כחודש לאחר שהחלה המלחמה, שידרה תכנית הסאטירה "ארץ נהדרת" מערכון בשפה האנגלית בו נראית מגישה של BBC מנהלת ראיון סימפתי עם מנהיג חמאס. הקטע נעשה ויראלי ברשתות החברתיות וגרף מיליוני צפיות, אך גם היווה ביקורת נוקבת על הגישה של הרשת הבריטית, והצטרף למי שהאשימו אותה בסיקור חד צדדי ומוטה כנגד ישראל. בין מבקריה של הערוץ היה גם שם מפתיע - דני כהן, האדם שעמד בראשה עד שנת 2015.

"אף פעם לא מתחתי ביקורת על סיקור של הרשת, כי אני יודע איך זה מרגיש להיות בפוזיציה הזו שמעלים טענות על העיתונות שלך. בשבעה באוקטובר שיניתי את דעתי לגמרי והרגשתי שאין לי ברירה אלא להגיד משהו", מודה כהן בראיון ליונית לוי וג'ונתן פרידלנד בפודקאסט UNHOLY. "הסירוב שלהם להשתמש במילה 'טרוריסט' כדי לאפיין את חמאס היה שיקול מוטעה ובוטה, אבל לי הפריע שבמקום להתקפל הם בחרו לטמון ראשם בחול".

לאחרונה התקיים דיון סוער בפרלמנט הבריטי על ההטייה של תאגיד השידור, בו הועלו אינספור האשמות קשות ביחס לכישלון של BBC בשמירה על נייטרליות בזמן סיקור הלחימה בין ישראל וחמאס. בדיון ניתנה דוגמא של הדיווח אודות הפצצה לכאורה של בית חולים בעזה על ידי צה"ל, בו בחר הערוץ לקבל במהירות את טענת חמאס כי ישראל היא שביצעה את התקיפה. "אתה מקבל שוב ושוב את אותה שורה - BBC לוקחת ברצינות את הטענות נגדה. אני חושב שההנהלה הבכירה עסוקה יותר בניהול משברים מאשר טיפול בגזענות שהושרשה בערוץ, ויש להם דחף להגן על הערוץ במקום להתמודד עם הבעיה - והיא מצידה נמשכת. שמעתי משני מקורות שונים ש-BBC הקליטו שתי גרסאות של אותה תכנית, אחת עם מרואיין אנטישמי ואחת בלי, לפני שהחליטו באיזו גרסא להשתמש. ברור שאם האדם הזה היה מביע שנאה כלפי מוסלמים או כהי עור או כל קהילה אחרת, זה מעולם לא היה מוקלט". 

העניין מחריף כאשר מבינים שהבעיה היא לא רק במה שמובא על המסך, אלא באה לידי ביטוי גם מאחורי הקלעים. "מגיעות אליי לא מעט פניות מצד עובדים יהודים ב-BBC שמתארים התנהגות משפילה וחוסר הבנה מצד ההנהלה על תקריות אנטישמיות של ממש. ההנהלה מצידה טוענת שהיחס אינו נחשב לגזענות", חושף כהן. "אלו אנשים בחטיבת החדשות ובתוכן שחוששים שאם יפתחו את הפה, הם יאבדו את מקום עבודתם או יסתכנו בחרמות מצד קולגות". 

הטייה מוסדית אנטי ישראלית ברשת

ומה יש לו להגיד למי שהיום מכהנים בתפקיד שבו החזיק כמנהל רשת הטלוויזיה של BBC? "כל ארגון גדול עושה שגיאות מפעם לפעם, אבל ברגע שהשגיאות חוזרות שוב ושוב, מנהל ארגון צריך לשאול את עצמו - האם זה רק רצף של מזל רע או שיש כאן משהו אחר? ואני חושב שהמלחמה חשפה שיש הטייה מוסדית אנטי-ישראלית ב-BBC, ובמקרים מסוימים גם גזענות של ממש נגד יהודים", אומר דני כהן, ומוסיף: "לצערי, אני לא חושב שהארגון לא מתייחס באותה רצינות לגזענות נגד יהודים כמו אל צורות אחרות של גזענות, אחרת הוא היה משנה את שיטתו. חבל שהחברה בחרה לעמוד על רגליה האחוריות במקום לטפל בשורש הבעיה".

כיום עומד כהן בראש חברה שמשקיעה בהפקות תוכן, בהם סרט השואה המוערך "אזור העניין", שמתאר את חייהם האידילים של מפקד אושוויץ רודולף הוס ומשפחתו בביתם השוכן בצמוד למחנה ההשמדה בו נרצחו כמיליון יהודים. השבוע קטף את פרס הסרט הבינלאומי הטוב ביותר בטקס פרסי האוסקר, אולם הדיבור סביבו היה פחות עקב הזכייה. הבמאי היהודי בריטי של הסרט, ג'ונתן גלייזר, גרר תגובות נרעשות כאשר בחר לנצל את הבמה כדי להתייחס למלחמה ברצועת עזה, ואמר כי "אנחנו ניצבים כאן כאנשים המתנגדים לניכוס של היהדות ושל השואה בידי כיבוש אשר הוביל לסכסוך שפגע בכל כך הרבה חפים מפשע". 

הבמאי היהודי-בריטי ג'ונתן גלייזר (צילום: Jeff Kravitz/FilmMagic, getty images)
ג׳ונתן גלייזר באוסקר. "המלחמה והמשך המלחמה הם באחריות חמאס" | צילום: Jeff Kravitz/FilmMagic, getty images

בראיון מבקש כהן להתנער מדבריו של עמיתו ליצירת הסרט. "אני פשוט לא מסכים עם ג'ונתן בעניין הזה. תמיכתי בישראל בלתי מעורערת. אני מאמין מאוד שהמלחמה והמשך המלחמה הם באחריות חמאס, ארגון טרור רצחני שממשיך להחזיק ולהתעלל בבני הערובה ושאינו משתמש במנהרות שלו כדי להגן על האזרחים החפים מפשע של עזה", אומר כהן ומוסיף: "עבור רבים הסרט הוא נכס בז'אנר של יצירות על השואה, אך לצערי הדיון השבוע לא עסק בזכייה עצמה, אלא רק בדבריו של ג'ונתן. זכותו להתבטא בעניין, אבל אני מתוסכל מכך שזה השכיח את ההישג, ולתחושתי גם העיתוי וגם ההקשר היו לא מתאימים".

הסרט עצמו אינו דומה לניסיונות אחרים שראינו להביא את השואה למסך. גלייזר בחר בחר שלא להראות את הגיהנום מעבר לחומה, אלא לגרום לצופה להשתמש בידע המקדים שיש לו על השואה - על מנת להפנים את הצגת הרוע בהתגלמותו. כהן מסביר: "הסרט הוא חוויה פיזית בכך שהוא גורם לך להרגיש מתוח גם בלי להראות את הנעשה במחנה, ויש מעין עוינות שמלווה אותך לאורך כל הצפייה. השילוב בין הסאונד והתמונה, לבין הסצנות המשפחתיות הוא שמראה מהי הבנאליות של הרוע. אתה מבין כמה ייחודיים היו המבצעים הללו ברמת האדישות והשנאה שבהם, למשל האופן הבירוקרטי והנורמטיבי שבו הם מנהלים דיון על דרכים לייעל רצח. זה גם בא לידי ביטוי באנטישמיות שמובאת לאורך כל הסרט, אפילו בלי שינכחו בו דמויות יהודיות".

UNHOLY הפודקאסט של יונית לוי (צילום: N12)
צילום: N12