N12
פרסומת
ליהיא עובדיה
צילום: מתוך עמוד האינסטגרם

"אמרנו שאנחנו מישראל, זו הייתה טעות – הוא נכנס לאטרף"

ליהיא ואחותה שוהם נכנסו לרכב השכור ברודוס, ואז ארבעה גברים שיכורים הקיפו אותן, חדרו לרכב וצעקו קריאות נגד ישראל: "היינו בטוחות שעוד רגע עושים בנו לינץ'", משחזרת ליהיא. שתי האחיות הצעירות לא לבד: מיוון, מאיטליה, מארצות הברית ומתאילנד מגיעים דיווחים על תקיפות כלפי ישראלים והתנכלויות להם על רקע צליל השפה העברית או סממן יהודי. העדויות המטרידות והתיעודים מהשטח

הגר אמגר
מגזין N12
פורסם: | עודכן:
הקישור הועתק

"אני לא מתאוששת ממה שקרה לנו... הרגשתי שעוד שנייה אנחנו עומדות למות", אומרת ליהיא, צעירה ישראלית, בסרטון שמתעד את רגעי האימה שעברו עליה ברודוס, שעה שגבר זר ושיכור חדר למכונית השכורה שלה וקרא "Free Palestine" וכן קילל את ראש הממשלה בנימין נתניהו וצעק "Fuck Israel". אומנם הגבר הזר יצא מהאוטו ולמרבה המזל הסיפור נגמר ללא נפגעים, אבל המקרה של ליהיא אינו יחיד.

בזמן שעשרות אלפי ישראלים צפויים לצאת לחופשת החגים המסורתית, מצטברים עוד ועוד דיווחים על תקריות אנטי-ישראליות ואנטישמיות מסביב לעולם. זה קורה בכמה יעדים בולטים, שאהובים במיוחד על הישראלים, וריבוי האירועים מעורר דאגה בקרב הנוסעים.

מאחורי שרשרת האירועים המדאיגה מסתתר דפוס פעולה כמעט קבוע. בחלק גדול מהמקרים הטריגר להתפרצות האלימה, המילולית או הפיזית, הוא זיהוי אקראי לחלוטין של הקורבנות: צלילי השפה העברית, ענידת סממנים יהודיים כמו מגן דוד או חשיפת דרכון ישראלי בעת קבלת שירות כלשהו. אלא שהנתונים והכותרות מספרים רק חלק קטן מהסיפור. נציגי הקהילות מעריכים כי תקריות רבות של הטרדות ואיומים לא מדווחות לרשויות כלל, ומחלקן הגדול הציבור פשוט מעלים עין. האירועים המעטים שמצליחים לפרוץ את חומת השתיקה ולהגיע לכלי התקשורת הם כמעט תמיד כאלה שתועדו בזמן אמת במצלמות הסלולר.

האבסורד הגדול הוא שלעיתים קרובות התיעוד הוא דווקא מצידם של התוקפים עצמם – שאינם חוששים מהחוק, מעלים את הסרטונים בגאווה לרשתות החברתיות ומשתמשים בהם כדי להתפאר במעשיהם ולהפיץ את העמדה האנטי-ישראלית.

פרסומת

"אמרנו שאנחנו מישראל. זו הייתה טעות"

רק השבוע הגיע לידי N12 התיעוד של ליהיא עובדיה מיוון, שפתחנו בו. יוון היא אחד היעדים הפופולריים בקרב ישראלים רבים. במדינת האיים דווחו לאחרונה כמה מקרים של יחס עוין מצד מקומיים כלפי ישראלים, שלעיתים אף הידרדרו לכדי תקיפות ואיומים של ממש. ליהיא עובדיה (24) ואחותה שוהם (22) הגיעו לחופשה ברודוס ונכנסו לרכב ששכרו לאחר שבילו במסעדה. לפתע ארבעה גברים הקיפו אותן והחלו לדפוק על החלונות. "אחד מהם פתח את הדלת ופשוט נכנס, האחרים היו מסביב והטרידו אותנו", מספרת ליהיא ל-N12.

ליהיא עובדיה
"פתח את הדלת ונכנס לאוטו". ליהיא עובדיה | צילום: מתוך עמוד האינסטגרם

האחיות העידו כי האירוע החל כשגבר שנראה שהוא בהשפעת אלכוהול נכנס לרכב ושאל אותן לאן הן נוסעות. הן מיד ביקשו ממנו שיעזוב, ולמרות זאת הוא המשיך לשאול אותן לאן הן הולכות ושאל מהיכן הן. "אמרנו שאנחנו מישראל – זו הייתה טעות", אומרת ליהיא. "שמתי לב שמשהו בפנים שלו השתנה ופתחתי מצלמה בתקווה שזה דווקא יבהיל אותו", היא ממשיכה.

פרסומת
שוהם עובדיה
בילתה עם אחותה ברודוס. שוהם עובדיה | צילום: מתוך עמוד האינסטגרם

"הוא ראה שפתחנו מצלמה ונכנס לאטרף. הבן אדם התחיל לדבר על נתניהו, על ישראל, ולצעוק 'תשוחרר פלסטין' ובמקביל כל החברים שלו פתחו את הדלתות ונכנסו גם הם לרכב. אחרים דפקו מבחוץ והקיפו אותנו", משחזרות השתיים. "היינו בהלם מוחלט, בטוחות שעוד רגע עושים בנו לינץ'. פחדנו שעוד שנייה הם ירביצו לנו מכות. הם גם היו שיכורים עם בקבוקים, פחדנו על החיים שלנו".

האירוע המלחיץ הסתיים לאחר כמה דקות, שבהן ספגו הצעירות קריאות נגד ישראל מחבורת הגברים, ללא פגיעה גופנית. "בסוף הם הלכו. קשה לתאר את החרדה שאחזה בנו, ובעיקר את השוק שהיינו בו. לפני זה לא נתקלנו ביחס עוין".

"כשראיתי בעבר סרטונים של ישראלים מותקפים בצעקות אנטי-ישראליות תהיתי מדוע הם לא מגיבים", מוסיפה ליהיא. "אבל כשזה קרה, היינו בכזה פחד שהדבר היחיד שעבר לי בראש זה 'תעוף מפה'. לא היה אכפת לי מה הוא אומר – רק שילך ושלא יפגע בי".

פרסומת
ליהיא ושוהם מותקפות ברודוס
"הוא ראה שפתחנו מצלמה ונכנס לאטרף". מתוך הסרטון המתעד את התקרית

"בבוקר פרצה המשטרה לחדר"

המקרה של שתי הצעירות לא מפתיע. רק לפני כחודש, ב-9 באוגוסט, הכריזו ארגונים פרו-פלסטיניים ביוון על "יום הזעם", שהביא גם את משרד החוץ לפרסם "המלצת זהירות מוגברת" לישראלים השוהים במדינה. לישראלים הומלץ להצניע סממנים מזהים ולהתרחק ממוקדי ההפגנות, שהתקיימו בין היתר באתונה, בסלוניקי ובאיים.

הפגנות פרו-פלסטיניות ביוון
משרד החוץ פרסם "המלצת זהירות מוגברת" לישראלים ל"יום הזעם". הפגנות פרו-פלסטיניות ביוון | צילום: reuters
פרסומת

באותו יום, גבר ואישה שזוהו כישראלים הותקפו בידי כמה מפגינים באתונה, וחולצו מהמקום בידי עוברים ושבים. בתיעודים שהופצו ברשתות החברתיות נראה מפגין דוחף את הגבר ואחר כך בועט בו תוך שההמון קורא לעברם קריאות בגנות ישראל.

פרסומת

אירוע חריג יותר התרחש בסוף חודש יולי במאליה, יעד מבוקש בקרב צעירים בכרתים: שני צעירים ישראלים לפני גיוס נעצרו לאחר שסייעו לישראלים שנקלעו לקטטה. "הבנים שלנו היו בחדר, הם שמעו צעקות בעברית ורצו לעזור", סיפרה אז ל-N12 אימו של אחד מהם. הבנים הכניסו לחדר ישראלים, הם סיפרו להם על עימות שהתפתח לאחר ששרו "אל אל ישראל" ונתקלו בתגובות אנטי-ישראליות.

"הם ראו שקבוצה גדולה החלה לעקוב אחריהם למלון, אוחזת חפצים, וגם הם החלו לאסוף מהלחץ מכל הבא ליד", ציינה האם. הילדים לפני גיוס הכניסו אותם לחדר לאחר שקראו לעזרה ושתי הקבוצות הסתגרו שם והלכו לישון. אולם בבוקר פרצה המשטרה לחדר, לאחר שחדרנית זיהתה שם חפץ ככלי תקיפה – והם נלקחו ישירות למעצר. לאחר יממה שבה היו עצורים הם שוחררו.

הצעירים שנעצרו במאליה
בבוקר המשטרה פרצה לחדר ועצרה אותם. הצעירים מהתקרית במאליה | צילום: באדיבות המשפחה
פרסומת

כתובת גרפיטי נגד צה"ל בהרקליון בירת כרתים:

בעקבות רצף האירועים פרסמה המועצה המרכזית של הקהילות היהודיות ביוון (KIS) באוגוסט אזהרה חריגה שמציגה דאגה עמוקה מפני העלייה במעשי האלימות וההתנכלויות כלפי תיירים ישראלים ויהודים במדינה. הארגון קרא לרשויות ביוון לנקוט יד קשה, לאתר את התוקפים ולהעמידם לדין כדי להבטיח את ביטחון המבקרים.

בעקבות האזהרה מיהרה שרת התיירות של יוון אולגה קפלוגיאני להרגיע את האווירה והצהירה כי יוון מחויבת לביטחון כל המבקרים בתחומיה ומראה אפס סובלנות לגילויי שנאה.

שרת התיירות של יוון אולגה קפלוגיאני
מיהרה להרגיע. שרת התיירות של יוון, אולגה קפלוגיאני | צילום: reuters
פרסומת

"עדיין אני בשוק. חוששת להגיד שאנחנו מישראל"

גם באיטליה המצב לא מזהיר. מקומות אירוח רבים בארץ המגף מצהירים לפני תיירים מישראל שמבקשים להזמין לינה כי הם חלק מקמפיין "No Room for Genocide", ומבטלים בזה אחר זה את ההזמנות. כך, למשל, ר' ממרכז הארץ תכננה להגיע ביולי למלון בנאפולי – אך כמה ימים לפני הגעתה קיבלה הודעה מהמארחים ובה נכתב כי הם תומכים בקמפיין "אין מקום לרצח עם". "אחרי הדוא"ל ביטלתי את ההזמנה מחשש לביטחוני", היא מספרת.

המלון באיטליה לישראלית: אין חדר לרצח עם
המלון באיטליה לישראלית: "אין חדר לרצח עם"

המקרה בנאפולי מצטרף לאירוע דומה שהתרחש באיטליה בחודש מאי. הודיה, ישראלית שתכננה לנפוש באזור טוסקנה, קיבלה הודעה מבעל מקום האירוח ובה דרש ממנה המארח שתצהיר כי היא מתנגדת למדיניות הממשלה בישראל כתנאי להגעת משפחתה למקום. "הייתי בהלם ממה שקראתי. אני מתרגמת מאיטלקית ולא מאמינה – הוא רוצה שאצהיר על הדעות הפוליטיות שלי כדי להחליט אם לארח אותי, בכנות עדיין אני בשוק. זה גורם לחששות אם להגיד שאנחנו מישראל", אמרה ל-N12.

פרסומת
פוסט אזהרה על בעל מלון בטוסקנה
פוסט שפרסם לפני כמה ימים א' שחיפש חדר בטוסקנה

אירוע חריג יותר, שכלל אלימות מילולית קשה ואיומים, התרחש במצעד הגאווה שהתרחש בחודש יוני בבולוניה שבצפון איטליה. "צעדנו עם דגל גאווה ומגן דוד, צרחו עלינו שאנחנו 'רוצחים' – הילדים פחדו ובכו", סיפרה ישראלית שמתגוררת באזור.

לפני כשבועיים התקיים גם גל מחאות מתוכנן בחמישה נמלי תעופה מרכזיים ברומא, בוונציה, במילאנו, בוורונה ובסרדיניה. פעילים פרו-פלסטינים הקימו מיצגי מחאה וקראו להפסיק את הטיסות מישראל ואליה.

מאחורי היוזמה עומדת רשת אקטיביסטית המכונה Giovedì Bianco ("יום חמישי הלבן"), והמחאות נועדו לגרום לכך שגברים, נשים וילדים ישראלים המגיעים לחופשה במדינה ייתקלו בנוכחות עוינת ותוקפנית, שתרתיע אותם מלהגיע לאיטליה.

פרסומת
איטליה מחאות פרו פלסטיניות נמל תעופה
מחאות פרו-פלסטיניות בנמל תעופה באיטליה | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"יכולה להריח את התינוקות שאכלתי"

גל אנטי-ישראלי שוטף גם את ארצות הברית. ביולי הורגשה האווירה המתוחה והעוינת היטב בניו יורק. תיעוד שהופץ ברשתות החברתיות באותו החודש חשף תקרית מבהילה, ובה שלושה ישראלים, ככל הנראה בני משפחה אחת, הותקפו מילולית בידי מפגינים פרו-פלסטינים, שחלקם עטו מסכות על פניהם. קבוצת המפגינים זיהתה את בני המשפחה והחלה לעקוב אחריהם, לצלמם ולהטרידם באופן עקבי לאורך הרחוב.

המפגינים, שאחד מהם נשא את דגל לבנון ונצמד אליהם בגסות, לא הרפו מהמשפחה המבוהלת. הם הטיחו בהם קללות קשות, כינו אותם "כלבים", צעקו לעברם "אף אחד לא אוהב את ישראל" ודרשו מהם שידירו רגליהם מהעיר. בין היתר, אחד התוקפים אף קרא שוב ושוב קללות מיזוגיניות בוטות לעבר הצעירה הישראלית שהייתה בקבוצה.

פרסומת

האירועים האלו התרחשו לאחר חודש יוני סוער, שבו נתונים חדשים של משטרת ניו יורק כבר הצביעו על זינוק של ממש בפשעי השנאה. העדויות של התושבים באותם ימים תיארו מציאות הולכת ומחמירה, שבה יהודים רבים פשוט הרגישו לא בטוחים לומר בקול את זהותם.

מעשה של אלימות גופנית קשה תועד ברכבת התחתית בעיר, שם הותקפה צעירה יהודייה בת 23 במה שנחקר כאירוע בעל מניע אנטישמי בולט. הצעירה, שחששה לחשוף את זהותה, שחזרה בשיחה עם N12 את רגעי האימה בצוהרי היום: "עליתי לרכבת ושמעתי אישה מדברת עם זוג על יהודים ש'גונבים עושר'. הקשבתי לשיחה", סיפרה, במה שהפך בתוך דקות ספורות מתקרית מילולית לתקיפה פיזית אלימה.

פרסומת

הצעירה סיפרה כי התוקפת פנתה לזוג אחר והחלה לדבר על כך שהיא רואה "השתקפות של יהודי". בשלב זה החלה המותקפת לצלם את המתרחש: "הרגשתי שהיא מתכוונת אליי כשהיא אמרה 'השתקפות של יהודי' והרגשתי בטוחה יותר כשהמצלמה עליה", תיארה. "אז היא פנתה אליי, ואמרה שלא רק שהיא רואה את ההשתקפות של היהודי בי, אלא שהיא גם יכולה להריח את התינוקות שאכלתי".

התוקפת המשיכה בקריאות נאצה ולבסוף תקפה את הצעירה גופנית, לעיני הנוסעים. "בסרטון רואים אותה חונקת אותי לשנייה לפני שמושכים אותה ממני. חשבתי שבזה זה נגמר, אבל היא התנפלה עליי שוב – שם הסרטון נקטע. היא חנקה אותי, בעטה בי ודחפה אותי לרצפה תוך שהיא מושכת את השיער שלי, האחיזה שלה הייתה חזקה כל כך שחלק מהשיער נתלש".

משכו בשיער לאחר שגילו שהיא יהודיה
משכו בשיער לאחר שגילו שהיא יהודיה | צילום: לפי סעיף 27 א'
פרסומת

התוקפת דיאנה סמית' בת ה-45 נעצרה בתחנה הבאה. היא מואשמת בתקיפה ובניסיון חנק על רקע פשע שנאה, לצד "הטרדה בנסיבות מחמירות".

ההסלמה הנוכחית הורגשה היטב עוד קודם לכן בחוף המערבי. בחודש מרץ, בתקרית קשה ואכזרית במיוחד בקליפורניה. ליאור זהבי ודניאל לוי, ישראלים-אמריקנים המתגוררים בארצות הברית, המתינו לשולחן מחוץ למסעדה בסאן חוזה. הסיטואציה השגרתית הפכה בן רגע לסיוט, לאחר שהשניים שוחחו ביניהם בעברית והותקפו באלימות קשה בידי עוברי אורח. "זה היה משום מקום, הפילו אותנו לרצפה וחבטו בנו ללא הפסקה", שחזר זהבי בשיחה עם N12, לאחר שנזקק, בדומה לחברו, לטיפול רפואי דחוף בבית החולים המקומי.

"רציתי ליהנות, חזרתי עם שברים בכל הגוף"

אין ספק שתאילנד היא אחד היעדים המוכרים והאהובים ביותר בקרב ישראלים. אולם עוד ועוד דיווחים שמגיעים מהיעד האקזוטי מציגים תמונה מטרידה. הדוגמה המובהקת והסוערת ביותר לאירועים הללו התרחשה באוגוסט האחרון באי קוסמוי, והפכה במהירות לתקרית בין-לאומית המערבת את רשויות החוק במדינה. משפחה ישראלית שהגיעה לבלות עם ילדיה הקטנים בפארק החיות הפופולרי Samui Exotic Park, מצאה עצמה במרכזו של סיוט אלים. עם הגעתם נתקלו בני המשפחה בדגל הפלסטיני ובשלטי מחאה פוליטיים שהוצבו במקום.

פרסומת

לאחר שהביעו את זעמם על המניעים הפוליטיים באטרקציה תיירותית, בעלי המקום, אזרח צרפתי ורעייתו המקומית, חסמו בגופם את כניסתם. העימות המילולי הידרדר במהירות לאלימות כאשר מנהל המקום תקף את אבי המשפחה ונגח בו לעיני בנותיו הקטנות. לאחר מכן פרסם התוקף בחשבון האינסטגרם של העסק סדרת סרטונים תוקפניים ומאיימים נגד ישראלים. באחד התיעודים המקוממים ביותר הציגו הבעלים שלט שהכינו ובו דגל ישראל ועליו סימון "איקס" לצד מטרת ירי, תוך שיגור מסר ישיר: "אם עדיין לא ברור שאתם לא רצויים פה, אני אסביר לכם".

ישראלים הותקפו בקוסמוי
גורש מהמדינה בעקבות התקרית. בעל גן החיות בקוסמוי | צילום: באדיבות המצולמים

הסערה ברשתות החברתיות הובילה להסלמה מהירה ולמעורבות נחרצת של הרשויות בתאילנד, שהחליטו לנהוג יד קשה כלפי כל המעורבים כדי למנוע את פגיעת הסכסוך בתיירות במדינה. בעקבות איומים הדדיים שהחלו לזרום ברשת נעצר אזרח ישראלי לאחר שאיים על מנהל המקום והציע פרס כספי לפגיעה בו; הרשויות קנסו אותו, ביטלו את האשרה שלו לאלתר וגירשו אותו מהמדינה.

פרסומת

במקביל, בעלי גן החיות המבוהלים, שנתקלו בגל ביקורות עוינות וחרם מצד מטיילים, פנו למשטרת התיירות וללשכת החקירות המרכזית בתאילנד (CIB) בטענה כי הם מקבלים איומים ממשיים על חייהם וכי יש כוונה להצית את ביתם ואת העסק שלהם.

התקרית בגן חיות לא צמחה בחלל ריק. עוד קודם לכן, במהלך חודש פברואר, ספג האי קוסמוי זעזוע עמוק בעקבות תקרית אלימה וקשה בהרבה, שהוכיחה כי השנאה הלאומנית כבר מזמן אינה מסתכמת רק בקריאות גנאי ברשת או בעימותים מילוליים.

במהלך בילוי שגרתי במועדון לילה מקומי באי, שלושה צעירים ישראלים הותקפו באכזריות קשה בידי קבוצת גברים בעלי דרכון צרפתי – ללא כל התגרות מצידם. על פי עדויות מהזירה, התוקפים דיברו במבטא ערבי בולט ואף קראו קריאות בעברית המכוונות נגד יהודים. שניים מהמותקפים נפצעו קשות ואושפזו בבית החולים המקומי באי, בעוד קשר עם המותקף השלישי נותק זמנית מיד לאחר האירוע.

פרסומת
הישראלי שהותקף בקוסמוי, תאילנד
שברים בצלעות וקושי בנשימה. הישראלי שהותקף בקוסמוי, תאילנד, בפברואר | צילום: באדיבות המצולם

גד, אחד הצעירים שנפגעו בלינץ', שחזר ממיטת בית החולים את רגעי האימה המטלטלים: "אני מאתמול בלילה עובר רגעים לא פשוטים, כאבים בכל הגוף, עם שברים בצלעות וקושי בנשימה. הלכתי בסך הכול ליהנות ולהתאוורר – וחזרתי עם טראומה פיזית ונפשית קשה שקנתה על רקע לאומני, אך ורק בגלל שאני יהודי. יש כאן תחושות קשות מאוד של חוסר אמון והרבה פחד. אני רק מקווה שיצליחו לתפוס את התוקפים ולמצות איתם את הדין".