המשגרים של חיזבאללה עמדו חשופים ומוכנים, מכוונים לעבר בתים ישראלים סמוך לגבול, בשלושה מוקדים שונים. ברגע אחד נשמע האות בקשר – וההוראה לסגור את המעגל: "עובדים על המטרה". בתוך שניות הותקפו המשגרים והושמדו, עוד לפני שהספיקו לשגר אותם: "ראינו פיצוץ".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן 

מי שתקף את המשגרים הוא רס"ן י', סגן מפקד טייסת 105. הטייסת שלו מפעילה מטוסי F16-D מבסיס רמת דוד, והמצב הסוער בגבול הצפון הוא המשימה העיקרית שלהם: להמשיך להדוף את חיזבאללה צפונה ולסכל את איום הרקטות והנ"ט על יישובי הצפון, לפגוע במשגרים רגע לפני המטח.

"במקרה של התקיפה הזאת פגענו במטרה לפני שהמשגר ירה לכיווננו", מספר רס"ן י' על השמדת המשגרים בשלושה מוקדים בזמן קצר. "חומר הנפץ שיועד לשטחנו התפוצץ הפעם בשטח לבנון".

כבר יותר מחמישה חודשים שחיזבאללה ממשיך להתבצר ב"משוואה" שלו ושולח מטחים כבדים לצפון המדינה. ככל שהשילוב בין המודיעין לתצפיות ולחיל האוויר מתגבר, כך מצליח צה"ל לסכל את הירי של חלק מהמטחים. "יש סגירת מעגלים מהירה מאוד מרגע שמזהים את המטרה ועד שתוקפים אותה. צריך להיות זריזים כדי להיות רלוונטיים. כשאנחנו מונעים את האירוע זה מאוד מספק".

סמ״ט 105, רס״ן י׳
"פגענו במטרה לפני שהמשגר ירה לכיווננו". רס"ן י', סגן מפקד טייסת 105

את התחושות ברגעים האלה בקוקפיט קשה לתאר. "ברגע שפגעתי במטרה ויש פיצוצי משנה, אני מבין שפגעתי בחומר נפץ שיועד לשטחנו – וזה נותן תחושה של הגנה", מדגיש רס"ן י'.

איך התהליך הזה קורה בפועל? "הכוח מאתר שיגור ומכין מטרה, ולאחר אישורים היא מגיעה אליי בקצה. אני יודע מה מהות המטרה ומה אני תוקף", מציין הקצין. "מרגע שהמטרה מועברת אליי, אהיה מוכן בשנייה שאקבל את האישור לתקיפה".

מטוס F16-D (צילום: David Silverman, getty images)
"לכל תקיפה יש את המאפיינים שלה". מטוס F16-D | צילום: David Silverman, getty images

חיל האוויר תקף בכמה זירות במקביל

חיל האוויר ופיקוד הצפון מספקים מטרות בזמן אמת ומוציאים לפועל סדרת תקיפות בדרום לבנון ובעומקה – במטרה לפגוע קשות בתשתיות ובמפקדות של חיזבאללה ובאמצעי הלחימה שלו. "בכל התהליך משתתפים לא מעט אנשים, וכולם נותנים את המיטב כדי שהזמן לסגירת המעגל יהיה קצר ככל הניתן", אומר רס"ן י'.

ארגון הטרור ספג אבדות רבות עד כה, וחלקים ממנו כבר נסוגו לקו שמצפון לליטני, אך האיום עדיין לא הוסר: בצה"ל מרכזים מאמץ גדול לסיכול השיגורים כדי לאפשר לתושבים לחזור ליישובים שפונו, ובתחושת ביטחון – אם יושג הדבר בהסדרה ואם יושג במערכה.

במהלך המלחמה פעל חיל האוויר בהיקפים חסרי תקדים בכמה זירות במקביל: מטסי תקיפה בוצעו לפני התקדמות כוחות הקרקע בעזה, וגם בצפון וגם בדרום עובדים במרץ על סגירות מעגל מהירות ונטרול איומים על הכוחות באמצעות כלי טיס שונים. כך, רס"ן י' יכול למצוא את עצמו תוקף בעזה ובצפון, לנחות ולהמריא שוב לביצוע משימה לשמירה על הגנת שמי המדינה – וכל זאת בפחות מ-24 שעות.

"אני תוקף בצפון ומיד אחרי זה מוצא את עצמי תוקף בדרום. לכל זירה יש הרגישויות משלה ואיומים משלה", מסביר הקצין. "לכל תקיפה יש המאפיינים שלה, וצריך ללמוד אותם לקראתה. במהלך כל טיסה צריך מיד לשלוף את הידע הרלוונטי". שניות ספורות בקוקפיט יקבעו אם המשימה תבוצע בהצלחה ואם המטרה תושמד עוד לפני שתפגע בבתים, במטרות, בלוחמים ובאזרחים בישראל.

גבול ישראל לבנון (צילום: ap)
"הכוח מאתר שיגור ומכין מטרה". עשן מיתמר מעל אזור הגבול בלבנון | צילום: ap

למרות הדמיון בסגירת המעגלים, רמת האיום על הטייסים בקוקפיט שונה בין הצפון לדרום, כך מסביר הרס"ן: "בדרום אין יותר מדי איומים שכאלה. האיום מול חיזבאללה הוא שונה, אבל אנחנו פועלים למען חופש פעולה. אם יירו עלינו, נדע להתמודד עם זה באמצעות מערכות חיצוניות ופנימיות שיש לנו".

מפקד הטייסת, סא"ל ת', התייחס במהלך המלחמה לפעילות בדרום ולאופייה: "חיל האוויר מסייע באש ומהווה מטרייה אווירית וכוח מגן ללוחמים שעל הקרקע. התקיפות הן בעוצמה שארגון הטרור חמאס טרם נתקל בה. אנחנו פועלים בשיתוף פעולה הדוק עם זרועות היבשה והים, כתף אל כתף עד הניצחון".

המגעים להסדר מדיני בצפון נמשכים, ואיתם גם האיומים בהסלמה. "אנחנו ממשיכים להתאמן ולהתכונן להתפתחות בזירת הצפון ונדע לעמוד בכל משימה שתידרש מאיתנו", מצהיר י' – ומבקש להעביר מסר ברור פנימה: "הזמנים הקשים מגיעים לכולנו ואנחנו עושים הכול בשביל שכולם יחזרו הביתה ויוכלו לחיות חיי שגרה. אנחנו פה ככל שיידרש בשביל להשיג את מטרות המלחמה".

גבול ישראל לבנון (צילום: ap)
חיזבאללה שולח מטחים כבדים לצפון. גבול ישראל לבנון | צילום: ap

הפרטים המופיעים בכתבה הותרו לפרסום בידי הצנזורה.