N12
פרסומת
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מה עובר על נתניהו? המהלך הבא שלו שנוגד כל היגיון פוליטי

עם העיניים לכיוון מועד הבחירות המסתמן, נתניהו פתח במכירת חיסול - שמשחקת לידי המתנגדים שלו. ההצלחה במינוי עורך דינו הפרטי למבקר המדינה היא ניצחון שכולו הפסד. ואיפה טעתה האופוזיציה? דפנה ליאל עושה סדר

דפנה ליאל
מגזין N12
פורסם:
הקישור הועתק

מערכת בחירות בישראל אמורה להימשך שלושה חודשים, אבל אצל בנימין נתניהו היא נמשכת בדרך כלל ארבע שנים. פוליטיקאי מיומן ומשופשף כמוהו יודע שלפעמים דווקא בשבועות הקמפיין קשה לשנות תודעה: יש המון רעשי רקע והציבור נאטם. זו הסיבה שהשבועות האלה אמורים להיות קריטיים לו - נותרו ארבעה חודשים וחצי לבחירות, וחצי מהם יהיו בקיץ, כשכולם בחופשות.

בחירות 2026 – סקר הסקרים, סקר חדשות 12

ועדיין נתניהו משחק לידי המתנגדים לו בנקודה הכי רגישה שיש - הכניעה האין-סופית לחרדים. השבוע הוא פתח במכירת חיסול כפולה, גם לשירות ולתעסוקת חרדים וגם לשלטון החוק. האיש שלא הצליח לספק לחרדים את חוק הפטור מגיוס ישלם עכשיו בריבית, או יותר נכון, הציבור המשרת והמשלם ישלם.

הדיל ביניהם קובע שהבחירות יהיו ב-20 באוקטובר - שבוע לפני המועד האחרון לקיים בחירות, ומה החרדים יקבלו בתמורה? את חוק יסוד: לימוד תורה בקריאה שנייה ושלישית, את רפורמת הכשרות ואת חוק המעונות. רפורמת הכשרות של ש"ס, שתביא למינוי אלפי משגיחים במימון המדינה, אושרה בקריאה ראשונה. חשוב להדגיש שאין כאן שום עניין של כשרות. גם החוק של מתן כהנא קבע שהכשרות תהיה בפיקוח הרבנות, אבל גופים פרטיים יוכלו להתחרות ביניהם. הרפורמה הזו תשית עלויות של עשרות מיליוני שקלים על המדינה ותביא לכך שכולנו נשלם עוד במסעדות.

פרסומת
מליאת הכנסת מצביעה על חוק התקציב
נתניהו משחק לידי המתנגדים שלו בנקודה הכי רגישה שיש - הכניעה האין-סופית לחרדים | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
בנימין נתניהו נכנס להצבעה במליאת הכנסת
הוא באמת חושש מהתפרקות הגוש. ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: חיים גולדברג, פלאש90

חוק המעונות מתקדם לראשונה ויוצר עוד שתי עוולות שישפיעו על ישראל שנים קדימה - הוא יממן מעונות לילדים של נשים עובדות בשכר נמוך, וכך יסיר את התמריץ המרכזי לגברים חרדים לשרת בצה"ל ולעבוד. נשים חרדיות כבר עובדות היום בשיעור של 80%, איש לא צריך לתמרץ אותן לצאת לעבודה. ומעל הכול נתניהו שוקל לקדם את חוק יסוד: לימודי התורה, שנועד לאפשר לחרדים להתגבר על פסיקות בג"ץ. בכך הוא משווה את מעמד בני הישיבות לזה של חיילי צה"ל: כך קבע הנוסח הקודם שפורסם - "לעניין זכויותיהם וחובותיהם יראו במי שקיבלו על עצמם להתמסר ללימוד תורה לתקופה ארוכה כמי שמשרתים שירות משמעותי את מדינת ישראל והעם היהודי".

פרסומת

אז מה קורה פה? שלוש אפשרויות:

  1. נתניהו מסובך כל כך בזירה הביטחונית, שהוא חייב עוד כמה שבועות, בכל מחיר. המצב בלבנון עגום ביותר, הפסקת האש שברירית ונכפתה עליו אחרי כמה שבועות קשים, ומול איראן חוסר הוודאות מוחלט. שיחת הקללות בינו ובין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שאת הדיווח עליה אישר הנשיא, הייתה עוד מכה. טראמפ כזכור איים שיבודד את ישראל אם נתניהו יתקוף בביירות וקשר בין המלחמות במזרח התיכון למצבו המשפטי של ראש הממשלה: "אתה פאקינג משוגע. היית בכלא אם לא אני. אני מציל לך את התחת. כולם שונאים אותך עכשיו. כולם שונאים את ישראל בגלל מה שקורה", כך לפי הבכיר האמריקני שצוטט בפרסום שאושר לאחר מכן.

  2. נתניהו חושש באמת מהתפרקות הגוש. אנחנו יודעים שהוא נלחץ מפגישת משה גפני וגדי איזנקוט, וכעת הוא מוכן לשלם כל מחיר כדי להבטיח שיישמר הבלוק בסבב הבא. נתניהו חושש במיוחד ממצב שבו יגדילו החרדים את מרחב התמרון של איזנקוט ושל נפתלי בנט. זה ייתכן, אבל קצת מופרך - כל מי שמסתובב בכנסת רואה כמה החרדים עדיין פועלים כחלק מבלוק. השבוע אפשרו לשר שלמה קרעי להעביר את רפורמת השידורים, שתגדיל את הצפייה בשבת ותאפשר צפייה בפורנו ביישומון ממשלתי, זה לא הפריע להם.

  3. נתניהו באמת מתעדף עוד חודש בשלטון על ניצחון בבחירות, וזו האופציה שהכי מטרידה את אנשי הליכוד. האם לראשונה מהרהר ראש הממשלה בפרישה? הרי לא ייתכן שחושיו הפוליטיים כל כך לא מחודדים. איך ייתכן שהוא חותר לבחירות באוקטובר, על כל המשתמע מכך ועוד אחרי שבועות של כניעה למי שלא נשא בנטל המלחמה האיומה שהחלה ב-7 באוקטובר?

כרגע איש לא יודע מה התשובה הנכונה משלוש האפשרויות, ואילו שפנים מכין נתניהו לשלוף מהכובע שלו, אבל גם בסביבתו מודאגים שהוא לא בכיוון.

ומה עם בחירת מבקר המדינה? בסביבת נתניהו מספרים שהיה באופוריה, שהצבע חזר ללחייו. הוא היה מאושר ונטען אנרגיות חיוביות. בכל זאת לא בכל יום אתה שם את עורך הדין הפרטי שלך במשרד מבקר המדינה, שעוסק במימון ובפיקוח על הבחירות, באישור תרומות במיליונים, וכמובן בחקירת מחדל 7 באוקטובר. מה אפשר לבקש יותר מזה.

פרסומת
בנימין נתניהו במליאת הכנסת, בהצבעה על מינוי מבקר ה
אחרי שראבילו נבחר: בסביבת רה"מ מספרים שהיה באופוריה. נתניהו מצביע למבקר המדינה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אבל גם זה ניצחון שכולו הפסד: מינוי עורך הדין הפרטי שלו, מיכאל ראבילו, הוא ביטוי נוסף להידרדרות של נתניהו ולטשטוש גבולות המוסר של סביבתו. זיהום הבחירות בכנסת הוא שפל נוסף בכהונתו, שנעה בין שבירת קו אדום אחד לאחר. בקלות היה אפשר למנוע את הביזיון, אם היו מקשיבים לייעוץ המשפטי של הכנסת ומקיימים את ההצבעה ללא טלפונים, אבל נתניהו ואנשי הסיעה ידעו שאחרת לא ינצחו - הם פשוט הטו את הבחירות לאחד התפקידים הרגישים במדינה באמצעות לחץ פסול. יש לפחות חבר כנסת אחד בליכוד שנאלץ לצלם את עצמו מצביע לראבילו (בווידאו!) אחרי שתמך בשופט העליון בדימוס יוסף אלרון. ההתנהלות הזו גם מסכנת את ההליך כולו בפסילה, לאחר שהחשאיות הופרה.

אגב, לנתניהו אין מה להתבשם. להצבעה אין קשר למעמדו. הסיבה שלא מעט חברי קואליציה תמכו בראבילו היא שהם עצמם מיודדים איתו וסומכים עליו. הוא חלק מהם. הוא המוציא והמביא הפוליטי של נתניהו כבר שנים. מי לא רוצה חבר במשרד מבקר המדינה? בסופו של דבר, גם הם מבוקרים.

פרסומת
חנוך מילביצקי נכנס להצבעה החשאית עם טלפון
זיהום הבחירות בכנסת הוא שפל נוסף בחייה של הקואליציה הזו. חנוך מילביצקי מתעד שהצביע לראבילו | צילום: ערוץ כנסת

זה כבר מוביל אותנו באופן טבעי למתקפה על ביתו של המשנה לנשיא בית המשפט העליון ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט נועם סולברג. נתניהו, יריב לוין והחרדים גינו את האירוע, אבל למה הם ציפו? שנים של הסתה חסרת רסן, שנמשכה אפילו בערב התקיפה בערוץ 14, עשו את שלהן. כששופכים עוד ועוד בנזין אי אפשר לשלוט תמיד בגובה הלהבות.

פרסומת
השחתת רכושו של סולברג
רכבו של השופט סולברג לאחר ההתפרעויות בביתו | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

והאופוזיציה? כהרגלה, הצליחה לפספס מול שער ריק. מעבר לכך שאלרון לא היה בחירה טבעית, האופוזיציה לא הציבה מועמד לבחירות שנערכו מיד לאחר מכן לוועדה לבחירת דיינים, פוזיציה שקריטית לחרדים והיא הייתה אמורה לדעת שתוכל לסחור בה. נתניהו הבין זאת היטב וברגע האמת מול החרדים. בנוסף, כולם ידעו שח"כ ירון לוי מיש עתיד מתנדנד אחרי שכבר עזב את המפלגה והודח מהוועדות, ועדיין יו"ר המפלגה יאיר לפיד אפילו לא שוחח איתו ישירות. מרכזת האופוזיציה מירב בן ארי הייתה בכלל במשלחת עם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, בזמן שראבילו שרף סוליות.

ומעל הכול - סיפור שמובא פה לראשונה - האופוזיציה דרשה לעצור את ההצבעה אבל לא דרשה שהיא תקרה בלי טלפונים ניידים! זאת אומרת שההצבעה זוהמה, והאופוזיציה פשוט דרשה לקיים אותה מההתחלה באותם תנאים מזוהמים. למה? מתוך זחיחות שהם על הסוס ותחושה של 'יאללה, בואו נתקדם לניצחון'. הם טוענים שביקשו זאת ושמדובר בהחלטה של אוחנה שלא היה איך לפעול מולה, אבל זה לא מדויק - הם היו צריכים לדרוש את המשך ההצבעה, רק בלי ניידים.

פרסומת

זו רשלנות וחוסר מקצועיות, גם אם לא נעשו בזדון. איך זה נגמר אנחנו יודעים - בלי מבקר מדינה מטעמם אבל עם קמפיין לבחירות הקרובות: "מושחתים – נמאסתם".

דפנה ליאל, תמונה חדשה לפרשנות, 2023
דפנה ליאל | צילום: שרון גבאי