיקה": "חיכיתי לזה ואני לא יכולה להודות לך מספיק על כך שהינך בצד הנכון של ההיסטוריה. כאמריקנית שגדלה תוך אימוץ של הצדק והשוויון, אני מעריכה את האומץ שלך ומקווה שיום אחד עמיתיי לקונגרס יקבלו את ההזדמנות לשמוע אותך".

אילהן עומאר וראשידה טאליב‎ (צילום: רויטרס_)
תגובות נסערות בקונגרס האמריקני | צילום: רויטרס_

עמיתתה לטיול המתוכנן, המחוקקת אילהאן עומאר, פרסמה תגובה: "מעליב שראש הממשלה הישראלי נתניהו, תחת לחץ מטראמפ, מונע כניסה מנציגים של ממשל ארצות הברית. איסור הנסיעה למוסלמים של טראמפ הוא המדיניות שישראל מיישמת, הפעם כלפי שתי נבחרות לקונגרס. מניעת כניסה לישראל לא רק מגבילה את היכולת שלנו ללמוד מהישראלים, אלא גם את יכולתנו להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית".

"לצערי, זו לא הפתעה לנוכח העמדות הציבוריות של נתניהו, שהתנגד באופן עקבי למאמצי שלום, הגביל את חופש התנועה לפלסטינים, הגביל ידע ציבורי על המציאות הברוטלית של הכיבוש ויצר ברית עם איסלאמופובים כמו דונלד טראמפ".

"כחברת ועדת בית הנבחרים לענייני יחסי חוץ, זו עבודתי לבצע פיקוח על סיוע זר מארצות הברית ולחוקק בנושא זכויות אדם מסביב לעולם. האירוניה של 'הדמוקרטיה היחידה' במזרח התיכון שמקבלת החלטה שכזו היא כפולה – עלבון לערכים דמוקרטיים ותגובה מצמררת לביקור מצד גורמי ממשל ממדינה שהינה בת ברית".

"הן לא רוצות לדעת את העובדות"

לפני ששינה את עמדתו, שר הפנים אריה דרעי ציין אמש כי מדובר ב"החלטה לא פשוטה" שהתקבלה על דעת ראש הממשלה והשר לנושאים אסטרטגיים ארדן. בסרטון שפרסם הסביר: "לפני כשבועיים חשבתי בכל זאת אולי לאפשר להן בגלל מעמדן כחברות קונגרס ובגלל היחסים המיוחדים שיש לנו עם ארה"ב למרות ההוכחות הברורות שהן פעילות בתנועת ה-BDS, תנועה שנלחמת לקדם את החרם על מדינת ישראל".

דרעי ציין: "הוכחו לי בהחלטה הזו הרבה מאוד ראיות ברורות איך הן פועלות גם על ידי החלטות בקונגרס ומשוות את ישראל למדינה הנאצית ולכן מצדיקות שצריך לרדוף את ישראל כמו שרדפו את גרמניה הנאצית. אתמול לאחר שנודע לי על תוכנית הביקור שלהן בארץ – תוכנית שכולה אך ורק לקדם את ה-BDS. שום פגישה עם שום גורם ממשל ישראל, עם שום גורם אופוזיציוני – הן לא רוצות לדעת את העובדות, הן לא שואלות אף אחד את השאלות הקשות שיש להן על ישראל".

עוד תקף שר הפנים את הביקור ואמר: "הן הולכות לשם לתוכנית שהכינו להן ארגון פלסטיני שחלק מהחברים והמייסדים בו הם פעילי טרור או ראשי ארגוני טרור והם מממנים את חלקו הגדול של הביקור. זה השיקול היחידי שעמד מול עיניי- לא לתת לגורמים שרוצים להזיק ולגרום לחרם על מדינת ישראל להשתמש בביקור הזה כבמה לדעות שלהם ולתת לזה במה בינלאומית. אני מאוד מכבד את ארצות הברית, אני דואג למדינת ישראל ואני מקווה שהם יקבלו את ההחלטה הזו בהבנה ובכבוד".

תגובות נסערות בפוליטיקה ובתקשורת האמריקנית

כלי התקשורת בארה"ב כינו זאת 'צעד חסר תקדים' ובקרב הדמוקרטים עלו גינויים חריפים למהלך. גם השדולה הפרו-ישראלית, איפא"ק, יצאה בהודעה חריגה מאוד. בציוץ בחשבון הטוויטר הרשמי של השדולה נכתב כי הארגון "מאמין שצריך לאפשר לכל חבר קונגרס לבקר בישראל" - זאת למרות ההתנערות מעמדותיהן של השתיים. 

בקהילה היהודית בארצות הברית חוששים שהצעד הזה ייצר מצב מסוכן שבו לישראל יש תמיכה רק בקרב מפלגה אחת – המפלגה הרפובליקנית - ולא בקרב שתי המפלגות בארה"ב שתומכות בישראל באופן מסורתי, הרפובליקנית והדמוקרטית.

מפגין מפריע לנאום הנשיא טראמפ (צילום: רויטרס, רויטרס_)
"הן שונאות את ישראל!" | צילום: רויטרס, רויטרס_

לחשש הזה הצטרף ציוץ נוסף של הנשיא האמריקני אמש, שקשר באופן ישיר בין עמדתן האנטי-ישראלית של שתי חברות הקונגרס הדמוקרטיות למפלגה הדמוקרטית כולה: "הן הפנים של המפלגה הדמוקרטית והן שונאות את ישראל!", צייץ טראמפ. 

ב-CNN נכתב: "ישראל אוסרת על כניסת מבקרותיה לאחר ציוץ של טראמפ" – למרות שכבר בשעות הצהריים פרסמה דנה ויס בחדשות 12 כי ישראל החליטה לאסור את כניסתן. ב-BBC שמו דגש על קריאתו של טראמפ למנוע את הביקור וגם ברשת פוקס האוהדת לטראמפ נכתב "ביבי מחרים את הצוות" וציינו כי התעורר זעם בעקבות ההחלטה לבטל את הביקור. עוד צוין שם כי נתניהו הדגיש שלוח הזמנים של המחוקקות העיד על "משימה אנטי-ישראלית".

"אף דמוקרטיה לא צריכה למנוע כניסת מבקרים"

חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו-קורטז, בת בריתן של טלאיב ועומר בנושאים רבים, תקפה את ההחלטה וציינה: "חברי קונגרס רבים מתבקשים לבקר בישראל כדי 'לראות את הדברים בעצמם', אבל נתניהו בוחר לאסור על כניסת שתי הנשים המוסלמיות היחידות בקונגרס – וזה מלמד את ארצות הברית שרק חלק מהאמריקנים רצויים בישראל ולא כולם. טראמפ מייצא את הגזענות שלו ומחמיר את המצב".

גם מרקו רוביו, מבכירי הפוליטיקאים הרפובליקנים, ציין כי הוא "לא מסכים  ב-100%" עם עמדותיהן של השתיים אך הסירוב לכניסתן הוא טעות. ג'ו ביידן, אחד המועמדים הדמוקרטיים לנשיאות, התייחס גם הוא לסערה וציין: "אף דמוקרטיה לא צריכה למנוע כניסת מבקרים על סמוך התוכן של רעיונותיהם – גם אלו שהדמוקרטיה מתנגדת אליהם בתוקף. אף מנהיג של העולם החופשי לא צריך לעודד אותם לעשות זאת". גם עמיתיו למרוץ אליזבת' וורן וברני סנדרס מתחו ביקורת על צעדי ישראל.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! בואו לראות את נבחרת הכתבים המובילה בישראל במפגשים יוצאי דופן, פנים אל פנים עם האנשים המשפיעים במדינה >>> מהרו להירשם עוד היום