קבלת הפנים שחיכתה בשעות הלילה לכוח המילואים באל-בירה, שבפאתי רמאללה, הייתה מטעה. היעד המודיעיני נמצא כמה עשרות מטרים מביתו של נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, והרחובות בדרך אליו היו פסטורליים ושוממים. אך בתוך דקות בודדות קבוצות הטלגרם של ה"שבאב" המקומי בעיר התמלאו בסרטונים ובתמונות מפורטות של הכוח הצבאי, מגדוד 9208 של החטיבה המרחבית בנימין.

"קדימה יורדים", קרא מפקד מחלקה מהפלוגה המסייעת, סרן טל ברזל - ושנים עשר מהלוחמים שנדחסו אל רכב הפנתר הצבאי ירדו מהכלי הממוגן והחלו לסרוק את השטח. "אתה רואה את הצבע הוורוד שמרוח פה ליד החלון שלי?" הצביע הנהג, כשבידו השנייה הוא אוחז את ה-M16 שלו לכל התרעה שלא תבוא, "זה מהביקור האחרון שלנו כאן באזור, זאת הדרך שלהם לפגוע בנו מבצעית, תחשוב שהדבר הזה פוגע לך בזגוגית הממוגנת בזמן שאתה בתנועה, זה יכול להשבית אותך יופי יופי", הוא אומר ומיד מצטרף לחפ"ק של מפקדו בסריקות במתחם: הלילה מחפשים כספי טרור. 

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

זה קרה בשבוע שעבר, כשכוחות רבים יצאו לפעילות שנועדה "לחנוק" את ארגוני הטרור. מאות אלפי שקלים במזומן נתפסו באותו לילה - בשקלים, בדולרים, באירו וגם בדינר ירדני. הלוחמים נכנסו לשורת מוקדים - טולכרם, עראבה, קלקיליה, שכם, רמאללה, בית לחם, יריחו, טובאס, חברון ועוד - כדי לשים יד על כמה שיותר כספי טרור, בעקבות מידע מודיעיני על מיליונים בתוך הכספות.

כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
ההתחלה הייתה שקטה, בהמשך הרכב הותקף | צילום: N12

"תפתח מיד את המקום"

את חלק מהחשודים הם עצרו בבתיהם באישון לילה. "אף פעם לא עליתי למעצר במעלית", אחד מהם מתבדח במהלך הפשיטה. לאחר איסוף המזומן נבדק שמדובר בכסף הנכון, ואז הוא מוחרם ומועבר לשטח ישראל. במערכת הביטחון חושדים כי חברות פיננסיות ועסקים שמתמחים בהמרת מטבעות (צ'יינג'ים) מעורבים במימון ובהעברת כספים לחמאס ולתנועת הג'יהאד האיסלאמי בימי המלחמה. בפעילות הנרחבת נתפסו גם מסמכים ומחשבים שמעידים על הקשר לטרור. הכוונה מודיעינית משותפת של פיקוד המרכז, שב"כ והמשטרה הובילה למבצע המשולב ברחבי יהודה ושומרון נגד מקורות המימון שנתפסים "חוקיים ולגיטימיים".

"עכשיו זה סבב שני שלנו השנה, אחר לחימה בבית חנון לפני חודשיים. כבר מעל לחודש אנחנו נמצאים פה בקו ועושים מה שצריך", מספר רס"ן ברזל. "אלה חבר'ה שעזבו את הבית, את המשפחות, את הלימודים ובאו להתגייס למילואים עוד פעם". לא רק כוחות צה"ל יצאו לשטח: יחד איתם היו שם אנשי שב"כ, חוקרי יאל"כ (היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית) בלהב 433 במשטרה, אנשי היחידה ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון וגם מהמטה ללוחמה בטרור.  

השעה 1:00 בלילה, בנשקים מורמים החל הכוח בסריקה של מתחם הקניות במטרה לאתר את בית החלפנות החשוד בהקדם. הלוחמים סרקו את כלל העסקים בכל קומות המתחם עד למציאת הצ'יינג' המדובר, במקביל פלוגת לוחמים נוספת עשתה את הדרך אל בית משפחתו של החשוד בהפעלת המקום. בזמן שהכוח פשט על הבית, אחד מקרוביו של החשוד המרכזי נעצר והובהל יחד עם חלק מהלוחמים אל הצ'יינג': "תפתח מיד את המקום", אמר לו אחד הלוחמים בשפה הערבית, ובמקביל לוחם אחר הראה לקרוב של החשוד המרכזי את צו החיפוש והחשד לפעילות טרור.

כספי הטרור ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
על הכוונת של המבצע: העורק הראשי של מימון הטרור | צילום: דובר צה"ל
כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
האקדח שהתגלה מתחת לדלפק | צילום: N12

ה"הפתעה" שחיכתה ללוחמים מתחת לדלפק

הכוח נכנס אל בית העסק ופסע במהירות לכיוון החדר הצדדי שבו שוכנה הכספת המרכזית: "תפתח בבקשה את הכספת", אמר אחד הלוחמים לקרוב של החשוד המרכזי. ניתן היה לראות שקרוב המשפחה מזיע ומאוד לחוץ מהמעמד החריג שאליו נשלף מהמיטה באמצע הלילה: "אתה רוצה שנביא לך כוס מים? תשב, אין לחץ, תירגע, תיזכר בקוד ותפתח לנו בבקשה את הכספת", אמר לו בערבית אחד הקצינים. 

במקביל המשיכו הלוחמים בסריקות של המתחם, במרכזו של בית החלפה עמדה תמונה של ראש המשפחה ומי שעל פי הנוכחים הקים את העסק לפני עשרות שנים, הוא ומשפחתו נחשבים למוכרים מאוד באל-בירה: הפשיטה הלילית על העסק המשפחתי והמעצר לא מוסיפים כבוד למשפחה. לא עברו דקות רבות, והחשוד המרכזי הובל אל מתחם ההחלפות - כשהוא אזוק בידייו ועיניים מכוסות בבד בצבע חאקי הוא הוכנס אל המתחם, כשלוחמים עם נשקים שלופים מקיפים אותו.

בזמן שאנשי שירות הביטחון הכללי ושוטרי להב 433 החלו בהחרמת הכספים וסריקתם המחשבים במקום, המשיכו לוחמי המילואים מגדוד 9208 לסרוק את המקום, שם מתחת לאחד הדלפקים חיכתה להם הפתעה בדמות אקדח טעון: "לא לגעת, לא לגעת" אמר אחד הקצינים. מיד אחד הלוחמים הגיע למקום, צילם את האקדח ואסף אותו: "האקדח בלי מספר סידורי, המספר מחוק", דבר שיכול להעיד על היותו של האקדח גנוב או "משוכפל", עוד עדות לתופעה המטרידה של נשק בלתי חוקי חופשי שמסתובב בשטחים.

כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
פתיחת הכספת | צילום: N12
כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
הכוחות ליד האקדח והכסף שנמצא במשרד של החלפן | צילום: N12

כספי הטרור הגיעו אפילו לתימן

כדי להבין את הסיבות ליציאה למבצע הנרחב שהתקיים במשך כשבוע ברחבי הרשות הפלסטינית, צריך קודם להבין את השיטה להזרמתם של הכספים הרבים לארגוני הטרור: "החשודים לא אומרים לך 'העברנו את הכסף לארגוני הטרור', אבל אנחנו יודעים לעיין במחשבים ובטלפונים שתפסנו באותן חלפניות ולמצוא קשר ישיר למימון טרור", הסביר רפ"ק אריאל רוה, ראש מחלק חקירות סייבר בלהב 433. במערכת הביטחון זיהו שמאותם מתחמי חלפנות כספים עוברים אלפי דולרים לעמותות צדקה, ומשם הכסף מועבר למימון פעילות טרור גם באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים.

"מצאנו אינדיקציות להעברת כספים אינטנסיביות גם אחרי 7 באוקטובר", הוסיף רפ"ק רוה. כספי הטרור הללו עברו אל גורמים בשטחי איו"ש ומשטחי איו"ש, אל עזה ומעזה: "זיהינו גם העברות כספים למדינות אויב כמו סוריה, לבנון ואפילו תימן", נמסר מהמשטרה. "מצאנו תכתובת של חלפנים עם גורמים ברשות הפלסטינית", הסביר רפ"ק רוה. "כך למשל זיהינו העברה של אלפי דולרים לבכירים בג'יהאד האיסלאמי, או העברות של עשרות אלפי שקלים לעמותות מוכרזות - שזאת הגדרה יפה במערכת הביטחון לעמותה שמוגדרת עמותת צדקה. אבל אנחנו יודעים להגיד שבעבר אותן עמותות 'תמימות' הוכרזו בצו אלוף כעמותות שמממנות טרור. הכסף מועבר מהן אל השטח, אל הארגונים ואל הפעילים".

כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
חלק מהכספים והמסמכים שנתפסו במבצע | צילום: N12
כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
הכספים סומנו ונבדקו לפני שהועברו לישראל | צילום: N12

החרמת כספי הטרור פוגעת באופן ניכר ומוחשי בתשתית הכלכלית והארגונית של חמאס ושל ארגוני טרור נוספים בגדה, והמאבק בנתיב העברת הכסף עולה מדרגה: מאז 7 באוקטובר הוחרמו בחטיבת בנימין מעל 8 מיליון שקלים של כספי טרור. המבצעים הממוקדים שמו להם למטרה את בתי החלפנות שמשתפים ביניהם פעולה להעברת ו"הלבנת" הכספים הללו.

"גורמים עוינים מרחבי הגלובוס מעבירים כסף"

"על פי צו אלוף הפיקוד פעלנו נגד התאחדות בלתי מותרת, למעלה מ-10 סניפים של מממני טרור", אומר סא"ל ד', רע"ן סיכול בפיקוד המרכז. "אחד מכללי האצבע שלנו - אנחנו לא רוצים לפגוע בתושבים המקומיים, אבל גוף שיתעסק בטרור אנחנו ניגע בו ויש לנו את כל האמצעים והכלים המאפשרים לכך. ה'אמל"ח העיקרי' הוא שיתופי הפעולה בין הארגונים, פה אנחנו מלכדים את הכול וכולם רתומים לאירוע הזה. מתחילים בעבודה המחקרית, שמתחילה ממודיעין הפיקוד ולאחר מכן כלל גורמי האיסוף מצטרפים כדוגמה של ציר את כלל השחקנים: צה"ל, המטה ללוחמה כלכלית במשרד הביטחון, להב 433, שבכ, מג"ב איוש - ויוצאים לדרך".

כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
רגע פריצת דלת העסק של החלפן | צילום: N12
כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
"אף פעם לא עליתי למעצר במעלית". הכוחות בפעולה | צילום: N12

סא"ל ד' מספר שבאותו לילה חשפו הכוחות עשרה סניפים של רשת חלפנות שמימנה טרור. "מה שמניע את הטרור זה כסף, כל גורם טרור, במדינה כזאת או אחרת, שרוצה להשפיע על עולם הפח"ע בישראל, הוא ימצא את הדרכים להכניס משאבים ותקציבים, כל הדרכים מובילות לבלדרים ולבתי חלפנות (צ'יינג'ים) וזה האתגר המודיעיני שלנו לאתר את אותם חלפנים שמממנים טרור".

אני שואל את ד' אם מערכת הביטחון מזהה עלייה בניסיונות להכניס כספי טרור מאז 7 באוקטובר, והוא משיב: "אנחנו מזהים עיסוק של גורמים עוינים ברחבי הגלובוס שמנסים להכניס כסף חשוד לאזור, וכל מי שאנחנו מזהים אנחנו דואגים להגיע אליו. באותם צ'יינג'ים אנחנו פוגעים להם בדרכים להעביר את הכסף, וככל שאנחנו מאתגרים אותם, אנחנו מנסים לדייק ביכולת הפגיעה בהם". ד' אומר שמאז המלחמה הוקם גוף מיוחד שעוסק בסיכול תשתיות של ארגון חמאס, בהן גם "אגודות צדקה שחלקן לגיטימיות - וזה כולל מעצרים, החרמות כספים לכל מיני צירי מימון שאליהם אנחנו נחשפים במהלך עבודת המודיעין והמבצעים". 

על החקירות של החלפנים שנעצרו הוא אומר: "רובם מנסים להרחיק את עצמם מהחשד של מעורבות והעברת כספי טרור, אבל כשאנו יורדים לעומק הדברים נראים אחרת". במקביל מספר סא"ל ד' שבמערכת הביטחון מזהים גם כספים שמועברים ישירות לפעולות הסתה ותמיכה בחמאס-עזה, "אם אלה בתי דפוס שמדפיסים כרזות שנתלות בכפרים ומופצות ואם אלה מסרים והסתות כנגד ישראל, תפסנו 120 יעדי הסתה שמשבחים ומהללים את חמאס, כולם נעצרו וקיבלו כתבי אישום חמורים. מדובר בעבודה משולבת עם הייעוץ המשפטי של צה״ל בפיקוד המרכז - עושים הכול כדי להימנע מ'אירוע דלת מסתובבת', מצב שבו מישהו שעצרנו משתחרר וחוזר לעסוק בטרור או בהסתה מחר בבוקר".

כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
"אנחנו מזהים עיסוק של גורמים עוינים ברחבי הגלובוס שמנסים להכניס כסף חשוד לאזור" | צילום: N12
כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
הפשיטות התקיימו בכמה מוקדים במקביל | צילום: N12

כך מימון הטרור מוסווה

אחרי אסון מגדלי התאומים ב-2001, גברה במדינות המערב ההכרה שהמאבק בטרור צריך להתמקד גם במקורות המימון של ארגוני הטרור, זאת כחלק מהתפיסה המניעתית שמחייבת נקיטת צעדים נרחבים ומגוונים למניעת טרור. במאמר שפרסם ד"ר גיל-עד נועם עבור המכון הישראלי לדמוקרטיה בשנת 2008, הוא התייחס לתופעה המטרידה שהפכה לנפוצה - "הגלובליזציה של הטרור", שמתבטאת בשיתוף פעולה בין ארגוני טרור שפועלים במקומות שונים בעולם, בארגוני טרור בין-לאומיים שפעולתם חוצה גבולות ובתמיכתן של מדינות בטרור. כל אלו יחד מתבטאים בעלייה במשקל ובחשיבות של הפן הכלכלי במימון פעולות הטרור, ובהסתעפות התשתית הפיננסית למימון טרור ברחבי העולם.

הקלות היחסית שבה אפשר לבצע העברת כספים חוצת גבולות מצטרפת לקושי להבחין בין כספים שנועדו למטרות לגיטימיות לבין כספים המיועדים לטרור: השילוב בין הגורמים הללו, יחד עם אלמנטים נוספים, מקשה על איתור הערוצים הכספיים שמיועדים למימון טרור. לפיכך, מאבק במימון טרור מצריך רמה גבוהה של שיתוף פעולה בין-לאומי. ואכן, ארגון האו"ם וארגונים בין-לאומיים אחרים ממלאים בשנים האחרונות תפקיד דומיננטי בפיתוח תשתית משפטית כוללת למאבק במימון טרור.

כספי הטרור ביו"ש (צילום: N12)
"חבר'ה שעזבו את הבית, את המשפחות, את הלימודים - ובאו למילואים" | צילום: N12
כספי הטרור ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
ה"שבאב" ניסו לפגוע בכוחות ביציאה מאל-בירה | צילום: דובר צה"ל

מדינת ישראל השתלבה במאבק כשהצטרפה לאמנת האו"ם למניעת מימון טרור, ובשנת 2005 אישרה הכנסת את חוק איסור מימון טרור, שמקנה לישראל כלים פליליים ונוספים בהתמודדות עם מימון טרור כחלק מיישום התחייבויותיה הבין-לאומיות. היום עיקר מימון הטרור מתבצע על ידי גורמים פרטיים, שנהנים במקרים רבים מתמיכתן של מדינות.

חלק מהגופים שנתפסים כמקורות המימון החוקיים, כגון עמותות גיוס תרומות לצדקה, עלולים לשמש במתכוון או שלא במתכוון כמסגרת לגיוס ולהעברה של כספים לטרוריסטים. הגורמים האידאולוגיים והדתיים שתומכים בפעולות טרור הופכים את עמותות הצדקה ודומיהן לחוליה מקשרת נוחה בין הפעילות הלגיטימית של החברה האזרחית לבין ארגוני טרור, והמקור החוקי של הכספים מקשה לזהות ולאמוד את הכספים המיועדים לטרור.

תופעה נוספת היא של עסקים בין-לאומיים לגיטימיים שמקיימים פעילות סחר בין-לאומית: כאן מדובר על העברות כספים במסגרת פעילות כלכלית רגילה, שמשמשות למימון טרור באמצעות דיווח-חסר או דיווח-יתר לרשויות על המסחר והתשלומים. כדי לנהל מאבק יעיל במימון טרור, דרושים אמצעי פיקוח יעילים גם על גופים שמקיימים פעילות חוקית בעיקרה - ולכן עולה השאלה אם האמצעים הללו מידתיים. הפיקוח וההגבלות על פעילותן של עמותות, למשל, כפופים להגנות הבסיסיות באמנות הבין-לאומיות ובחוקות המדינתיות, כגון חופש ההתאגדות וחופש הדת.

"ככה אנחנו שולטים בגובה הלהבות"

רס"ן ניר פרץ, קצין המבצעים של גדוד 9208 שתכלל את המבצע, אמר במהלך הפעילות ברמאללה: "המטרה היא לשלול אמצעים במימון של חמאס, לטובת פעילות טרור פה בגדה. המבצע הוא מבצע אוגדתי שחולש על כל אוגדת איו"ש, כרגע אנחנו בבית החלפנות הראשון שמצאנו, אחרי שמצאנו את בעל העסק, מחרימים פה כספים, שוללים אמצעים מחמאס וזה נדבך נוסף במלחמה מול חמאס מאז 7 באוקטובר, שלילת האמצעים באה ביחד עם התמרון הקרקעי בעזה".

לדבריו, כספי הטרור הם "העורק הראשי שמניע את כל הטרור, בן אדם לא ייצא לפעולת טרור אם הוא לא יקבל סכום כסף מסוים, אין לו את היכולת לרכוש נשק בלי הכסף הזה, לכן זה מרכיב מאוד משמעותי בהנעת הטרור. ברגע שאתה שולל מהם את האמצעי הזה, ממש כמו בעבודה מול ארגוני הפשע, אתה עוקר מהם את העורק הראשי, האמצעים שהם מצליחים לקנות ומספר פעילויות הטרור שהם מצליחים להוציא לפועל הולכים וקטנים".

כספי הטרור ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
"המטרה היא לשלול אמצעים במימון של חמאס לטובת פעילות טרור פה בגדה" | צילום: דובר צה"ל
כספי הטרור ביו"ש (צילום: דובר צה"ל)
"האמצעים שהם מצליחים לקנות ומספר פעילויות הטרור שהם מצליחים להוציא לפועל הולכים וקטנים" | צילום: דובר צה"ל

"ככה, ביחד עם פעילויות נוספות שאנחנו מבצעים במהלך התעסוקה המבצעית שלנו פה, מצליחים לשלוט בגובה הלהבות ולשלול מהם כמה שיותר יכולות", הוא מסביר. אני שואל את הקצין אם זאת לא "טיפה בים", והוא עונה: "זה מבצע שני שקרה מתחילת המלחמה, מכספים כל הזמן מחפשים לשלילת כספי טרור, מבתי חלפנות ועד לפעילי טרור שנעצרים עם סכומי כסף כבדים שיועדו לטרור". במהלך הפעילות עצר לשיחה איתנו סרן טל ברזל, מפקד מחלקת הלוחמים במסייעת 9208: "הגענו לכאן לרמאללה לעצור ולהחרים כספי טרור, הפלוגה שלנו הגענו לעסק שעוסק בהמרת כספים, עצרנו את הבן אדם, ועכשיו בודקים ומעבירים אותו לשטח ישראל".

רגע לפני התקפלות, השטח התלקח

זהו גדוד שמורכב מלוחמי מילואים שמאז 7 באוקטובר עצר את חייו ונלחם: "כוח מילואים שנחשף לטבח, עזב הכול, עצר את חייו ומאז הוא בלחימה - קודם במשך חודשיים בתמרון בעזה, ואז יצאנו להפוגה קצרה עם המשפחות, ועכשיו בסבב שני, תופסים קו ביהודה ושומרון. אני מדבר על חבר'ה שעזבו את הבית, את המשפחות, את הלימודים - ובאו למילואים". גדוד המילואים של ברזל, גדוד 9208 של חטיבה 12, הוא גדוד מילואים שפועל מעל לחודש בחטיבת בנימין - החטיבה שפועלת באופן שוטף לשמירת הביטחון ביישובים ובצירים בגזרה. כוחות החטיבה יוצאים מדי יום לפעולות לסיכול ומיגור טרור: הם עוצרים מבוקשים, מתחקרים חשודים ומחרימים כספי טרור, לצד פעילויות גלויות וסמויות נוספות. 

לפנות בוקר, סיום המשימה מתקרב - לאחר איתור היעד, מעצר החשודים ותפיסת הכספים החשודים ורגע אחרי שפיזרו בסביבת החלפנות את "שטרות הנייה", מעין שטרות אזהרה ומסר לציבור מה יקרה למי שיעסוק במימון טרור. לוחמי המילואים עלו בחזרה אל הפנתר והחלו בתנועה חזרה אל הבסיס.

"מתנה" שצה"ל משאיר לאחר הפשיטה בצ'יינג'ים
"שטרות הנייה" שהשאירו מאחוריהם החיילים
"מתנה" שצה"ל משאיר לאחר הפשיטה בצ'יינג'ים
ה"מזכרת" מהחיילים אחרי הפשיטה

בזמן שהלוחמים פעלו בצ'יינג' התאגדו עשרות צעירים, "שבאב", בפינת הרחובות המרכזיים בכפר, החלו להבעיר פחים וצמיגים, מתכוננים לרגע שהלוחמים יחלפו דרכם - ואז ב"טקס" שהפך כמעט לקבוע מתחילים המקומיים לרגום את הכלים הצה"ליים באבנים, בפצצות צבע ובבקבוקי תבערה חובבניים. במהלך הפעילות בוצע ירי לעבר הכוחות, ועימותים והפרות סדר החלו בכמה מוקדים: איש מהלוחמים לא נפגע, וכמה מחבלים שפתחו באש נוטרלו בירי. את הדי הניתוץ של האבן המשתלבת על דפנות הפנתר אי אפשר היה לפספס, גם אחת מפצצות הצבע נחתה סמוך לחלון של נהג הפנתר, רגע לפני שחצה את מחסום פוקוס וחזר הביתה - לבסיס בשלום.