אז איך אנחנו מגדירים אותך? שחקנית, זמרת, דוגמנית, שגרירה? מה הטייטל?

(צוחקת) "אימא של ארי", עונה נועה תשבי. 

את ישראלית? אמריקנית. את חצי-חצי?

"אני תמיד אומרת לאנשים שאני 100% ישראלית ו-100% אמריקנית ואני איומה במתמטיקה".

כמה שנים את כבר באמריקה?

"למעלה מ-20".

וואו. הזמן רץ...

"הזמן רץ כשנהנים, מאוד".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"ידעתי שזה מגיע"

כבר שנים שנועה תשבי לא הייתה בישראל בליל הסדר. אבל השנה, יחד עם בנה ארי בן השבע, היא עושה כאן את הפסח - בבית של אחותה במושב בשרון. כשבנה ארי נכנס לסלון ושר בהתלהבות את "מה נשתנה" ותשבי מספרת: "הוא ספר את הימים לפסח - 'מתי? עוד שבועיים? זה יותר מדי'".

אחרי שהיא מתרגשת עד דמעות מהשיר, היא קוראת וארי משלים: "אין על... ישראל". שלושה ימים קודם לכן היא קיבלה הודעה על כך שממשלת ישראל מפטרת אותה מתפקיד השגרירה המיוחדת למאבק באנטישמיות.

ארי תשבי, הבן של נועה
"השפה הראשונה שלו זו עברית". ארי תשבי, הבן של נועה

מי הודיע לך?

"הודיעו לי ממשרד החוץ, אנשים שאני מאוד אוהבת ושעבדתי איתם מאוד צמוד. יש שם אנשים מדהימים במשרד החוץ שעושים עבודה נהדרת. אני מעריכה שזו הייתה הנחתה מלמעלה".

עד כמה הופתעת שזה קרה? לא ראית את זה מגיע?

"ידעתי שזה מגיע".

בממשלה כנראה לא ממש אהבו את מה שתשבי אמרה לביל מאהר באחת התוכניות הנחשבות בארצות הברית: "יש עימות בין הממשלה לבית המשפט העליון, הממשלה רוצה בעצם לקחת יותר מדי כוח ולהתגבר על החלטות בית המשפט העליון בעזרת רוב פשוט, אבל העם הישראלי מורד בכך, זה די מדהים מה שקורה". המנחה אמר לה: "את בעצמך דיברת נגד זה ולא באמת דיברת עד כה נגד מדיניות ישראלית", ותשבי אישרה: "נכון, לא גיניתי את זה פומבית". והיה גם את הטור שפרסמה ב-YNET.

את כתבת: "הממשלה הימנית והדתית ביותר שישראל ידעה מעוררת חשש רב בארה"ב. ההתבטאויות הגסות נגד המפגינים (בוגדים, אנרכיסטים, הזויים) מתקבלות פה בבחילה. האמריקנים, שדוגלים בחופש הביטוי, לא מצליחים להבין את זה" - ורגע אחר כך הודיעו לך שאת מפוטרת.

"כן. חבל. אני לא הסיפור כאן - מה שקרה לי זה עוד פסיק קטן או עוד בורג קטן במערכת גדולה ובעייתית של החלטות שקורות, אני הרי לא אפסיק להילחם באנטישמיות ובדה-לגיטימציה של מדינת ישראל, אני אמשיך לעשות את העבודה שלי בכל מקרה, עם התואר ובלי התואר, אבל זה חבל שזה מה שקורה בממשלה הזו".

להשמיע כזו ביקורת ולהמשיך לייצג את המדינה והממשלה - אפשר?

"אני מפרידה באופן חד משמעי בין הממשלה לבין המדינה".

את רואה את שגריר ישראל או קונסול ישראל (אסף זמיר), שגם הוא הלך מיוזמתו, אומר דברים כאלו ונשאר בתפקיד?

"זה משהו אחר. שליחה מיוחדת ודיפלומט זה משהו אחר. אני לא מקבלת תשלום, זה סוג של תפקיד-לוויין ואני חושבת שגם מה שקורה היום הוא לא כתמול שלשום, ובגלל זה זו הפעם הראשונה בחיים שלי - ואני מקווה שגם האחרונה - שאני מביעה דעה פוליטית, דעה ספציפית לגבי המהפכה המשטרית - זו הפיכה משטרית לכל דבר. הרי יריב לוין בעצמו אמר 'ההצעה שהצענו בהתחלה הייתה הופכת את ישראל ללא דמוקרטית' - יריב לוין אמר את זה בעצמו".

"התפקיד הכרחי למדינה בכל מקרה"

את תפקיד השגרירה קיבלה תשבי לפני שנה, באפריל 2022, בימי הממשלה הקודמת. במסגרת התפקיד, תשבי ייצגה את ישראל בפורומים שונים בין-לאומיים שעסקו בנושא הזה - כולל בדיון מיוחד בקונגרס האמריקני.

אז איך בעצם נולד התפקיד הזה - שליחה מיוחדת למאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה?

"יאיר לפיד שהיה שר החוץ הבין שלהרבה מדינות ברחבי העולם יש שליח מיוחד, נציג מיוחד, ללוחמה באנטישמיות ולישראל לא היה נציג כזה".

אחת הטענות הייתה שבגלל שאתם מיודדים קיבלת את התפקיד הזה.

"סבבה. והטענה הזו בעייתית כי?"

את יודעת, בסוף זה תפקיד רשמי, אז בודקים, עושים מכרז וכל מיני דברים כאלה.

"כן. יכול להיות... אני לא יודעת אם הם חיפשו או לא, אבל אפשר לחפש מישהו שמתאים לתפקיד הזה, שהכרחי למדינת ישראל בכל מקרה".

ומה התמורה הייתה על התפקיד הזה?

"ללא תמורה".

בהתנדבות?

"כן".

רק הוצאות?

"כן". 

ריאיון עם תשבי על התפקיד, יוני 2022:

"זה גרם לי להיכנס לפאניקה אמיתית"

היא הרבתה להופיע באוניברסיטאות בארצות הברית, שם מתנהלים קרבות הסברה קשים עם תומכי BDS שהולכים ומתחזקים. "הלכתי לאוניברסיטת 'ברקלי' ושם כמעט הרגו אותי", היא נזכרת - ובתיעוד מאותו האירוע נראה פעיל צועק עליה "הדם על הידיים שלך - חשבתי שאת משכילה, את הבת ז*** הכי טיפשה שאי פעם ראיתי". וכעת תשבי מסבירה: "אני הכי נכנסת פנימה, לא אכפת לי, אין פחד". 

מה דעת הקהל כרגע בארצות הברית כלפי ישראל?

"רעה מאוד, וזה מה שגרם לי להיכנס לפאניקה אמיתית כבר לפני עשור ולהיכנס לעבוד בזה, כי זו סכנה אמיתית לביטחון של ישראל ולהישרדות של ישראל".

וישראל מזניחה את התחום הזה? או לא מטפלת בו מספיק טוב?

"להערכתי לא מספיק, לא יצא לי לצערי לעבוד עם הממשלה הזו בצורה יותר עמוקה. בממשלה הקודמת אני יודעת שהם הבינו את הנזק שנעשה והתחילו ליצור מערכות לשינוי התדמית הזו ועכשיו זה קצת הולך אחורה. מה שקורה עכשיו עם הממשלה מבחינת התדמית..."

יש שרת הסברה. אם היא תזמין אותך?

"זו הסברה לחו"ל? זו הסברה לפה?"

אני לא יודע. מרגישים משהו משרת ההסברה בארצות הברית?

(לוקחת נשימה עמוקה). "לא, אבל זה יכול עוד להשתנות".

גלית דיסטל אטבריאן (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"זו הסברה לחו"ל? זו הסברה לפה?". גלית דיסטל-אטבריאן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"אי אפשר להוציא את ישראל מהאנשים"

אז עד שהשרה דיסטל תשיג תקציב ומדפסת ותחליט אם היא שרת ההסברה או שרת התעמולה, תשבי מתפקדת כסוג של מסבירה לאומית בהרצאות עם הספר המצליח שכתבה - "ישראל: מדריך פשוט למדינה הכי לא מובנת על פני כדור הארץ", ספר שמשלב את הסיפור המשפחתי הפרטי שלה עם סיפורה של מדינת ישראל כולה.

אימא שלך הייתה בתפקיד פורץ דרך בצה"ל, בעלה הראשון היה טייס שנפל במלחמת ששת הימים, סבא שלך היה שגריר ישראל בדרום אפריקה...

"וסבא-רבא שלי הקים את מחלקת התעשייה והמסחר בירושלים. סבתא שלי הייתה ממקימי דגניה א'".

אז אני חושב מה הסבתא שלך, שהקימה את דגניה א', הייתה אומרת על הנכדה שעברה לאמריקה בסוף.

"המשפחה סבבה עם זה. אני חושבת שאי אפשר להוציא את ישראל מהאנשים, לא משנה איפה אתה נמצא בעולם. וזו גם העבודה שלי והחיים שלי, זה מה שאני עושה, אז זה מאוד נוכח בחיים שלי כל הזמן. הבן שלי - השפה הראשונה שלו זו עברית".

נועה תשבי (צילום: מתוך אינסטגרם, instagram)
"לא חושבת שעזבתי אף פעם". תשבי | צילום: מתוך אינסטגרם, instagram

בשנים הארוכות של תשבי בארצות הברית היו ימים טובים יותר ופחות ביחסים בין ישראל לאמריקה, אבל תקופה כזו קשה היא לא זוכרת: "יש חילוקי דעות קשים. האמריקנים מאוד מנומסים. כששואלים את נשיא ארה"ב 'האם אתה מזמין את ראש הממשלה לביקור' והוא אומר לא - זה הלם, אמריקנים לא אומרים דברים כאלה בדרך כלל. הם אומרים 'אולי, נראה, נחמד מאוד' - לא! זה מזעזע וכל נורות האזהרה צריכות להידלק אצל כולם".

"הפעם המן נראה כמו ג'יג'י חדיד"

כשהתעמתת עם ג'יג'י חדיד וקניה ווסט - זה השפיע? זה עשה משהו?

"אני לא יודעת אם זה השפיע. תראה, משפחת חדיד הם איומים, הם בלתי נסבלים ויש להם מאות מיליוני עוקבים מלא כסף, זה נורא. אני תמיד אומרת שבכל דור ודור יש לישראל המן, אז הפעם המן נראה כמו ג'יג'י חדיד - זה אחר".

זה משפיע? אחת כזו כמו ג'יג'י חדיד, דוגמנית.

"בטח, בגלל שזה הופך את הדיון על הלגיטימיות של ישראל למשהו ש'קול' לדבר עליו והוא מגניב. בעצם שנאת ישראל הפכה להיות אופנה".

קניה ווסט די התרסק אחרי האמירות שלו וההתבטאויות האנטישמיות שלו.

"כן, אבל לקח חודשים עד שזה קרה. הוא אמר כל מיני דברים אנטישמיים וזרק אותם פה ושם ואנשים התעלמו, עד שהוא באמת היה צריך להגזים ואז הוא איבד את הכול - אני חושבת שזה גם בגלל שהוא מטורף, צריך כדורים, הוא התפלפ לגמרי. אני צוחקת ואומרת בהרצאות שקניה ווסט מוכיח את התיאוריה שאנטישמיות זו מחלת נפש".

ג'יג'י חדיד עם בתה קאי (צילום: instagram)
"משפחת חדיד הם איומים, הם בלתי נסבלים". ג'יג'י ובתה | צילום: instagram

"נתניהו משאיר אותנו במצב מפולג"

עד כמה המחאה כיום מסוקרת ברשתות בחו"ל?

"זה מסוקר הרבה".

כשמכנים את ראש הממשלה דיקטטור בשלטים למשל, עד כמה זה פוגע בדימוי של ישראל?

"הדימוי של ישראל בעייתי גם בלי השלטים האלה, כשאנשים רואים את ההפגנות מבחינתם זה מראה כמה ישראל דמוקרטית, זה מראה כמה ישראל דומה לארצות הברית ולעולם המערבי".

והיא מעבירה מסר ברור לראש הממשלה: "אגיד לך מה הטרגדיה של בנימין נתניהו - הוא אחד האנשים הכי מוכשרים, חכמים, כריזמטיים, ביבי הוא כל יכול. אני אוהבת לראות אותו כבנאדם שמקובל בכל הבמות בעולם ושעושים לו כבוד ושהוא מפרפר את כולם עם אנגלית מדהימה, זה מעורר גאווה. ועם כל התכונות האלה וכל המתנות האלה שהוא קיבל ושאנחנו קיבלנו כעם תחת הנהגתו, הוא משאיר אותנו היום במצב מפולג, על סף מלחמה פנימית, עם כעס, עם שנאה. הוא יכול לעצור את זה, זה תחת הנהגתו, הוא ראש ממשלה והוא יכול לעצור את זה. ואני מקווה שזה מה שהוא יעשה". 

עד כמה יש חשש שיהודי ארה"ב יעצרו תרומות?

"חשש גדול מאוד, הם מבועתים, זו ההרגשה".

את שמעת אנשים שאומרים לך - "תשמעי, עם מה שקורה בישראל אני מפסיק את התרומות שלי?"

"בטח, ברור, ברור".

אנשים שהעבירו מיליונים לפני?

"כן, מיליונים".

בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים בקריה (צילום: פלאש 90)
"אחד האנשים הכי מוכשרים, חכמים, כריזמטיים". נתניהו במסיבת עיתונאים בקריה, השבוע | צילום: פלאש 90

על נאום סמוטריץ' וה"גרנדמייזר" היא אומרת: "לצערי, זה גם הפך לבדיחה גדולה בארצות הברית - אני לא מבינה למה הוא לא דיבר בעברית עם תרגום? לא כולם יכולים לדבר באנגלית ולא כולם חייבים שתהיה להם אנגלית טובה, זה בכלל לא מדד - צרפתים לא מדברים בצרפתית? בשביל מה היית צריך את זה?"

"נשבעתי שזה לא יקרה יותר בחיים"

בריאיון היא מספרת על הרגעים לפני 20 שנה ששינו את חייה - וחיברו אותה לישראל, דווקא מארה"ב: "אני מאוד אוהבת חגים. בשנה הראשונה שהייתי בלוס אנג'לס והטלפון מצלצל וכל המשפחה שלי אומרים 'חג שמח' ואני במיטה עם כוס קפה ואומרת 'איזה חג זה?' והמשפחה שלי אומרת 'זה ראש השנה' וחטפתי הלם". 

"בערב הלכנו לארוחת ערב אני והחבר שלי בזמנו, נוצרי, וחברה שלי שהיא מהכנסיה האנגליקנית. והלכנו למסעדת סושי בלוס אנג'לס וישבנו שם שלושתנו והם שואלים אותי 'איזה חג זה?' ואני אומרת 'זה ראש השנה' והם שואלים 'מה זה אומר?' ואני עונה 'תחילת השנה היהודית'. הם ענו לי 'אחלה, מה זה אומר?' ואני אומרת 'אין לי מושג'. לא היה לי מושג, לא ידעתי מה להגיד להם".

"וזה היה משהו ששינה מבחינתי את כל הכיוון של החיים שלי מאותו רגע, כי נשבעתי שזה לא יקרה יותר בחיים ואז הפכתי להיות 'הרבנית תשבי' - שאני זאת שמארחת ועושה - וזה גם הפך את כל החיים שלי כי זה בעצם גרם לי לחשוב - אם אני יהודיה ואני לא חיה בישראל, מה זה אומר להיות יהודיה? וזה היה מתוך המשבר של פעם אחת לשכוח חג, זה היה נורא - אל תעשו סושי בראש השנה, לא מתאים".

משחק - לא, פוליטיקה - עדיין לא?

כששומעים את נועה מדברת בלהט על מדיניות ועל פוליטיקה, קשה לזכור שהיא התחילה בכלל כזמרת, כשחקנית. 

את מהישראלים הראשונים שניסו את כוחם בהוליווד. עד כמה זה קשה?

"כשאני הגעתי כמעט לא היה אף אחד, זה היה משהו מאוד מאוד חדשני. היום מלא מלא ישראלים מצליחים, כמובן המלכה האם גל גדות שלנו, אבל גם הרבה אחרים".

נעה תשבי קמפיין בינלאומי נגד שנאה (צילום: NOH8 אדם בוסקה )
תשבי בקמפיין בינלאומי נגד שנאה, 2013 | צילום: NOH8 אדם בוסקה

היום זה יותר קל?

"אני חושבת שכן, יש הרבה יותר פתיחות למבטאים שונים, למראות שונים. זה עולם אחר, כן".

עם חוסר הפרגון הישראלי כל כך, אין לה בעיה עם התפקיד שזוכרים לה שם בהוליווד.

עד כמה זה עצבן אותך הלגלוג על תפקיד הגופה ההוא ב-CSI?

"זה לא מעניין, תקשיב. אני בתעשייה הזו כבר כל כך הרבה שנים, לכולם יש דעה וזכותו של כל אחד שתהיה לו דעה"

עד כמה את מתגעגעת לעולם המשחק?

"אפס".

כלום?

"כלום".

חיי הזוהר?

"כלום. לפני שנה או משהו כזה חתמתי עם סוכנות ייצוג חדשה, הוליוודית כזו, ואמרתי להם באופן חד משמעי - שלא תעיזו לשלוח אותי יותר לאודישנים, לא מעוניינת".

אחרי שבועיים בישראל, תשבי חזרה היום לבית השני שלה, בלוס אנג'לס. למרות שמדינת ישראל ויתרה על שירותי ההסברה שלה, היא לא מרימה ידיים והיא מתכוונת להמשיך, גם בלי תואר שגרירה, לייצג ולהסביר את המדינה שהיא אוהבת כל כך, ישראל.

נועה תשבי ושר החוץ יאיר לפיד (צילום: בועז אופנהיים, לע"מ)
לא נכנסת לפוליטיקה, עדיין. נועה תשבי ושר החוץ יאיר לפיד, ארכיון | צילום: בועז אופנהיים, לע"מ

מה תעשי כשתהיי גדולה?

"וואו. לא יודעת, נראה".

בפוליטיקה?

"איפה שאני אוכל לתרום, שם אני אהיה".

קיבלת הצעות פוליטיות?

"כן".

ובינתיים לא?

"לא, בינתיים לא. אני כרגע מרגישה שהתרומה שלי כרגע למדינת ישראל היא הרבה יותר גדולה מבחוץ".

עוד תחזרי לגור בישראל, את חושבת?

"אני לא חושבת שאף פעם עזבתי. לא חושבת שעזבתי אף פעם".