יום שמתחיל בהפגנה שבה נזרקים רימוני הלם ומופעלים פרשים, ומסתיים בהתקהלות מול מספרה שבה נמצאת רעיית ראש הממשלה, לא היה נחשב ליום שגרתי אילו היינו בתקופה אחרת. רצף האירועים השבוע, שנע בין עימותים פוליטיים בכנסת ובמהלך מחאות, לבין שלושה הרוגים בפיגועים ופעולת תג מחיר בכפר פלסטיני, היה די כדי להבהיר כי ישראל נמצאת בנקודת רתיחה, הן במובן הפוליטי והן במובן הביטחוני. עם זאת, החקיקה של המהפכה המשפטית נמשכת, ההידברות אינה נערכת על אף הקריאות המרובות, ונדמה כי הלהבות ביהודה ושומרון על סף התלהטות שעלולה להוביל להסלמה.

עמוס ידלין (צילום: flash90)
מעריך שגל הטרור יסלים. האלוף (במיל׳) עמוס ידלין | צילום: flash90

האלוף במילואים עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן, מעריך בשיחה עם יונית לוי וג'ונתן פרידלנד כי גל הטרור הנוכחי יסלים ויעקוף את התקריות האלימות שהתרחשו בשנים 2015-2016, שכונו גם "אינתיפאדת הסכינים". עם זאת, האלוף במיל' ידלין מזכיר כי כל התקוממות אלימה כזו מאופיינת בנקודת פתיחה שונה - ומדגיש כי המפגעים כיום הם רובם צעירים שאינם זוכרים את האינתיפאדות הקודמות ולרוב מוציאים לפועל פיגועים שלא בשיוך לארגון כלשהו.

וברקע מחאת אנשי המילואים, במסגרתה חתמו אלפי משרתי מילואים, בהם בוגרי יחידות עילית, על עצומות שונות שלפיהן יסרבו להתייצב לשירות אם הרפורמה תעבור, ידלין אומר כי הוא מאמין כי אם תפרוץ מלחמה, אותם חתומים כן יתנדבו לשירות. עם זאת, הוא מדגיש כי הם משתמשים בכוחם כנדבך משמעותי בחברה הישראלית כדי להטות את כוונתה של הממשלה להשפיע על מערכת המשפט.

עוד דיבר ידלין על השאיפה, לטענתו, של גורמי ימין קיצוניים למוטט את הרשות הפלסטינית, ומזהיר כי מדינת ישראל אינה מעוניינת להחליף את הרשות הפלסטינית ובייחוד את מנגנוני הביטחון של הרשות בערים הפלסטיניות ביהודה ושומרון, שכן השתלטות מחודשת על שטחי A תחזיר את ישראל למשילות צבאית שלא תתרום ליציבות ביטחונית. ידלין התייחס גם להתפרעות האלימה מצד מתנחלים בכפר חווארה, שהציתו בתים ורכבים בעיר בתגובה על הירצחם של שני צעירים בידי מחבל בכפר, ואומר כי הוא אינו מסכים עם ההשוואה כי התקרית צריכה להיקרא "פוגרום".