>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

ממזרח למערב, בכל רחבי העולם מדינות מרגישות היטב את היעדר הגשמים בקיץ הנוכחי. הבצורת הקשה הביאה איתה מחסור גם למקומות שרגילים להינות משפע טבעי של מים, ומדינות באירופה שהנהרות הזורמים בהן אמורים לספק ללא קושי את כל צרכיהן, נתקלות לראשונה בבעיות שמעולם לא נאלצו להתמודד איתה קודם. באזורים מסוימים המצב חמור עד כדי חשש אמיתי שהמים יפסיקו לזרום בברזים. 

בבריטניה למשל המדדים מעידים על כך שמדובר בקיץ היבש ביותר ב-80 השנים האחרונות. במדינה התחילה כבר שלכת, והמומחים מסבירים שהמחסור במים גורם לעצים לתופעה שנקראת "סתיו מדומה". באיטליה ירידת המפלס של נהר הפו הוביל למצב חירום בחקלאות. בנהרות שמהווים כמו הריין והדנובה נפגעו נתיבי המסחר בגלל ירידת המפלס, וייצור האנרגיה בשלל מדינות נפגע בגלל היחלשות הזרמים. 

אפשר למצוא המון דוגמאות לנזקי הבצורת גם מחוץ לאירופה - בארה"ב למשל, במקסיקו, בסין ועוד. אבל יש מדינה אחת קטנה במזרח התיכון שהמשבר העולמי הזה כאילו פסח מעליה - מדינה שיודעת מה זו בצורת, שלא בורכה בנהרות או בגשם, ודווקא עכשיו בעולם מסתכלים עליה ומנסים ללמוד ממנה איך להתמודד עם המצב. 

אז הפעם ב"אחד ביום": ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים והידרולוגיה מבי"ס ללימודי סביבה באוניברסיטת ת"א, על הבצורת שמכה בעולם, ועל הדרך שבה ישראל הפכה למובילה עולמית בתחום המים. האזינו