באוויר של הדרום, שהולך ומתחמם עם תחילת הקיץ, חזר לרחף גם החשש שהחיסול הבא נמצא ממש מעבר לפינה. במשך חודשים היה נראה שהשטח נרגע קצת, בעיקר לאחר שהעבריין בני שלמה חוסל - ודווקא מחוץ לגזרה. באותו זמן ההערכות היו סותרות: חלק העריכו שהנקמה מתקרבת, ואחרים קיוו שהמצב יירגע אחרי שהיריב הגדול של שלום דומרני יצא מהתמונה. לפני שבוע וחצי סימן השאלה הפך לסימן קריאה: אמיר סעדה בן ה-51, מקורב לדומרני, חוסל באשקלון והיורה נמלט מהזירה.

אמיר סעדה, ההרוג באשקלון, מקורבו של שלום דומרני
במשטרה מבטיחים: יהיו "הפתעות לעבריינים" בתיק הרצח של אמיר סעדה, המקורב לדומרני

ניכר, אם כן, שדומרני ואנשיו עדיין על הכוונת - לאחר שצברו לא מעט אויבים. ומתברר כי לתמונה נוסף "שחקן" נוסף, דווקא מהצפון: מיכאל מור, העבריין שהטיל אימה בנהריה והמאבק של המשטרה בו הוביל לפרשת "השוטרים הנוקמים" (שעליה מבוססת הסדרה "השוטרים" בקשת 12).

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

מיכאל מור הוא ראש ארגון פשע מהצפון, מה הוא עושה כאן?

"נכון מאוד, יש כל מיני גופים ואנשים של מיכאל מור מנהריה שחברו לאחרונה לארגון של שלום דומרני ונמצאים כאן מטעמים כאלו ואחרים", מפתיע סנ"צ דורון אלוני, מפקד ימ"ר (היחידה המרכזית) של מרחב לכיש במשטרה. "לאחרונה התנהלו מספר חקירות סמויות שביניהן הוגש כתב אישום לעבריינים חברי ארגון של שלום דומרני ומיכאל מור בעיר אשקלון. הם ניסו את מזלם לייצר כסף קל על חשבון האזרח, ושיתוף הפעולה של האזרח והלחימה של המשטרה הובילה לכך שהעבריינים הורשעו ושמנו אותם מאחורי סורג ובריח".

מיכאל מור (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של מיכאל מור)
פעיל גם בדרום. מיכאל מור | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של מיכאל מור

עוד חיסול, כך מתברר, עמד להתבצע בטווח זמן מיידי: בתום מרדף משטרתי נעצרה השבוע חוליה, שמשויכת ל"כנופיית שוקרון" - ושני חשודים נתפסו עם אקדח וכפפות לפני ביצוע ירי. השניים, בני 35 ו-27, נתפסו במהלך פעילות סמויה: הם ניסו להימלט, תוך שהם מנגחים ניידת משטרה ורכב נוסף. לבסוף הם נעצרו, והיעד שבו תכננו לפגוע עדיין לא ידוע.

מעצר של חוליה בדרך לחיסול (צילום: דוברות המשטרה)
שני החמושים נתפסו בדרך לחיסול, עם נשק וכפפות | צילום: דוברות המשטרה

"עד לא מזמן הם היו יריבים"

התמונה בדרום מורכבת מכפי שהיא נראית מלכתחילה, עם קבוצות פשיעה רבות - שלעיתים חוברות זו לזו ולעיתים "מתהפכות" והופכות ליריבות מרות. "יכולות להיות כמה קבוצות פשיעה שמשויכות לשלום דומרני אבל יכול להיות שגם בין אותן קבוצות יש סכסוכים. כל מפת הפשיעה שלנו במרחב השתנתה והיא מאוד דינמית", מבהיר סנ"צ אלוני בריאיון למגזין N12. "היום אני יכול להגיד לך - 'תשמע, יש קואליציות בין קבוצה א' לקבוצה ב'' - ובעוד שבועיים זה יכול להשתנות".

לדבריו, בראש האירועים המכוננים ששינו את מפת הפשיעה בדרום נמצא הרצח של בני שלמה סמוך לראש השנה - אבל קדמו לחיסול הזה כמה אירועים שהציתו את השטח, בהם ניסיון הרצח של נינה דומרני, הבן של שלום שנותר נכה לאחר שנורה. "מהשלב הזה שלום נוקט באסטרטגיה שכל מי שפגע בבן שלו הולך להיפגע, הוא גם לא התבייש להגיד את זה בקולו בכל מיני הזדמנויות. אם פעם היה משהו מובהק - בני שלמה נגד שלום דומרני - היום יש עניין של קואליציות של קבוצות", מסביר אלוני.

נינה דומרני (צילום: פייסבוק/ניסים דומרני)
האב שלום דומרני הודיע שינקום על הירי בבנו. נינה דומרני, ארכיון | צילום: פייסבוק/ניסים דומרני

ובהיעדרו של בני שלמה, הקבוצה שסרה בעבר למרותו התפצלה לשתיים: "יש קבוצה של אייל נגר, שכמו שאנחנו יודעים חבר למשפחת לביא. באופן עקרוני זה אבסורד כי עד לא מזמן הם היו יריבים", הוא מסביר. "אירוע מכונן נוסף היה החתונה של עמוס לביא ששמו לו את המטען, ומי ששם לו את המטען משתייך לקבוצה של בני שלמה לשעבר. והקבוצה השנייה זה כל מי שקשור לדין בן פורת ורזיאל רווח, שהם מסומנים בתור אלה שאחראים לאותו מטען שהיה בחתונה ברחובות".

הוואקום אחרי החיסול של בני שלמה

סנ"צ אלוני ממשיך: "מאז הרצח נוצרו סכסוכים בין הקבוצות עצמן, סכסוך בתוך הקבוצה של בני שלמה ואייל נגר ודין בן פורת - כי ברגע שאייל נגר חבר למשפחת לביא הקבוצה השנייה אוטומטית בחוץ כי משפחת לביא לא יעשו סולחה וברית עם החבר'ה ששמו להם את המטען. יש פה משהו אמוציונלי ואישי ואין פה ויתורים".

"נכון לעכשיו, ברגע שנוצר וואקום בשטחים שעליהם שלט בני שלמה, מתחיל מאבק בין הארגונים על כל מקורות הממון", הוא מסביר. "שלמה ינק את הממון שלו מכל מיני בתי הימורים, מטמנות כאלה ואחרות  - ועכשיו יש כל מיני קואליציות שנוצרות מכל מיני אינטרסים. נוצרה קואליציה בין שלום דומרני לרזיאל רווח ודין בן פורת, שהיו אויבים בנפש וניסו לפגוע אחד בשני". והנכונות של היריב הגדול דומרני לצעדים קיצוניים מחריפה את המצב: "כל מי שמהווה עבור דומרני סכנה, גם אם הוא בא מתוכו, הוא פוגע בו ומוריד אותו כדי להוריד לעצמו סיכונים".

שאלה אחת גדולה מרחפת מעל שיחתנו - איך דומרני לא יושב עכשיו בבית כלא? סנ"צ אלוני מנסה להסביר: "כשאנחנו מדברים על פגיעות כאלה ואחרות בתוך ארגוני פשע, הפגיעות נעשות בזהירות. הכלי העיקרי שלנו היום להיאבק בארגוני פשע זה באמצעות עדי מדינה. אנחנו מצליחים לא מעט פעמים להביא את העדים האלה וגם נגדו נצליח בהמשך".

בני שלמה, שלום דומרני (צילום: חדשות 12/גדעון מרקוביץ', פלאש 90)
אחד חוסל, השני "מסתתר". בני שלמה, שלום דומרני | צילום: חדשות 12/גדעון מרקוביץ', פלאש 90

עם זאת, הוא מבהיר: "כששלום דומרני היה בכלא, הארגון שלו כמעט ולא תפקד. ואז כשהוא יצא מהכלא חזר כאן הבלגן. אם לא היו פוגעים בבן שלו אני לא יודע מה היה קורה איתו עכשיו, אולי היה מנסה להתפרנס בשקט. מרגע שחרורו מהכלא מפת הארגון השתנתה, ורואים שמהארגון פרשו מרבית החברים הוותיקים והוכנסו כמה עבריינים צעירים. הוותיקים, שהיוו 'גורמי סיכון' להמשך פעילות הארגון, חוסלו - מי שמהווה איום על שלום דומרני גם מתוך הארגון ייפגע".

"דומרני מפוחד מאוד, יודע שיומו קרב"

מה עוד אפשר לדעת על מצבו הנוכחי של שלום דומרני, אחד מראשי ארגוני הפשע הגדולים ביותר שצמחו בארץ בשנים האחרונות? גורמים במרחב לכיש העבירו מסר נחרץ: "שלום לא מסתובב בחוץ, מפוחד מאוד, יודע שיומו קרב, הן מתוך הארגון והן מחוצה לו. שלום לא יושב בבתי קפה והוא ידאג בכל מקרה שלא יראו אותו. פעם האנשים האלה לא היו מעיזים לצאת לאשקלון והיום הם נכנסים ביותר חופשיות וזה מעלה תהיות בתוך העולם התחתון איך זה הגיוני".

סנ"צ דורון אלוני (צילום: דוברות המשטרה)
"יידע כל עבריין שישנה משטרה שתעשה את הכול כדי להכניסו לכלא". סנ"צ דורון אלוני, מפקד ימ"ר לכיש | צילום: דוברות המשטרה

במשטרה עוקבים בדריכות אחר הקרב על ה"שליטה" בדרום, ויוצאים למבצע רחב היקף שפרטיו נחשפו השבוע לראשונה ב-N12. במבצע שזכה לשם הקוד "חריש עמוק" משתתפים 800 שוטרים, שמטרתם להגביל את צעדיהם של ראשי ארגוני הפשע ולהיות במעקב צמוד אחריהם. בעקבות החיסול של בני שלמה, התוכנית הנרחבת יצאה לדרך - וכבר הצילה חיים: "המשמעות היא להיות בכל עת צעד אחד לפניהם", מבהירים במשטרה. 

מה הדרכים שלך לדעת על הקואליציות?

"למשטרה יש הרבה צינורות לקבלת אינדיקציה נאמנה ונרחבת שמתעדכנת באופן רציף במפת הפשיעה, אנחנו מדברים על אמצעים מודיעיניים וחוץ מהקואליציות אנחנו מגלים גם קואליציות סמויות מתחת לפני השטח בין חברי ארגונים שמעל פני השטח מסוכסכים ויריבים", אלוני מצהיר. "בנוסף לזה אנחנו מחפשים כל הזמן חורים בארגונים כדי להיכנס פנימה. המטרה העיקרית היא פירוק הארגון והעומד בראשו".

דין בן פורת (צילום: פייסבוק)
סומן כאחראי להנחת המטען בחתונה. דין בן פורת | צילום: פייסבוק

"תהיה כאן הפתעה"

ובשלב זה בשיחתנו הוא מצביע על ההבדלים בין דומרני לבין ארגוני הפשיעה הערביים: "בארגון מהחברה הערבית יש משהו 'שבטי' - גם אם תכניס את ראש הנחש לכלא, הארגון ימשיך לפעול כרגיל. אבל כשמדובר על ארגון של יהודים, ברגע שאתה מחסל או מכניס את ראש הארגון לכלא, באופן אוטומטי הארגון נחלש באופן משמעותי - עד לא קיים. בני שלמה מת, נגמר. התחלקו והתפלגו אבל אין ארגון, מדובר בקבוצות שכל אחד הלך לצד אחר. כל אחד רוצה לדלג בין הטיפות ולא להירטב. כל אחד רוצה לשמור על החיים שלו".

לפני שבועיים, בשבת האחרונה חוסל אמיר סעדה אשר היה מקורב לשלום דומרני. מה אפשר לספר על זה?

"על החיסול האחרון של אמיר סעדה יש צו איסור פרסום על פרטי החקירה, אך יחד עם זאת ניתן לומר כי החקירה מתקדמת וייתכן ואף תפתיע מספר גורמים בהקדם", מבהיר סנ"צ אלוני. "תהיה כאן הפתעה לכמה גורמים עבריינים. אך על כך נרחיב בפעם הבאה".

אייל נגר (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולמים)
חבר ליריביו, משפחת לביא. אייל נגר (משמאל) | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המצולמים

באוקטובר השנה נרצח אחד מהעבריינים הגדולים ביותר של השנים האחרונות, בני שלמה. ועושה רושם שאתם לא מצליחים להתקדם עם החקירה הזו.

"התיק של בני שלמה עדיין בהמתנה, הטיפול בתיק הזה בעיצומו ואנחנו ממשיכים לעבוד על התיק הזה - הוא בשלבים מאוד מתקדמים", עונה אלוני בהתייחסות לפרשה שבה החשודים המרכזיים שוחררו וטרם הוגשו כתבי אישום. "עדיין אסור לפרסם את כל הדברים, אבל בקרוב מאוד נוכל לדבר על הדברים האלה בהרחבה".

למה ארגוני הפשיעה בוחרים דווקא באזור לכיש?

רפ"ק ינון מדמוני, ראש מחלק מודיעין בימ"ר לכיש, מסביר: "זה אזור שמהווה כר כלכלי שאפשר לינוק ממנו המון כסף. בין אם זה מטמנות, בתי הימורים, כריית חול - יש לנו פה הרבה מאוד מקורות שאפשר לקחת כסף. ויש פה אזורי שליטה, האזורים האלה היו מחולקים. בחלוקה גסה, החלק הצפוני של אשקלון היה של בני שלמה והשאר זה של שלום דומרני. בגלל זה כל ארגוני הפשיעה נמשכים לפה. וכל אחד רוצה נתח, כל אחד רוצה לאכול".

השוטרים במהלך מעצר החשודים, לפנות בוקר (צילום: דוברות מרחב משטרת לכיש)
שוטרי ימ"ר לכיש בפשיטה לאחר פעילות של סוכן סמוי, ארכיון | צילום: דוברות מרחב משטרת לכיש

"הייתה פה ירידה משמעותית בחיסולים"

מאחורי צמד המילים "ימ"ר לכיש" מסתתרת עבודה מאומצת בכמה צירים נגד ארגוני הפשע שפועלים באזור, ובשיתוף עם גופים אחרים - כפי שבא לידי ביטוי במעצר חוליית המתנקשים שהייתה בדרך לחיסול: השניים נתפסו במהלך פעילות סמויה של בלשי ימ"ר לכיש ואגף המודיעין בתחנת קריית גת, כשלוחמי יס"מ לכיש ויחידת יואב מסייעים. "עבודת הימ"ר מטפלת בארגוני פשע, בעבירות ותופעות פשיעה מורכבות. עבודת הימ"ר מתקמדת בעיקר בארגוני הפשיעה - מעבר לעבודה בציר הטכנולוגי אנחנו מגייסים גם מועמדים כאלה ואחרים להיות סוכנים ובמטרת העל שלנו לגייס מועמדים להיות עדי מדינה", מסביר סנ"צ אלוני.

על התוכנית החדשה, "חריש עמוק", הוא מספר: "על פי מפת הפשיעה החדשה והקואליציות החדשות פה, המטרה היא 'לחנוק' את העבריינים - לא לאפשר להם את הפעילות שהם רוצים לעשות. אולי זאת הסיבה שבני שלמה נרצח לא בלכיש, כי הם ידעו שהוא לא יירצח כאן. המשימה היא לטפל באופן נקודתי באותם גורמים עבריניים שמחוללים את הפשיעה האלימה במרחב, וגם משפיעים מחוץ למרחב – לא רק מה שקורה באזור לכיש".

פרשיית סד''ח ימ''ר לכיש (צילום: משטרת ישראל)
מעצר שביצעו שוטרי ימ''ר לכיש, ארכיון | צילום: משטרת ישראל

תוכנית "חריש עמוק" היא למעשה שדרוג והרחבה של הפעילות שזכתה לכותרת "עונת הקציר", שהחלה כבר לפני שנה וחצי. היא מתמקדת בפעילות מודיעינית - ובמשטרה מציינים שהיא כבר הובילה לסיכול של כמה תוכניות התנקשות "הייתה פה ירידה משמעותית בחיסולים ובפשיעה. התוכנית הזו באה לעולם לאחר השחרור של שלום דומרני ובני שלמה מהכלא, ידענו שדברים הולכים לקרות וזו הייתה התוכנית שלנו לתקוף אותם", מחדד רפ"ק ינון מדמוני, ראש מחלק מודיעין בימ"ר לכיש.  מפקד המרחב הנוכחי, נצ"מ רועי ולדמן, נכנס לתפקידו לפני חודשים ספורים - והורה על העמקת הפעילות.

"התוכנית כוללת פעילות סמויה וגלויה נגד יעדים", מפרט סנ"צ אלוני. "כחלק מהתוכנית, כלל שוטרי מרחב לכיש גם בימ"ר וגם בתחנות ובאגף התנועה המרחבי ויס"מ לכיש מתחככים באופן יום יומי עם אותם עבריינים, דבר שבפועל מקשה על הפעילות הפלילית שלהם".

רפ"ק ינון מדמוני (צילום: דוברות המשטרה)
"המשימה היא להדק את הטבעת סביב הצוואר של אותם עבריינים". רפ"ק ינון מדמוני | צילום: דוברות המשטרה

"התוכנית הזאת למעשה אומרת שימ"ר לכיש היא לא היחידה שמטפלת בארגוני הפשיעה. זה אומר שלימ"ר יהיו זרועות בכל מרחב לכיש", מפרט רפ"ק מדמוני. "כל תחנה במרחב מקבלת את האחראיות והיעדים בגזרה והמשימה היא להדק את הטבעת סביב הצוואר של אותם עבריינים, זאת אומרת שהעבריינים לא יוכלו לנוע במרחב לכיש באופן חופשי. אם עבריין רוצה לצאת עם אקדח מהבית כדי לאבטח עצמו ולפגוע במישהו הוא יודע שיש 'סיכוי' של 99% שבדרך הוא ייתקל בשוטרים, הוא יקבל דוח תנועה ויעצרו אותו ויחפשו לו ברכב. העבריינים יודעים את זה".  

"להיות צעד אחד לפני העבריין"

נצ"מ רועי ולדמן, מפקד מרחב לכיש, מספר גם הוא על המאבק בפשיעה באזור: "במסגרת האסטרטגיה ההתקפית של מרחב לכיש נבנתה התוכנית 'חריש עמוק', שמטרתה מתן מענה אפקטיבי ויסודי, באמצעות כל רבדי הביצוע במרחב, כנגד הפעילות הפלילית של ארגוני הפשיעה. ייחודיותיה של התכנית טמונה ביכולת לייצר מעקב צמוד ואישי על כל חשוד באמצעות יכולות ייחודיות שפיתחנו. המשמעות המעשית בשטח היא להיות בכל עת צעד אחד לפני העבריין".

נצ"מ רועי ולדמן (צילום: דוברות המשטרה)
"ברור לכל עבריין כי בסופו של יום זרועו הארוכה של מרחב לכיש תגיע אליו". נצ"מ רועי ולדמן | צילום: דוברות המשטרה

עוד מוסיף נצ"מ ולדמן: "התוכנית מתעדכנת באופן תדיר בהתאם לשינויים במפת הפשיעה והקואליציות הנרקמות בין עבריינים באזור לכיש בפרט ובארץ בכלל. צריך להבין דבר חשוב - יש פה אסטרטגיה שלמה ויכולות מבצעיות משוכללות, שנבנו לאורך תקופה ארוכה במרחב לכיש, תוך למידה קפדנית של כלל הדמויות הדומיננטיות, והיא מיושמת הלכה למעשה מדי יום ביומו על ידי שוטרים וקצינים מעולים, חדורי ידע ומוטיבציה על מנת להכריע את ארגוני הפשיעה".

מפקד ימ"ר לכיש מוסיף ומפרט בריאיון מדוע, על אף התוכנית, ראשי ארגוני הפשע ברובם עדיין לא בכלא: "ראשי הארגונים יודעים מה יכולות המשטרה ושומרים על עצמם מהפללה על ידי כך שהם מנצלים ושולחים לביצוע העבירות עבריינים זוטרים יותר, שחלקם נתפסים וחלקם ייתפסו. כדי להפליל את ראשי הארגונים ואת הבכירים ישנם כמה כלים ברשות המשטרה, שהמרכזי ביניהם הוא עדי המדינה והחדרת סוכנים סמויים. בכל מקום שאנחנו מזהים חורים שניתן להיכנס דרכם, אנחנו נהיה שם - כשהמוטו שלנו הוא שכל מי שיושיט יד וירצה לצאת מעולם הפשע, ולא משנה מה היה עברו ומה היה חלקו, ויפתח דף חדש - נושיט לו יד בחזרה למען קידום המטרות של כולנו".  

מעצר של חוליה בדרך לחיסול (צילום: דוברות המשטרה)
הנשק שנמצא ברכב החוליה שנתפסה בדרך לחיסול השבוע | צילום: דוברות המשטרה

על המידע שמגיע מאותם עדי מדינה אומר סנ"צ אלוני: "עד מדינה זה רק מי שהיה מעורב באירוע, האנשים שלחצו בעצם על ההדק. כדי לתפוס את אותם אנשים ולייצר להם מניע לדבר אנחנו מנסים להחדיר סוכנים ולעבוד בהפעלות של סוכנים. עדי המדינה מביאים ראיות חותכות שלא משתמעות לשתי פנים ומובילות להפללת ראש הארגון. יש טעות נפוצה בקרב הציבור – מבחינת מודיעין אנחנו בכל אירוע יודעים מה קרה ומי עומד מאחורי, אבל בסוף התפקיד שלנו זה להביא את הראיות לבית משפט, אנחנו מדברים על עבירות חמורות ולאנשים אין אינטרס לדבר".

סמים, סחר בנשים ו"כנופיות רעות"

הטיפול בפשיעה באזור לא מתמקד רק בעבריינים המוכרים ובארגונים שלהם: בימ"ר לכיש פועלים מול שורת תופעות חמורות שמזינות את מעגל הכספים והסכסוכים בדרום. "לאחרונה עבדנו כחצי שנה על רשת של ייבוא של בני אדם לצורך עבודה בזנות, יש גם פרשיות של ייבוא סמים דרך הים", מציין אלוני. ורפ"ק מדמוני מספר על המאבק בכנופיות שמתמקדות בתחום הרכב: "ברגע שאנחנו מחליטים לטפל בתופעה זה מצליח, בתוך חודש הבאנו שלוש כנופיות שגנבו רכבים על חם, מדובר בכנופיות רעות שאי אפשר לעצור אותם סתם ככה כי הן 'מנגחות' אותנו וממשיכות. כאנחנו בוחרים להתלבש על מישהו, סיכוי גבוה מאוד שנתפוס אותו על חם".

"מרגיש שזה מתקרב אליו". דומרני (צילום: חדשות 2)
גורם במשטרה: "שלום לא יושב בבתי קפה והוא ידאג בכל מקרה שלא יראו אותו" | צילום: חדשות 2

על שולחן היחידה מונחת שורה של תיקי רצח - בראשם בני שלמה: "אלו תיקי רצח שמקבלים עדיפות עליונה ונמצאים בשלבים מתקדמים של החקירה שברובה ברורה", מציין אלוני, "ומכאן זה ברור שנוצלו אנשים והם לא הבינו לאיזה עולם הם נכנסו. שלא ינוחו על זרי דפנה ושייקחו בחשבון שיום יבוא והם ייתנו את הדין. במקביל מרחב לכיש פועל בכמה מעגלים כנגד ארגוני הפשיעה וכנופיות מקומיות בשילוב זרועות אחיד, שמטרתו העיקרית היא למוטט את היכולת ואת הרצון של העבריינים לבצע את זממם".

לאחרונה עולה תופעת "שכירי החרב" -ארגוני הפשיעה שוכרים צעירים שיבצעו בשבילם את מעשי הרצח ואת הפעולות העברייניות כדי לא להתלכלך בעצמם. איך מתמודדים עם התופעה הזו?

סנ"צ אלוני משיב: "בעקבות הקואליציות הסמויות שנוצרות בקרב הארגונים, שמובילות באופן מובהק לבעיית אמינות קשה של אנשים, כאשר מנגד הלחץ המשטרתי - המצב הוביל להבאת שכירי חרב חיצוניים למימוש מטרותיהם הפליליות, בעיקר אירועי רצח ומטענים שנראו בכמה מקרים בתקופה האחרונה. האחרון בהם התגלה בחיסול שבוצע בעיר אשקלון בעקבות סכסוך פנימי בין חברי ארגון - הם הביאו עבריין תושב טבריה כדי שיפגע באחר".

מפקד הימ"ר: "הייתי מאוים כמה פעמים"

וכמובן שבעיית הפרוטקשן החמורה מטרידה אותם מאוד: "עבירות סחיטת דמי החסות מקבלות עדיפות ראשונה, מדובר על עבירות חשיפה – שאין מתלונן עליהם וצריך לחשוף אותם", מציין רפ"ק מדמוני. "העבירות האלה מקבלות תיעדוף ראשון ומיידי בעיקר כאשר ישנו שיתוף פעולה מלא מצד הקורבנות, שהמטרה העיקרית היא מתן ביטחון לקורבן ולחימה עיקשת בתופעה. מפה אנחנו קוראים לכל מי שנסחט או מרגיש נסחט ומאויים בידי עבריינים כאלו ואחרים לפנות, ישנה תוכנית סדורה להתמודדות עם התופעה ולהפסיק את העבירה".

חוקרי ימר לכיש (צילום: חטיבת דוברות המשטרה)
נלחמים ב"קואליציות של קבוצות". חוקרי ימ"ר לכיש, ארכיון | צילום: חטיבת דוברות המשטרה

כאנשים שנמצאים בחיכוך כל כך גבוה עם עבריינים, אתם חוששים על החיים שלכם? יש חשש לפגיעה אפשרית של אזרחים חפים מפשע?

"אני בעבר הייתי מאוים כמה פעמים", מודה מפקד הימ"ר, "והבנתי שהמשטרה נותנת את המעטפת הנכונה בכדי לתת לשוטרים שלה לפעול באופן מלא בלי לחשוש מאף אחד. גם העבריינים מבינים שיש קו מאוד ברור, אנחנו משטרה חזקה ואין מה לפחד, אנחנו מבצעים את העבודה שלנו. אנחנו לא מפחדים מהעבריינים, הם צריכים לפחד מאיתנו - יידע כל עבריין באשר הוא שמרגע שנכנס לעולם הפשע, חוץ מהקואליציות והיריבים בקרב חברי הארגונים ישנה משטרה שתעשה את הכול כדי להכניסו לכלא".

ובאותה נשימה מבהיר סנ"צ אלוני כי הפעולות מתבצעות ללא שיקולים זרים של זהות המעורבים - אלא במטרה להציל חיים: "אנחנו מבצעים פעילויות סמויות רבות בעקבות מידעים מודיעיניים על כוונות פגיעה של עבריינים בעבריינים אחרים. פעילויות אלה יכולות להוביל להצלחה ולתפיסה בשעת המעשה, אך כחלק מניהול הסיכונים והדגש על אפס פגיעה באזרחים המשטרה מבצעת סיכולים ומעצרים טרם זמנם כדי להימנע מסיכון של כל גורם שאינו מעורב בנושא. רק לאחרונה בוצעו כמה מעצרים שכאלה, שבהם נתפסו אמצעי לחימה וכלי תקיפה טרם ביצוע עבירת הפגיעה".  

"הפעילות מתבצעת באופן סמוי וגלוי בידי כלל התחנות והיחידות במרחב לכיש במטרה לסכל עבירות פשיעה חמורה, כדי להציל חיי אדם", מסכם נצ"מ רועי ולדמן, מפקד המרחב. "ברור לכל עבריין כי בסופו של יום זרועו הארוכה של מרחב לכיש תגיע אליו - במוקדם או במאוחר. התזה המרכזית היא שההצלחה שלנו תוביל לאיכות חיים טובה יותר ובטוחה יותר של האזרח המתגורר בשטח המרחב, אשר למענו אנו נלחמים, ולמענו אנו יוצאים מידי יום למשימה של חיינו. המחשבה הזו מניעה את שוטרי מרחב לכיש בכל יום מחדש".