ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש במשרדו עם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן ארבעה ימים בלבד לפני שהמבקר קיים פגישה עם חברי ועדת ההיתרים במשרדו (בהרכבה הקודם). בפגישה עם חברי הוועדה אמר להם אנגלמן כי דרישתם שנתניהו ישיב לבן דודו נתן מיליקובסקי 300 אלף דולר שקיבל ללא היתר - נעשתה בחוסר סמכות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
דוברים מטעם נתניהו ואנגלמן סירבו למסור אם הפגישה נערכה בארבע עיניים או בנוכחות אנשי מקצוע נוספים, האם נערך פרוטוקול לישיבה ובמה עסקה.
הפגישה בין נתניהו לאנגלמן התקיימה ב–21 ביולי. ב–25 ביולי התקיימה הפגישה של אנגלמן עם חברי הוועדה, כדי לדון בבקשה אחרת שהגיש סגן שר החינוך מאיר פורוש. באותה פגישה עלתה בדרך אגב גם בקשתו של נתניהו, ולאחר הוויכוח בנוגע אליה אמר המבקר לאנשי הוועדה, "אל תנהלו לי את המשרד". זאת, אף כי החוק קובע שהחלטות הוועדה מתקבלות באופן עצמאי ולמבקר אין סמכות להורות לוועדה כיצד לנהוג.
חברי הוועדה, מצדם, עמדו על דעתם כי בסמכותה לדרוש את השבת הכספים שהתקבלו ללא היתר. הם חזרו על הטענה במכתב ששלחו למבקר בימים שלאחר הפגישה. בעקבות המחלוקת, בתחילת אוגוסט הודיעו שלושת חברי הוועדה, השופט בדימוס עזרא קמא ועוה"ד נורית ישראלי ואביגדור רביד, כי אינם מעוניינים להאריך את כהונתם בוועדה, שמועד פקיעתה הרשמי יחול מחר, 3 בספטמבר.
בהמשך הודיע המבקר על שינוי בהרכב ועדת ההיתרים, הרחבתה משלושה לשמונה חברים והוספת נציגי ציבור שאינם משפטנים לוועדה. מרבית חברי הוועדה החדשים שבחר אנגלמן מזוהים כמקושרים לאישים פוליטיים בימין. יתר החברים הם מכריו של אנגלמן עצמו ממקומות עבודתו הקודמים.
בראש הוועדה אמורה היתה לעמוד השופטת שרה פריש, ממייסדי הבית היהודי, שמונתה לעמוד בראש ועדות שונות שהוקמו בידי השרים לשעבר נפתלי בנט ואביגדור ליברמן. מינויה של פריש גרר שלל פרסומים מביכים מעברה, שבעקבותיהם הודיעה כי לא תעמוד בראש הוועדה, מאחר ש"הפכה לכדור משחק במגרש הפוליטי".
בין חברי הוועדה הנותרים נכללים עו"ד אסתר לוצאטו, שפירסמה בעבר כמה רשימות התומכות בראש הממשלה וברעייתו; השופטת בדימוס נחמה מוניץ, שמונתה על ידי שרת התרבות מירי רגב בשנה שעברה לעמוד בראש ועדה שעוסקת בחלוקת כרטיסים לאירועים ממלכתיים; מנכ"ל האוצר לשעבר שמואל סלבין, שהיה בעבר מועמד מטעם הליכוד לכנסת; עדן ברטל, ששימש מנכ"ל משרד התקשורת בתקופתו של משה כחלון (הליכוד); ישראל תיק, חבר הנהלת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), שמונה לתפקיד על ידי שר החינוך לשעבר בנט במקביל לכהונתו של אנגלמן כמנכ"ל המל"ג; ומרדכי כהן, מנכ"ל אוניברסיטת תל אביב לשעבר, שעבד עם אנגלמן בפורום מנכ"לי האוניברסיטאות, כשאנגלמן שימש מנכ"ל הטכניון.
המידע אודות קיום הפגישה בין נתניהו לאנגלמן התקבל בעקבות בקשת חופש מידע שהגיש עו"ד שחר בן־מאיר יחד עם TheMarker. בתגובה נמסר כי המבקר קיים "פגישת עבודה" עם נתניהו שנרשמה ביומנו. בבקשת חופש המידע התבקשו גם תאריכי שיחות טלפון שהתקיימו, ככל שהתקיימו, בין נתניהו ואנגלמן, אך חלק זה בבקשה נדחה על ידי משרד המבקר בטענה כי אין לדבר רישום.
במשרד המבקר חוששים: קיים קשר סמוי
בכירים במשרד המבקר הביעו בחודש שעבר חשש שאנגלמן מקיים קשר ישיר עם נתניהו מאחורי גבו של הדרג המקצועי במשרד, האמור לקבל החלטות המשפיעות על נתניהו.
החשש עלה בעקבות פרסום של בן כספית ב"מעריב", שלפיו אנגלמן שוקל להיענות לבקשה של נתניהו לקבל תכתובות פנימיות הנוגעות לדו"ח המבקר על משרד התקשורת שפורסם ברקע לתיק 4000, שבו חשוד נתניהו בקבלת שוחד משאול אלוביץ'.
מבקר המדינה הקודם, יוסף שפירא, כבר סירב להעביר את החומרים הללו בעבר בתגובה לבקשה קודמת, שהגיש עיתונאי "גלובס" אלי ציפורי. במשרד המבקר השתוממו לנוכח הפרסום על בקשתו החוזרת של נתניהו לקבלת החומרים. זאת, משום שנכון לבוקר הפרסום, לא הועברה לידי המשרד כל בקשה רשמית לקבלת החומרים. אנשי המשרד תמהו באיזה ערוץ הועברה הפנייה.
חיזוק לחששם של בכירי המשרד לקיומו של ערוץ חשאי נתניהו־אנגלמן, ניתן למצוא גם בעובדה שבפגישה עם חברי ועדת ההיתרים ב–25 ביולי, נמנע אנגלמן מלגלות לנוכחים על פגישתו עם נתניהו ארבעה ימים קודם לכן.
ממשרד המבקר נמסר: "ועדת ההיתרים שהתכנסה לא דנה כלל בעניינו של נתניהו. המבקר לא דרש בשום שלב מחברי הוועדה לחזור בהם מהחלטה כלשהיא שקיבלו. הפגישה עם נתניהו נקבעה מראש, מיד עם כניסת המבקר לתפקידו, ועסקה בכניסתו לתפקיד. הפגישה לא עסקה כלל בענייני נתניהו מול ועדת ההיתרים".
מטעמו של ראש הממשלה נמסרה תגובה לא עניינית, שבצדה הטענה כי "אין מדובר בעובדות אלא פיזור רמיזות הזויות, תוך ניסיון לחבר בכוח פיסות מידע תמהוניות שנועדו לשרת הכפשות מופרכות נגד ראש הממשלה נתניהו".
הכתבה המקורית פורסמה באתר TheMarker.
לכתבות נוספות באתר:
מלחמה בעבירות בנייה? רק שלוש רשויות מקומיות שיתפו פעולה עם דרישות החוק
חוק הגיוס? הגיע הזמן לדבר על הפיל שבחדר: צבא העם
אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום