זה קרה באחרונה. לוחם בעמדת הסתוות הרחק מגבולות המדינה באמצע מבצע מיוחד ומורכב. הוא מזהה לפתע אויב מתקרב – חייל מקומי שהולך ומתקרב למקום שבו הוא מסתתר. לאט-לאט החייל סוגר את הטווח ביניהם, שעומד כעת כבר על מטרים אחדים. הוא אינו מבחין בלוחם הישראלי. אם יפתח באש ויהרוג את האויב, ייחשף והמבצע ירד לטמיון. אם ינצור – ויתגלה – חייו מונחים מנגד.

לפעמים זה עניין של שניות אחדות שבהן נדרשת קבלת החלטה לכאן או לכאן, כזו שתכריע את גורלו של המבצע – ואת גורל החיים. הלוחם היה צריך לקבל החלטה אם לפתוח באש או לא. המחירים, לכאן או לכאן, גדולים מאוד. אם החליט שלא לפתוח באש, הוא צריך למצות את הספק באיפוק מסיבי ומאתגר. לוחם ממוצע היה פותח באש הרבה לפני שלוחם שלדג מתחיל אפילו לחשוב ולהתלבט בספק הזה. הלוחם החליט להתאפק. עוד רגע אחד אחרון. החייל המקומי סב על עקבותיו, לא גילה שלמרגלותיו מסתתר איש הכוחות המיוחדים הישראליים. ההחלטה הזאת הצילה מבצע עתיר משאבים וזמן. המבצע נמשך וצלח.

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
בסוריה, בעזה, בלבנון ובמדינות אחרות ברחבי המזרח התיכון. לוחמי שלדג | צילום: דובר צה"ל

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

על הקיר בלשכת מפקד היחידה מאות אבנים, כל אחת ממקום אחר שבו דרכו הלוחמים

בשנתיים האחרונות עובדת יחידת שלדג של חיל האוויר הכי הרבה יותר מכל היחידות המיוחדות, כחמישה עד שישה מבצעים בשנה. צריך לזכור שמדובר בנוהלי קרב שרצים במשך חודשים לפני שהמבצע יוצא לפועל. יש צוותים שרצים במקביל על מבצעים שונים בזירות שונות, חלקן רחוקות מאוד מישראל.

כל זה קורה בשל ההשתנות הדרמטית בזירה. האויבים מזהים חולשה, ההרתעה נשחקה והם מעיזים יותר – בכל מקום. בסוריה, בעזה, בלבנון ובעוד מדינות ברחבי המזרח התיכון, שם פועלים לוחמי שלדג. הם נדרשים לסייע לחיל האוויר לפעול במב"ם – המערכה בין המערכות – ולאפשר למטוסי הקרב שתוקפים עליונות אווירית בכל מקום שיגיעו אליו; אוספים מודיעין, משמידים מטרות כמו מערכות הגנ"א של האויב, מסמנים מפקדות ומתקנים חשאיים ומאפשרים לטייסים לפעול בשקט היכן שיידרש. זה שינוי ניכר שמצריך בנייה נכונה של היחידה, הלוחמים והכוחות.

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
המטרה: לאפשר למטוסי הקרב שתוקפים עליונות אווירית בכל מקום שיגיעו אליו | צילום: דובר צה"ל
יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
הלוחמים נערכים כמה חודשים לכל מבצע | צילום: דובר צה"ל

מי שביקר בלשכתו של מפקד היחידה באחרונה מספר שעל הקיר בכניסה מוצב מדף ועליו מאות אבנים. כל אחת מהן הובאה ממקום אחר שבו דרכו רגלי הלוחמים ברחבי המזרח התיכון – מדינות, מדבריות והרים גבוהים. עדות אילמת למבצעים עלומים ורחוקים שביצעו אנשיה במשך עשורים של פעילות חשאית. לכן משקיעים משאבים רבים ותשומת לב ביחידה בכל הקשור לבניית דמות הלוחם בשלדג.

שלדג מבצעת פתרונות עבור בעיות קשות לחיל האוויר, היכן שהשיטות הקלסיות שלו לא יכול לפתור אותן. הפעילות של היחידה מסייעת לחיל "להתפזר" ולהגיע לכל מקום, ובכך מאפשרת את העלייה במספר המבצעים והפעולות שלו בשנתיים האחרונות. שלדג היא חוצת הקו הגדולה ביותר מכל היחידות בצה"ל, וחיל האוויר יודע להפעיל אותה באופן מדויק. האם הדבר העיקרי ביחידה הוא שמירה על עליונות אווירית? אפשר להגיד, אבל לא רק.

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
לפעמים יש גבול עדין בין הנדסה לאומנות | צילום: דובר צה"ל

הבעיה שעלתה במבצע מחוץ לישראל ונפתרה רק אחרי החזרה לארץ

90% מפעילות היחידה נועדו לשרת את החיל, והיא עונה על בעיות שאי אפשר לפתור אחרת. צריך אומץ פיקודי מצד היחידה והרמטכ"ל. דמות הלוחם היא ה-DNA של היחידה. הדמות מושתתת על זה ש"הכול אפשרי". אין תקרות זכוכית, הכול מעבר לדמיון של האדם הממוצע.

ביחידה משתמשים בטכנולוגיות מתקדמות מאוד, בפיתוח אמצעי לחימה, ניווט, ניוד, קשר, תצפית וסייבר. לפני כמה חודשים נתקלו לוחמיה בבעיה שצצה במהלך מבצע. כשחזרו ארצה, ואחרי תחקיר האירוע, הם כינסו 70 אנשי תוכן מכל עולמות הטכנולוגיה בישראל כדי לפתור את אותה בעיה. אנשים מגופי ביון אחרים, תעשיות ביטחוניות ועוד – כולם נרתמו למשימה: איך מוצאים פתרון ייחודי מחוץ לקופסה? ב"האקתון" בן כמה ימים נמצא הפתרון: שינוי תפיסת ההפעלה ודפוס התנהלות אחר מול האויב. הפתרון הזה משמש כעת את הלוחמים במצבים דומים.

בדמות הלוחם שנבנית במהלך ההכשרה יש שלוש צלעות מרכזיות: הערכית, המקצועית והמנטלית – המאופיינת בברק בעיניים ובירידה לכל הפרטים הקטנים. לוחמי שלדג הם אנשי ספר ורוח. בגיבוש ובמסלול הארוך ממפים אנשים על פי דמות הלוחם ומדייקים ומשכללים אותה במעלה הדרך. לא סתם נדרשים הלוחמים לחתום על שירות קבע אחר כך. לניסיון שצברו יש משקל עצום באופן ביצוע המשימה. לבגרות, לאיפוק, לראייה הכוללת וההבנה שכל לוחם הוא "מפקד שלדג" בשטח. מה שיחליט – אם יידע לנמק את ההחלטה – יקבל גיבוי מלא.

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
היחידה חוצת הקו הגדולה ביותר מכל היחידות בצה"ל. שלדג | צילום: דובר צה"ל

אם מפקד שלדג אינו משתתף במבצע כאחד הלוחמים בשטח, וזה קורה לא מעט, הוא מוביל את המשימה מחפ"ק היחידה בזמן אמת, מתכלל את כל המרכיבים והמשאבים ורואה את התמונה הרחבה ביותר. הוא פועל מהמקום שבו הוא משפיע הכי הרבה על ההתרחשות. ועדיין, הוא מתחקר כל לוחם ולוחם. מנסה להביא אותו ליכולת שברגע ההחלטה יפעל כמותו.

הדבר החשוב ביותר הוא רמת הביצוע, והוא גם שומר על חיי אדם. להיות על ה-100 ולא להסתפק ב-99. זו לא סיסמה, אלא באמת ניסיון להביא את לוחמי היחידה לקצה – במיוחד שעובדים בכלים שאינם סטנדרטיים בצבא הגדול. ההכנות למבצע נמשכות כמה חודשים, ובסופם כל לוחם מתוחקר. המטרה היא להביא כל אחד מהם לקבל החלטות שמפקד היחידה היה מבצע בשטח, באיום, באותה רמת בגרות, מקצועיות וידע. וזה דבר שקשה לדרוש מלוחם.

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
ההבנה בשטח: כל לוחם הוא "מפקד שלדג" | צילום: דובר צה"ל

הקצין בשטח האויב היה צריך להחליט: לעצור במקום או להמשיך

זה סיפורו של מבצע עלום אחד שמספר הרבה על היחידה ועל לוחמיה. באחד המבצעים האחרונים ישב מפקד שלדג בחפ"ק. אחד הקצינים הגיע לנקודת זמן שבה היה חייב לקבל החלטה – להמשיך או לעצור. אם יעצור במקום, המשמעות היא לחכות עוד יום בתוך שטח אויב, עם סיכוי להיחשף, לסכן לוחמים וגם את היכולת לאפשר את המשך המבצע. אבל משהו בתחושה שלו גרם לו להבין שהוא כן יכול. הוא עלה מול מפקד היחידה בקשר וידע שהמפקד יבין למה עשה זאת. צוות הלוחמים נקלע לחלון זמנים מורכב, בעייתי ולחוץ, שכמעט הצריך התקפלות וחזרה לאחור. הקצין התעקש. הוא האמין שיצליח במשימה למרות לחץ הזמן והחשש שהכול תלוי על בלימה. מפקד היחידה הלך איתו ועם התחושה האישית שלו כמפקד בשטח ב-100%. הוא סמך עליו שיצליח למרות שזה לא הסתדר בזמנים שעליהם התאמנו הלוחמים.

בסופו של דבר הקצין צדק. המבצע צלח. הקצין ומפקד היחידה דיברו על הרגע הזה במבצע הרבה מאז, מה שהרגישו שניהם הוא בדיוק מה שקרה. לפעמים יש גבול עדין בין הנדסה לאומנות. הרבה פעמים נוטים ללכת לצד ההנדסה, הברור, המוכר, זה שיש לו פתרון ברור של אחת או אפס, ולא שוקלים את תחום האינטואיציה. זה בדיוק הביטחון שנוטעים בלוחמים, והם אחר כך יודעים "לשדר" זאת למפקדים למעלה. ההבדל בין ביצוע מוצלח לכישלון.

יחידת שלדג (צילום: דובר צה"ל)
חלק מהפעולות - הרחק מאוד מגבולותיה של ישראל | צילום: דובר צה"ל

בסופו של דבר יושב מפקד חיל האוויר וצריך להחליט אם לשלוח כוח למשימה בעומק שטח אויב. מח"א (מפקד חיל האוויר) שותף בכל הנוהל של תכנון המבצע, האימון והתחקיר שלפניו. הוא מלווה הכנות בהחלטות קריטיות וחשובות. הוא רואה את הדברים בעיניים ומתחקר את הכוח בעצמו לפני הביצוע.

עוד נקודה שעולה בימים אלה היא המחאה בקרב אנשי המילואים של היחידה. חלקם מובילים את המאבק ברחובות ישראל. מפקד שלדג מודד את זה בכשירות היחידה והאנשים ובהתייצבות. בשני הפרמטרים האלו היחידה במצב מצוין. הוא מתייעץ עם מח"א וסומך על שיקול דעתו. יחידת שלדג תלויה מאוד במילואים והיא לא נגרעה. בתחילת המחאות היו מי שביקשו שלא יקראו להם עקב קושי גדול, ביחידה הוחלט שלא לקרוא להם לעת עתה וקיימו שיח מתמיד עם האנשים. לפי שעה עוברים בשלדג את המצב באופן טוב. הכשירות לא נפגעה, גם לא היכולת לפעול ולהוציא לפועל מבצעי מיוחדים.

תוכן הכתבה אושר לפרסום בידי הצנזורה הצבאית.