שר המשפטים, אמיר אוחנה, נפגש בשבוע שעבר עם עורך הדין ושדרן הרדיו יורם שפטל בלשכתו בתל אביב. לטענת גורם משפטי המצוי בפרטים, הפגישה עסקה בין היתר במינוי פרקליט המדינה הבא.

לדברי המקור, מי שיזמה את הפגישה היא עורכת הדין טל מליק, שהגדירה עצמה בעבר בראיונות לתקשורת כ"בתו המאומצת של שפטל", ועובדת כסנגורית במשרדו. מליק סירבה להכחיש או לאשר את הטענות. שפטל ואוחנה לא הכחישו את קיומה של הפגישה, אך דוברו של אוחנה מסר כי "כל הרמיזות המופרכות שלפיהן השר בוחן בשלב זה מועמדים לתפקיד פרקליט המדינה - הן שקר וכזב. אין להן שום אחיזה במציאות. אין בכוונתו להתייחס מעבר לכך".

פרקליט המדינה הנוכחי, שי ניצן, אמור לסיים את תפקידו בדצמבר הקרוב, אך בשל דחייה אפשרית בהליך המינוי של הפרקליט הבא עד לאחר הבחירות, ייתכן שהתפקיד יאויש רק בתחילת 2020.

שעה שהתקיימה הפגישה בין שפטל לבין השר אוחנה בשבוע שעבר, התחוללה הסערה הציבורית בעקבות הדחתה של מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, בידי אוחנה.

מנכ"ל משרד המשפטים הוא אחד מששת חברי ועדת האיתור לתפקיד פרקליט המדינה, ובעקבות המהלך פורסמו הערכות שלפיהן ההדחה נועדה להשפיע על זהות הפרקליט הבא. במקומה של פלמור מבקש אוחנה למנות את עו"ד אופיר כהן, חברו לספסל הלימודים מהמכללה למנהל.

"לשים סוף לבגצוקרטיה"

שפטל (70) הוא סנגור ותיק, שהפך בעשור האחרון לשדרן רדיו פרובוקטיבי במיוחד הזוכה לפופולריות רבה בחוגי הימין הקיצוני. במהלך הקריירה המשפטית שלו, ייצג גורמי פשע מאורגן כמו האחים יצחק ומאיר אברג'יל ואיש העסקים גרגורי לרנר, שהואשם בכמה פרשות הונאה גדולות ברוסיה ובישראל. ב-2017, ייצג את החייל שירה למוות במחבל פצוע והורשע בהריגה, אלאור אזריה.

אוחנה. שר גאה (צילום: החדשות)
שר המשפטים אמיר אוחנה | צילום: החדשות

התיק המפורסם ביותר בקריירה של שפטל הוא התיק שבו הביא לזיכויו של פושע המלחמה ג'ון איוואן דמיניוק, שהובא לישראל למשפט בשנות ה-80. דמיניוק נשפט באשמת היותו "איוואן האיום", חייל אוקראיני שנפל בשבי הנאצים ובדומה לשבויים רבים אחרים הפך לחלק ממנגנון ההשמדה של יהודים, והיה מעורב ברציחתם של עשרות אלפי יהודים בגז ובדרכים אחרות במחנה ההשמדה טרבלינקה.

דמיניוק זוכה בערעור בבית המשפט העליון לאחר שהורשע בבית המשפט המחוזי, וזאת על רקע טענת ההגנה שאין ודאות כי הוא איוואן האיום. תוצאת פסק הדין היתה שחרורו של פושע המלחמה לחופשי - למשך 16 שנים, עד שהוסגר לגרמניה. שם הורשע בהיותו שומר במחנה סוביבור, בתקופה שבה נרצחו במחנה כ-28 אלף יהודים. דמיניוק נפטר ב-2012, בטרם ריצה עונש של חמש שנות מאסר שהוטל עליו.

עם או ללא קשר לעברו כעורך הדין היחידי בהיסטוריה של מדינת ישראל שזיכה פושע מלחמה שהיה מעורב בשואת יהודי אירופה, שפטל הפך עם השנים לדובר מרכזי של הגישות הלאומניות הבוטות ביותר שנשמעות בישראל.

בתוכנית הרדיו שלו ב-103FM, הוא נוקט שפה קשה כלפי "האויב הערבי", או ה"נאצו-פלשתינים" כלשונו (את המילה פלשתינית מבטא שפטל בש' ימנית, כפי שמבטאים את המלה שתן), ו"עוזריהם" בשמאל הישראלי, המכונה בפיו בשלל כינויים דוגמת "צואה טמאה" ו"גיס חמישי לכל דבר ועניין". כל אימת שמי מהמאזינים שעולים לשידור בתוכנית מתייחסים לעיתונות הישראלית כ"התקשורת", נוהג שפטל לתקן אותם: "אני לא מכיר אנשי תקשורת בישראל, אני מכיר רק מחבלים תקשורתיים".

עו"ד שפטל מסר בתגובה לידיעה: "אינני עונה ואינני מתייחס לשום דבר שנכתב בביובונים האנטישמיים של מו"ל הארץ, עמוס שוקן".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

לכתבות נוספות באתר TheMarker:

החדר שבו יוכרעו הסיכויים של נתניהו להרכיב את הממשלה הבאה

ממשיכים לעבוד אחרי הפרישה? קחו את כספי הפנסיה ותברחו