>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

אפשר לזרוק הרבה מספרים לאוויר , אבל בשורה התחתונה, בגל האומיקרון הרבה ישראלים יידבקו בקורונה. יותר מאי פעם. ויש דבר אחד שכולם מבינים - אל מול מציאות כזו, חלק מהכלים שבהם השתמשנו בעבר פשוט לא רלוונטים. וזה נכון במיוחד בכל מה שקשור לבדיקות. 

כדי לגלות 50 אלף ישראלים חיוביים לקורונה ביום, צריך לעשות בערך חצי מיליון בדיקות PCR ביום. זה לא ריאלי מבחינה לוגיסטית, גם לא מבחינה כלכלית. ולטענת משרד הבריאות - זה גם פשוט לא יעיל. מתוך נקודת המוצא הזו מדינת ישראל עברה ממודל שמסתמך על בדיקות PCR לכזה שנשען בעיקר על בדיקות אנטיגן מהירות. זה הרבה יותר זול, מהיר ופשוט.

ובכל זאת, בדיקות האנטיגן מזהות קורונה רק אחרי שהנבדק כבר מדביק - ודורשות גם עומס נגיפי גבוה. הבדיקות אמינות פחות, הן מזהות פחות נשאים. וברגע שהממשלה התמקדה בהן אז נוצרו תורים ארוכים, מחסור של ערכות והאחריות עברה לאזרחים, שצריכים בחלק מהמקרים לעשות את הבדיקה בבית, לעשות אותה נכון, ואחר כך לדווח את התוצאה - אם הם רוצים.

וכשזה המצב, במילים אחרות - מדינת ישראל בעצם אומרת: אנחנו יודעים שיהיו המון נשאים מדביקים שלא ידעו שהם כאלה. אנחנו יודעים שיהיו המון נשאים מדביקים שאנחנו לא נדע שהם כאלה. וכשזה מגיע אחרי שנתיים שבהן דיברו על חשיבות הבדיקות, קטיעת שרשראות ובידודים, התחושה בקרב רבים בציבור היא שהממשלה הרימה ידיים, שאין באמת מאבק בקורונה - למרות שרשמית, הטענה היא שזה לא נכון. 

את המצב הקיים אפשר לפרש בכמה צורות. ולא כולם מבינים או מסכימים על האופן הזה שבו ישראל מתמודדת עכשיו עם המגיפה. הפעם אנחנו עם כתבנו ירון אברהם, עורך חדשות החוץ ערד ניר ופרופ' נדב דוידוביץ', שידברו על מודל הבדיקות החדש של ישראל - שהפך למודל החדש של ההתמודדות עם הקורונה.