התמונה הזו, שבה האלוף כריס דונהיו עולה למטוס ההרקולס בדרך הביתה, האמריקני האחרון באפגניסטן, כמעט לא קרתה. דונהיו, מפקד הדיוויזיה המוטסת ה-82 של צבא ארה"ב, ניצב בסכנה גדולה – והודות לחברים טובים, אלפי קילומטרים משם, התאפשר הפינוי בבטחה. כיום כבר מותר לספר מה קרה שם – ובזכות מי ניצל הכוח.

מפקד, דיוויזיה, צבא ארה"ב, אלוף, כריס דונהיו (צילום: דובר צה"ל)
התמונה הזו כמעט לא קרתה. המפקד האמריקני האחרון יוצא מאפגניסטן | צילום: דובר צה"ל

בתוך הכאוס שהשתולל נעה שיירה אחרונה של לוחמים אמריקנים בדרך לשדה התעופה של קאבול, בירת אפגניסטן. זה היה מרוץ נגד הזמן כשלוחמי טאליבאן מזנבים בהם, יורים לעברם – ומנסים לגבות מחיר אחרון מאמריקה. גורם בלתי צפוי סייע להציל את החיילים האמריקנים בשיירה הזו.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אנשי אגף המודיעין הישראלי הבינו שמכונית תופת ובה פעיל דאעש כבר הייתה בדרכה לעבר השיירה. פעילי הטאליבאן עמדו להיצמד לשיירה האמריקנית ולפוצץ מטען בן מאות ק"ג של חומר נפץ על לוחמי המארינס. לאגף המודיעין קיים ערוץ ישיר לעמיתיו במפקדת סנטקום (USCENTCOM), פיקוד המרכז של צבא ארה"ב. המודיעין הישראלי ידע מה על השיירה לעשות כדי לחמוק מרכב התופת.

יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן (צילום: AP)
כיום כבר מותר לספר מה קרה שם. הפינוי ההמוני מאפגניסטן | צילום: AP
יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן (צילום: AP)
דאעש ניסו לפגוע בשיירות שוב ושוב. יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן | צילום: AP

החיילים האמריקנים הספיקו לשנות את נתיב הנסיעה, והצליחו לחמוק מפיגוע ממש ברגע האחרון. ליחידה אמריקנית אחרת לא היה המזל הזה. פיצוץ אחד של מטען חבלה גרם למותם של 13 חיילים אמריקנים באזור אחר של קאבול, רגע לפני שעלו למטוסים שהיו אמורים להחזיר אותם הביתה. דאעש עמד מאחורי הפיגוע הזה. 

גם לשם מגיעות זרועות המודיעין הישראלי

לא רק כוחות צבא אמריקניים נמלטו אל שדה התעופה: המונים התגודדו מחוץ למתחם והתרוצצו בין כתליו בניסיון לעלות לאחת הטיסות האחרונות שעזבו את אפגניסטן. תמונות של אפגנים נתלים על כנפי מטוסים בעת המראתם מילאו את ערוצי הטלוויזיה ברחבי העולם.

יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן (צילום: AP)
הלוחמים הצליחו לחמוק מפיגוע ממש ברגע האחרון. ארכיון | צילום: AP

2,000 חיילי נחתים נשלחו לשדה התעופה כדי לסייע בנסיגה, ובהם גם הדיוויזיה המוטסת ה-82, כדי לסייע באבטחת האזור ובהשלמת הפינוי הבהול. 124 אלף בני אדם הגיעו כך למקום מבטחים, ברכבת האווירית הגדולה בהיסטוריה. 

אפגניסטן: המונים בשדה התעופה בעיר הבירה קאבול מנסים לברוח מהמדינה (צילום: חדשות)
נתלים על מטוסים בתקווה להימלט: כך נראו רגעי הדרמה בקאבול | צילום: חדשות
יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן (צילום: AP)
בדרך לרכבת האווירית הגדולה בהיסטוריה. יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן | צילום: AP

ישראל על סוכנויות הביון שלה מנהלת מעקב צמוד אחרי פעילות דאעש ברחבי המזרח התיכון. אנשי המודיעין משתמשים בלוויינים וביכולות האזנה, סייבר וסוכנים כדי לנטר את פעילי דאעש ולהפיק מהמידע שנאסף התרעות על פיגועים. אפגניסטן אולי רחוקה, אבל גם לשם מגיעות זרועות המודיעין הישראליות. וכך, בצד המידע שנאסף על כוונה לפגוע בישראל ובישראלים, התגבשה הערכה שהצביעה על כוונה לבצע פיגוע נגד הכוחות האמריקניים.

ישראל וארה"ב פועלות באופן צמוד והדוק בכל רחבי המזרח התיכון והמפרץ הפרסי, חולקות מידע ומבצעות פעולות תקיפה וסיכול נגד פעילי טרור. כך יצא גם המבצע הזה לפועל, מבצע ששם הקוד שלו עדיין נשמר בסוד. כך גם בעבר הצליחו אנשי 8200 לסכל פיגוע באוסטרליה. אגף המודיעין מוביל בשנים האחרונות מבצעי סיכול שהביאו למניעת עשרות פיגועי טרור של ארגון דאעש.

יחידת 8200 (צילום: דובר צה"ל)
המידע שגילו ביחידה 8200 סיכל פיגועים במוקדים שונים בעולם | צילום: דובר צה"ל

ביחידה 8200 גילו במהלך 2018 שפעיל דאעש בכיר בסוריה דאג להעביר רכיבים לפצצה בדואר אוויר מטורקיה לגורמי טרור בסידני. שני פעילי הטרור ממוצא לבנוני תכננו להחביא את חומר הנפץ בתוך מטחנת בשר ובובת ברבי ולשלחם במטוס. המטוס עצמו, של חברת התעופה איתיחאד איירווייז, עמד להמריא לאבו דאבי כאשר בתוך המזוודה מוחבא חומר הנפץ. המטען אמור היה להתפוצץ באוויר.

הלחימה בדאעש לא נעצרה לרגע

"אני מהרהר בהקרבה הרבה של החיילים האמריקנים במשך שני עשורים באפגניסטן", כתב באחרונה מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין באיגרת רשמית לצבא ארה"ב. "המלחמה הארוכה ביותר של אמריקה. ראיתי את האומץ והחמלה שהראו הגברים והנשים שלנו במאבק. 2,461 חיילים אמריקנים לא שבו הביתה. אנחנו יודעים שהעבודה הזו לא הסתיימה. עלינו להמשיך להתמקד כל העת בלוחמה בטרור".

הטליבאן באפגניסטן מעניש אזרחים בהצלפות
הטאליבאן באפגניסטן מעניש אזרחים בהצלפות, נובמבר 2022

תחת נסיגת הכוחות הזרים ועליית הטאליבאן לשלטון, חלו בארגון אירועים שהביאו ל"תחייתו". הראשון היה שחרורם של אסירים רבים מבתי הכלא. השני היה עלייתו של מנהיג הארגון החדש, שהאב אל-מהג'יר. אל-מהג'יר תפס את הפיקוד והשתמש בניסיונו הצבאי שרכש בתור מפקד אזור קאבול, כדי להוציא לפועל פיגועים איכותיים וקטלניים. 

יציאת צבא ארה"ב מאפגניסטן (צילום: AP)
שר ההגנה: "2,461 חיילים אמריקנים לא שבו הביתה מאפגניסטן" | צילום: AP

אבל עוד ארגון אחד ניצל את ההזדמנות הזו ואת הכאוס באפגניסטן כדי לצמוח – דאעש. הארגון הקיצוני רואה את כל הקבוצות הדתיות השונות במדינה ככופרות, וממקד את פעולתו נגד ואנשי הממשל של הטאליבאן וחייליו. וזה מעניין מאוד את המודיעין בישראל. הלחימה בארגון המדינה האיסלאמית לא נפסקה לרגע: אנשי דאעש פועלים בסוריה ובסיני, ובישראל מוטרדים מאוד מהשפעתם בשטח וברשתות החברתיות, המשמשות השראה לביצוע פיגועים גם בישראל.

התחזקות דאעש בישראל והתפנית המדינית

והינה, אלפי קילומטרים מאפגניסטן הרגישה ישראל את נחת זרועו של דאעש. בחודש מרץ רצח מחבל ערבי-ישראלי ארבעה אזרחים לאור יום במרכז באר שבע. ימים אחדים לאחר מכן תכננו שני מחבלים מאום אל-פחם להוציא לפועל פיגוע גדול בחדרה, רצחו שני שוטרי מג"ב ופצעו בני אדם נוספים. המשותף לשני הפיגועים היה שהמחבלים שביצעו אותם פעלו בשם דאעש, וכבר ריצו זמן בכלא לאחר שניסו להצטרף לשורות הארגון בסוריה ובעיראק.

אם עד אירועים אלה דאעש לא נתפס ברמה התודעתית בציבור הישראלי כאיום ממשי, המציאות בשטח הוכיחה אחרת. במערכת הביטחון זיהו תופעה חדשה: צעירים ערבים-ישראלים נשבעו אמונים לדאעש. אומנם מדובר בכמה עשרות, אבל את השב"כ זה הטריד מאוד בשל אכזריות הפיגועים שביצע דאעש ברחבי העולם.

חתימת הסכמי אברהם במחצית ספטמבר 2020 הביאה לתפנית ביחסיה של מדינת ישראל, לא רק עם מדינות העולם הערבי, אלא גם עם מדינות האיסלאם בכלל. בעקבות האיום המתפתח מאפגניסטן, מדינה מוסלמית נוספת עשויה להזדקק לשירותיה של ישראל – פקיסטן, בעלת הגבול הארוך ביותר עם אפגניסטן, הסופגת טרור משכנתה וזקוקה לפתרונות למצבה החדש. ההתקרבות של ערב הסעודית, אחותה הגדולה של פקיסטן, לישראל ריככה את עמדתה כלפי ישראל.

חגיגות שנה לאחר יציאת ארה"ב מאפגניסטן (צילום: רויטרס)
ארגוני הטרור במדינה התחזקו. החגיגות לציון שנה ליציאת ארה"ב מאפגניסטן | צילום: רויטרס
חגיגות שנה לאחר יציאת ארה"ב מאפגניסטן (צילום: רויטרס)
המצב החדש יוביל לשיתוף פעולה מול דאעש? החגיגות שנה לאחר יציאת ארה"ב מאפגניסטן | צילום: רויטרס

לפני חמישה חודשים נחתה בישראל לראשונה משלחת של אזרחים פקיסטנים. חברי המשלחת סיירו בכותל וביד ושם ואף הצטלמו עם הנשיא הרצוג. ביקורים בישראל של עיתונאים ובלוגרים, כמו הביקור של הפקיסטנים הפעם, התרחשו כבר לפני מספר שנים ממדינות המפרץ. הם היו סימן מקדים להתחממות הקשרים בין המדינות המפרציות וישראל – התחממות שתרמה רבות לפריצת הדרך אל הסכמי אברהם.

הביקור הזה חולל הדים נרחבים בפקיסטן – המדינה המוסלמית השנייה בגודלה בעולם, עם יותר מ-220 מיליון תושבים, נשק גרעיני, ונוכחות בולטת של תנועות איסלאמיסטיות כמו דאעש. בין ישראל לפקיסטן לא מתקיימים יחסים דיפלומטיים, אולם בשנה שעברה בתרגיל ימי בין-לאומי שהשתתף בו חיל הים הישראלי, השתתפה גם ספינת הצי הפקיסטני. האם יש כאן סיכוי לשיתוף פעולה חדש? אף אחד לא מדבר על כך בקול רם. אבל אולי משהו מתבשל ונשמע עליו בעוד זמן. 

הפרטים בכתבה אושרו לפרסום בידי הצנזורה הצבאית.