היא תוכננה להיות אם כל ההפגנות - מפגן כוח שיאפיל על המחאה העצומה שבוערת כבר 17 שבועות, ומקוממת כל כך את תומכי הרפורמה. 

שם מאוד יומרני, "הפגנת המיליון".

"כן, בעזרת השם גם יגיעו", אומר מתן פלג, מנכ"ל "אם תרצו" וממארגני ההפגנה. "יש לך שני מיליון אנשים הרי שניצחו בבחירות ומאז רודפים אותם. נכון? אנחנו מקווים שלפחות חצי יגיעו. ואם לא יגיעו חצי אז יגיעו קרוב לזה, וגם זה בסדר".

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

"השנה את המטס לא ראיתי. אתה יודע את זה?", אומר לי אחד המפגינים בכאב. "כל שנה הייתי הולך למקומות מיוחדים לראות את המטס. השנה לא ראיתי - מה, הוא עושה לי טובה, שהוא טס? המדינה נתנה לו את הכלים הכי טובים להצליח במדינה הזאת והוא עוד מקים לה תנאים? יש פה בלבול מוחלט".

"רואים מה זה עושה לנבחרים שלנו"

ופלג מסביר: "אנחנו ראינו פה את הלחץ של השמאל, לחץ שלא היה כדוגמתו. רואים מה זה עושה לנבחרים שלנו, אז אנחנו באים לחזק אותם - 64 מנדטים. אגב, זה דבר טבעי וזה דבר הגיוני. גם משה רבנו במלחמה עם העמלק, החזיקו לו את הידיים. אנחנו באים לפה להחזיק את הידיים של המנהיגים שלנו".

המחאה בירושלים
המארגנים יצאו מרוצים, גם אם לא הגיעו מיליון לירושלים

עמלק זה השבט שאלוקים חייב להשמידו, אבל במלחמה בעמלק הפנימי אפשר להשתמש באמצעים שלו. למשל, מיצג האסירים - הקונטרה למיצג השפחות: "בג"ץ, שלקח את הדמוקרטיה הישראלית ושם אותה בכלא, זה מה שאתם רואים כאן!" – מכריז פלג במגפון. 

איזה לקחים הפקתם מההפגנות של הצד השני?

פלג: "כסף, כסף. הרי זה הפוסל במומו פוסל. בסוף, השמאל, יש לו הרבה יותר כסף - הוא מתנהג בצורה פאשיסטית ואלימה".

שלטון שמשלם להפגנות למען עצמו גם לא נשמע הכי טוב.

פלג: "במצב טבעי ממשלה לא אמורה לסייע וזה לא אמור להיות, הדבר הזה. אנחנו נמצאים באירוע לא רגיל, באירוע לא רגיל. אין מה לעשות, אני שמח שהמפלגות עזרו".

מתן פלג, יו"ר אם תרצו, במחאת תומכי הרפורמה
"שמח שהמפלגות עזרו במימון, זה אירוע לא רגיל". מתן פלג, יו"ר אם תרצו

"בלי זה, אין לנו זכות על הארץ"

מה עושים אחרי שהמחנה הנגדי אימץ את הדגל? תובעים עליו בעלות חזרה, עם שדרוג – ציצית. "אני חולה על הדגל הזה, אני מת על הדגל הזה אבל זה הבסיס", מסביר אורי עבודי מרחובות. "בלי תורת ישראל, אין לנו זכות על העם הזה, על הארץ הזאת. איזו זכות יש לנו? אחרת אנחנו כובשים כמו כולם".

רבים מתנדבים להסביר שהפגנות מתנגדי הרפורמה אינן אותנטיות. "הפגנת השמאל היא לא עממית", אומרת חווה בצירטמן, תושבת תל אביב. "כל ההפגנות, גם ב-2011, היו ממומנות על ידי הקרן החדשה וארגונים אירופאים". ומפגינה נוספת עוקצת: "שוק מחנה יהודה מפוצץ, כל המסעדות עובדות אש היום, להבדיל מתל אביב, ששם סוגרים את המסעדות בזמן ההפגנות של השמאל, נכון? אנחנו מעודדים את העסקים, הם פוגעים בעסקים. ורק ביבי". 

אני לא חושב שהמארגנים תכננו את זה, אבל היו כאלה שדרכו בכוונה ובחדווה על ראשיהם של "הדיקטטורים" - כך נתפסים כאן גלי בהרב-מיארה, אסתר חיות וכמובן, הדמון הגדול מכולם - אהרן ברק. "הוא אפילו לא יודע קריאת שמע, שזה הדבר הכי בסיסי אצל יהודי!", נוזף אחד המוחים באהרן ברק, שמופיע גם על חולצתו. "זה יהודי? הוא לא יודע כלום. לא בתורה, לא בתנ"ך, שום כלום. זה יהודי?".

הפגנת תומכי הרפורמה בירושלים (צילום: עוז פבר, TPS)
חלק מהמפגינים דרכו על תמונות שופטי בג"ץ והיועמ"שית | צילום: עוז פבר, TPS

"מי דיקטטור, חיות או ביבי?"

הוא מחזיק שלט מחאה שטוען שבג"ץ "מזרים ערבים לישראל ומפורר את המדינה, ומסביר: "אתה לא בעניינים? אתה לא עוקב אחרי הדברים? יש עכשיו דיונים שאסתר חיות סגרה את הכניסה לפרקליטים שטוענים כנגד, רק לאלה שבאים ועותרים להכניס ערבים לתוך מדינת ישראל. והיא סגרה את הדיונים האלה, שאנשים לא יוכלו לבוא לטעון כנגד".

"ההגדרה לדיקטטור, אני אחזור: נבחר על ידי קבוצה מצומצמת, נבחר לכל חייו, אין ערעור על ההחלטות שלו. מי זה? חיות או ביבי? אתה תגיד לי", מנמק  אחד המשתתפים. ואיתמר ברתור מירושלים מסביר: "זה לא רק בג"ץ, זאת המערכת המשפטית כולה - המערכת המשפטית בנויה מיועץ משפטי שמסרס לחלוטין את המערכת הפוליטית, עיין ערך הגברת מיארה, שריד משריד קודם שמסרס את המערכת".

מה חשוב לך לעשות שהמערכת המשפטית עוצרת אותך?

"אני רוצה שתהיה מדיניות ימין. בהסכמה, באהבה, יחד עם כולם".

תסביר, מה זו מדיניות ימין? מה זה מדיניות ימין? סיפוח?

"מדיניות ימין זה למשל שלא יהיה מערב פרוע בנגב, למשל. אני לא יכול להזיז בנגב בית אחד, עץ אחד. אתה בעד הפרת החוק בנגב? אתה בעד שיהיו שם בתים בלתי חוקיים? אתה בעד שיהיה שם מערב פרוע? לא, אתה לא בעד, נכון?"

הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בי-ם (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
"מדיניות ימין זה למשל שלא יהיה מערב פרוע בנגב". ההפגנה, אתמול | צילום: גילי יערי, פלאש 90

"יש סוג אחד של אנשים ששולט בנו"

יעל בורגן, תושבת רחובות, אומרת בכאב: "מפריע לי שיש דעה אחידה. סוג אחד של אנשים ששולט בנו, שמחליט עלינו, שמוביל אותנו. למשל נושא המסתננים - אנחנו חושבים שלהביא מסתננים לארץ זה דבר גרוע מאוד, כל מיני בעיות".

מה זה "להביא"? מה הביא אותם?

"הם באו לבד, אבל בג"ץ יכול היה לעצור את זה ובחר לא לעצור את זה ודואג למיעוט הזה במקום לדאוג לכלל".

את יודעת שהיה הסכם עם רואנדה להעביר לשם מסתננים ממדינות אפריקאיות אחרות? ובג"ץ אישר את זה, וביבי עצר את זה.

"אני חושבת שלבג"ץ יש כוח מאוד מאוד גדול, מאוד מאוד מופרז, וזה מתחלק להרבה תחומים בחיים ואני חושבת שהגיע הזמן שאנחנו ממשלה ימנית עם כל כך הרבה כוח, עם 64 מנדטים, לעצור את הדבר הזה".

הפגנת תומכי הרפורמה בירושלים (צילום: N12)
לא מיליון, אבל מאות אלפים הגיעו | צילום: N12

"שנתניהו לא יתרכך לנו!"

במחנה "רק לא ביבי" בכל מה שרע, אשם נתניהו. במחנה "רק ביבי", בכל מה שרע אשם בג"ץ. אחד המפגינים צועק מסר אחר דווקא: "בושה! ביבי הביתה. ביבי הביתה, בושה. שיילך הביתה, הוא עשה את הבלגן. שלא יתרכך לנו. כל הפגנה הוא מתרכך!".

"למה לא פותחים את המיון של מודיעין לכולם? אני שירתי ב-81, חבר מביא חבר!", נוזפת מרים שקד מתל אביב. "פרוטקציות, כל מערך המ"מ 100% פרוטקציות, 100% חבר מביא חבר!"

מה זה קשור לבג"ץ?

"מגישים עתירות לבג"ץ, אסתר חיות פסלה עתירה כזאת ב-2014!".

אמרת ששירת ב-81?

"אני כן, כי תראו את העיניים שלי - בטח ששירתי, אני מקומבנת".

"הישראלי לא יוותר על מה שבנה פה"

העם שהגיע מאוד מפולח - רוב מוחלט לציונות הדתית. החרדים אומנם לא הגיעו, אבל ברור שגם הם תומכים לגמרי במהפכה המשפטית. יש כאן הרבה יותר צעירים מאשר בהפגנות של מתנגדי המהפכה. כמו שאמר משה קופל, יושב ראש פורום קהלת - "הדמוגרפיה לטובתנו".

יומיים קודם, בחגיגת העצמאות בקפלן, פגשתי את מי שקורא לתומכי הרפורמה "ארץ יהודה". גבריאל כלפון מבת ים טען: "אני חושב שאלה שגרים בארץ יהודה, פשוט לא הכירו אותנו, לא מכירים אותנו. הם לא ידעו שהישראלי לא יוותר על מה שהוא בנה פה. הוא בנה פה מקום, הוא בנה פה בית. ולא נוותר על הבית שלנו. פשוט".

המחאה בת"א (צילום: אור הדר)
המחאה בתל אביב בערב יום העצמאות | צילום: אור הדר

אבל גם הם ישראלים.

כלפון: "איפה? בארץ יהודה? מה הם רוצים, סובסידיה לנצח? מה הם רוצים? מה הם רוצים? עם שלם שמשרת אותם?"

ניסיתי להבין למה בכלל הם הגיעו לחגוג עצמאות בקפלן. "זה להיות עם האנשים שלך, עם העם שלך", הסבירה אחת מהן. "אנחנו נמצאים עם האנשים האלו כל מוצאי שבת וזה הרגיש הדבר הנכון לי ביום העצמאות".

המחנה השני זה לא העם שלך?

"המחנה השני הוא העם שלי. זה אנשים שאני עובדת איתם, זה המשפחה שלי. אבל... קשה להסביר את זה. זה מאוד מורכב".

המחשבה המטרידה שאנחנו מתפצלים לשני עמים, שרק הולכים ומתרחקים זה מזה, מתחילה לחלחל. יותר מהרפורמה המשפטית, חורה לי מה שקורה בעם", מודה חן קדם, תושבת אריאל, בהפגנה אמש. "הקיטוב, הפילוג. זה משהו שהוא מאוד מכאיב לי ברמה היום-יומית. אני הפסקתי להתווכח בעבודה, הנמכתי..."

ועדיין חשוב לך להעביר את הרפורמה למרות מה שזה גורם בחברה?

קדם: "ובגלל מה שזה גורם בחברה, לא אכפת לי ללכת לאיזשהו הליך של גישור כמו שקורה בבית הנשיא וגם לא אכפת לי ללכת שני צעדים אחורה, אבל רפורמה זה משהו שחשוב וחייב לקרות עכשיו".

תחקיר: הדי זעירא.